در مورد  جراحی کراس لینکینگ قرنیه چه می دانید؟ چه کسانی باید این جراحی را انجام دهند؟ آیا این جراحی چشم، خطرات و عوارض جدی را در پی خواهد داشت؟ این جراحی برای درمان کراتوکونوس یا همان قوز قرنیه مورد استفاده قرار می گیرد. همان طور که می دانید، سطح کره چشم کروی شکل است و اگر سطح آن دچار برآمدگی یا نازک شدن گردد، در اصطلاح می گویند که چشم دچار قوز قرنیه یا کراتوکونوس شده است. در این مقاله از بخش چشم پزشکی دکتر سلام به بررسی  جراحی کراس لینکینگ قرنیه می پردازیم.  در ابتدا توضیحاتی در مورد کراتوکونوس خواهیم داد تا با این عارضه چشمی بیشتر آشنا شوید.

کراتوکونوس یا قوز قرنیه چیست؟

کراتوکونوس یا قوز قرنیه زمانی اتفاق می افتد که قرنیه- لایه نازک و شفاف بخش جلویی کره ی چشم- نازک و برآمده و مخروطی شکل می شود. قرنیه مخروطی باعث تاری دید شده و عامل حساسیت به نور است. کراتوکونوس معمولا بر روی هر دو چشم اثر گذاشته و بیشتر افراد بین 10- 25 سال را تحت تاثیر قرار می دهد. این شرایط تا 10 سال یا بیشتر پیشرفت می کند.

درمان کراتوکونوس

می توانید در مراحل اولیه کراتوکونوس مشکل دید را با عینک و یا لنزهای تماسی نرم حل کنید. سپس باید از لنزهای تماسی سخت و یا دیگر لنزها استفاده کنید. اگر شرایط شما وخیم تر شود، ممکن است نیاز به پیوند قرنیه داشته باشید.

علائم کراتوکونوس یا قوز قرنیه

علائم و نشانه های کراتوکونوس با پیشرفت بیماری تغییر می کنند. این علائم و نشانه ها عبارتند از:

  • تاری دید
  • حساسیت بیشتر به نور که در شب مشکلاتی برای رانندگی پیش می آورد.
  • تغییر مرتب شماره ی عینک
  • بدتر شدن و تار شدن ناگهانی دید

چه زمان برای قوز قرنیه باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر بینایی شما به طور ناگهانی تغییر کرد باید به چشم پزشک و یا اپتومتریست مراجعه کنید زیرا ممکن است ناشی از انحنای نامنظم چشم باشد (آستیگماتیسم). چشم پزشک هنگام معاینه به دنبال علائم کراتوکونوس است.

دلایل کراتوکونوس

هیچ کس دلیل اصلی کراتوکونوس را نمی داند، اگرچه ژنتیک و عوامل محیطی نقش مهمی در این زمینه دارند. در حدود 10 درصد از افراد مبتلا به کراتوکونوس، یکی از والدین چنین مشکلی داشته است.

عوامل خطر کراتوکونوس یا قوز قرنیه

عوامل خطر کراتوکونوس یا قوز قرنیه

این عوامل خطر ابتلا به کراتوکونوس را افزایش می دهند:

  • سابقه ی خانوادگی کراتوکونوس
  • مالیدن شدید چشم
  • شرایط خاص همچون رتینیت پیگمانتر، سندروم داون، نشانگان اهلرز-دنلوس، تب یونجه، و تنگی نفس

عوارض کراتوکونوس

در برخی شرایط، قرنیه به سرعت ملتهب شده و بینایی ناگهان کاهش یافته و قرنیه زخم می شود. این شرایط زمانی اتفاق می افتد که پوشش داخلی قرنیه شکسته شده و مایع وارد قرنیه می شود.

در کراتوکونس پیشرفته، قرنیه ممکن است زخم و مخروطی شکل شود. زخم قرنیه بینایی را کاهش داده و ممکن است نیاز به جراحی پیوند قرنیه داشته باشد.

تشخیص کراتوکونوس

برای تشخیص کراتوکونوس، چشم پزشک (اپتومتریست) سابقه ی خانوادگی و پزشکی را بررسی کرده و چشم شما را معاینه می کند. چشم پزشک آزمایش های دیگری برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شکل قرنیه انجام می دهد. آزمایش های تشخیص کراتوکونوس عبارتند از:

عیوب انکساری چشم

در این معاینه چشم پزشک از ابزارهای خاصی برای بررسی مشکلات بینایی استفاده می کند. دکتر از شما می خواهد که درون ابزاری حاوی چرخ لنزهای مختلف (فوروپتر) نگاه کرده تا بتواند تشخیص دهد در کدام حالت ترکیبی دید بهتری دارید. برخی پزشکان از ابزارهای دستی (رتینوسکوپ) برای معاینه چشم استفاده می کنند.

معاینه با لامپ اسلیت

در این روش معاینه، پزشک پرتو عمودی نور به سطح چشم شما هدایت کرده و از میکروسکوپ کم قدرت برای معاینه چشم استفاده می کند. پزشک شکل قرنیه را بررسی کرده و به دنبال دیگر مشکلات در چشم شماست.

تشخیص قوز قرنیه با کراتومتری

در این روش معاینه، چشم پزشک یک حلقه نور را روی قرنیه شما وارد کرده و انعکاس آن را برای تعیین شکل اولیه قرنیه اندازه گیری می کند.

طرح کامپیوتری قرنیه

آزمایش های تصویری خاص مانند مقطع نگاری همدوسی اپتیکی و مقطع نگاری قرنیه تصاویری از قرنیه برای نشان دادن شکل دقیق سطح قرنیه ثبت می کنند. این آزمایش ها ضخامت قرنیه را نیز اندازه گیری می کنند.

کراتوکونوس یا قوز قرنیه چیست

درمان کراتوکونوس

درمان کرتوکونوس بستگی به شدت شرایط و پیشرفت شرایط دارد. کراتوکونوس خفیف و شدید را می توان با عینک و لنزهای تماسی درمان کرد. در بسیاری افراد، قرنیه پس از چندین سال ثابت می شود. اگر مشکل شما از این نوع باشد، بینایی شما بدتر نشده و نیازی به درمان بیشتر نخواهید داشت.

در برخی افراد مبتلا به کراتوکونوس، قرنیه زخم شده و یا استفاده از لنزهای تماسی سخت است. در این موارد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.

درمان کراتوکونوس با لنزها

عینک و یا لنزهای تماسی نرم. عینک و لنزهای تماسی نرم در اوایل کراتوکونوس تاری دید را درمان می کنند. اما افراد باید پیوسته همراه با تغییر شکل قرنیه نمره ی عینک و لنز را تغییر دهند.

لنزهای تماسی سخت

لنزهای تماسی سخت قدم دوم درمان کراتوکونوس در حال پیشرفت هستند. لنزهای سخت در ابتدا چشم شما را اذیت می کنند اما افراد به استفاده از آنها عادت کرده و بینایی را بهتر می کنند. این لنزها متناسب با قرنیه شما ساخته می شوند.

لنزهای پیگی بگ

اگر لنزهای سخت شما را اذیت می کنند دکتر لنز پیگی بگ را توصیه می کند، لنز تماسی سخت که بر روی لنز تماسی نرم قرار می گیرد.

لنز هیبریدی

این لنزهای تماسی مرکز سختی داشته و در اطراف آنها حلقه ای نرم برای راحتی بیشتر قرار داده اند. افرادی که با لنزهای تماسی سخت مشکل دارند می توانند از لنزهای هیبریدی استفاده کنند.

لنز اسکلرال

این لنزها برای تغییرات نامنظم شکل قرنیه در کراتوکونس پیشرفته مفید هستند. به جای اینکه همانند لنزهای تماسی قدیمی آنها را روی قرنیه قرار دهید، این لنزها را روی اسکلرا قرار داده و بدون دست زدن به قرنیه آن را روی قرنیه قرار می دهند.

اگر از لنزهای تماسی سخت و یا اسکلرال استفاده می کنید باید چشم پزشکی که در زمینه ی قرنیه تخصص دارد آن را روی چشم های شما قرار دهد. باید مرتب معاینه شوید که آیا لنزها متناسب هستند یا خیر. لنزی که متناسب چشم شما نباشد به چشم آسیب می رساند.

  جراحی کراس لینکینگ قرنیهجراحی کراس لینکینگ قرنیه چیست؟

جراحی کراس لینکینگ قرنیه یک روش جراحی کم تهاجم است که برای کمک به افراد مبتلا به کراتوکونوس طراحی شده است. وجود این مشکل ممکن است ارثی بوده، یا بعد از یک عمل جراحی انکساری مانند لاسیک توسعه پیدا کند. پزشکان در این روش از یک محلول ویتامین و نور برای تقویت ساختارهای چشم و برطرف کردن اعوجاج کراتوکونوس استفاده می کنند.

در این روش، قرنیه با ریبوفلاوین مایع و نور فرا بنفش درمان می شود. کراس لینکینگ قرنیه خطر ضعف بینایی را با تثبیت قرنیه در مراحل اولیه ی بیماری کاهش می دهد. این روش، نسبتا جدید است، چرا که در سال ۲۰۱۶ توسط اداره غذا و داروی آمریکا مورد تایید قرار گرفت. حتی در حال حاضر تنها یک نوع از این جراحی تایید شده است و فقط برای افراد دارای کراتوکونوس پایدار قابل استفاده است.

جراحی می تواند بسیار مفید باشد، اما روش تایید شده شامل برداشتن بخشی از چشم است و دوران بهبودی دردآور است. پزشکان در حال بررسی راهکار متفاوتی هستند که ساختار چشم را در محل نگه می دارد، اما این روش هنوز مورد تایید قرار نگرفته است.

تحقیقات نشان می دهند که این روش جراحی می تواند روند پیشرفت کراتوکونوس را متوقف کرده و حتی ممکن است که بینایی شما را بهبود بخشد.

در طول جراحی کراس لینکینگ قرنیه چه اتفاقی می افتد؟

جراحی کراس لینکینگ قرنیه یک روش جراحی برای درمان کراتوکونوس است. فرآیند کلی ظرف یک ساعت یا کمی بیشتر به اتمام می رسد. در این زمان، بافت های چشم شما دچار تغییر قابل توجهی می شوند.

کراتوکونوس باعث می شود که چشم های شما به جای اینکه گرد باشند، حالت نقطه ای به خود بگیرند. پزشکان فکر می کنند که مشکل اصلی، ضعف و ارتباطات ضعیف است. چون که بافت های چشمان شما به راحتی به هم متصل می شوند، پس می توانند به راحتی هم از یکدیگر جدا شوند و در پیکربندی جدید محکم شوند. بدون اقدام برای درمان، مشکل بدتر می شود.

 جراحی کراس لینکینگ قرنیه شامل موارد زیر است:

  • بیهوشی. پزشک شما از قطراتی برای بی حس کردن چشم شما استفاده خواهد کرد. همچنین برای کسب آرامش به شما داروهای دیگری نیز داده می شود.
  • حذف. پزشک چشم، بافت پوششی چشم را برمی دارد.
  • ریبوفلاوین (ویتامین ب2). پزشک شما مقداری از این ماده را در چشم تان می چکاند.
  • نور. یک نور UV، ریبوفلاوین را فعال می کند. پیوندهایی میان فیبرهای کلاژن چشم شکل گرفته و تقویت می شود.
  • پانسمان. در طول درمان یک لنز تماسی از چشم شما محافظت می کند.

همچنین ذکر این نکته ضروریست که در روز عمل، باید بیشتر روز را در بیمارستان گذرانده و برای بهبودی چند هفته ای برنامه ریزی کنید.

 

جراحی کراس لینکینگ

جراحی کراس لینکینگ قرنیه برای چه کسانی مناسب است؟

این جراحی برای افراد دارای کراتوکونوس طراحی شده و برای افرادی که با این مشکل متولد و یا پس از جراحی به آن مبتلا شده اند، مناسب است. اما این جراحی، برای هر فردی مناسب نیست.

اگر پیش از آنکه شکل قرنیه بیش از حد نامنظم شده و یا بینایی به طور قابل توجهی کم شود، از این روش درمانی استفاده کنید، تاثیر بیشتری دارد.

بعضی از جراحان نیز نتایج قابل توجهی را در بهبود پايداری قرنیه در افرادی که دچار کراتوتومی شعاعی (RK) بوده اند، گزارش کرده اند.

اگر بعد از عمل جراحی مبتلا به کراتوکونوس شدید،  جراحی کراس لینکینگ قرنیه به اصلاح آسیب و التیام شکل چشم شما کمک می کند.

اگر به صورت ارثی این بیماری را دارید، درمان کمی پیچیده تر می شود.

کراتوکونوس ارثی پیشرو است و در جوانان تمایل به بدتر شدن دارد. اما وقتی وارد دوران بزرگسالی می شوید، ممکن است یک نوع پایدار از این بیماری را تجربه کنید. ممکن است چشم های شما بهتر نشود، اما هرساله شکل قرنیه شما بدتر می شود.

محققان می گویند که  جراحی کراس لینکینگ قرنیه فقط برای کراتوکونوس پیشرو تایید شده است. اگر تغییر شکل سالانه چشم شما متوقف شد، جراحی برای شما توصیه نمی شود.

آکادمی آمریکایی چشم پزشکی گزارش می دهد که جراحی برای افراد زیر مناسب نیست:

  • قرنیه نازک. ضخامت حدود ۴۰۰ میکرون یا بیشتر مورد نیاز است.
  • عفونت. عفونت های فعلی و یا تشخیص بیماری تب خال، چشم شما را در معرض خطر قرار می دهد.
  • زخم ها. اگر بر روی قرنیه تان علائمی از آسیب های پیشین وجود داشته باشد، ممکن است در خطر بروز عوارض باشید.
  • خشکی چشم. چشم های شما در دوران بهبودی به اشک نیاز دارند. اگر برای تولید این ماده تلاش کنید، ممکن است به خوبی بهبود پیدا نکنید.
  • بیماری خود ایمنی. این می تواند خطر بهبود زخم ها را افزایش دهد.

آیا باید برای انجام جراحی کراس لینکینگ قرنیه صبر کنید؟

این جراحی یک روش نسبتا جدید است، و چیزهایی وجود دارند که محققان هنوز آن ها را نمی دانند. همچنین، تنها یک شکل از این عمل جراحی تایید شده است و ممکن است برای شما مناسب نباشد. اما انتظار برای تایید بقیه روش ها نیز با خطراتی همراه است.

دو نوع جراحی کراتوکونوس وجود دارد:

Epi-on : در این روش، سلول های اپیتلیال برداشته نمی شوند.

Epi-off : در این روش، پزشک شما اپیتلیوم را برمی دارد.

به گفته ی آکادمی آمریکایی چشم پزشکی، پزشکان در مورد مزایای هر دو روش بحث می کنند. عدم برداشتن سلول ها به معنای درد کم تر و بهبودی سریع تر است، و برخی پزشکان فکر می کنند که این امر باعث می شود که این روش انتخاب بهتری باشد. اما حذف سلول ها به معنای قرار دادن سلول های حساس به اکسیژن در معرض هوا است و این می تواند منجر به پاسخ جراحی بهتر شود.

در حال حاضر، تنها نوع Epi-off این جراحی توسط FDA تایید شده است. اما اگر چند سال صبر کنید، مطالعات جدید می توانند باعث تغییر وضعیت شوند و شما می توانید با درد کمتری عمل کنید. برای مثال، تحقیقات منتشر شده در سال ۲۰۱۸ نشان می دهند که هر دو نوع جراحی به طور برابر برای افراد مبتلا به کراتوکونوس موثرند. اما این وضعیت اکنون مورد قبول نیست.

انتظار برای انجام جراحی به این معنی است که با گذشت زمان کراتوکونوس پایدار شده و درمان های غیرجراحی موجود برای رسیدگی به این وضعیت می تواند منجر به ایجاد زخم هایی شود که انجام این عمل را برای شما غیر ایمن می سازد.

 جراحی کراس لینکینگ قرنیه

جراحی کراس لینکینگ قرنیه c3-r هلکملب

یکی از پیشگامان در توسعه درمان  جراحی کراس لینکینگ قرنیه برای کراتوکونوس، برایان باکسر واشلر، جراح چشم است که موسسه بینایی ای در بورلی هیلز کالیفرنیا تاسیس کرد.

در سال ۲۰۰۷، باکسر واشلر با استیو هلکمب قهرمان المپیک آمریکا دیدار کرد. هلکمب از کراتوکونوس پیشرو که بینایی او را در وضعیت نابینایی درجه پایین قرار داده بود رنج می برد. و از این رو در شرف از دست دادن رشته ورزشی خود بود.

باکسر واشلر یک روش  جراحی کراس لینکینگ قرنیه epi-on را در ترکیب با کاشت phakic IOL برای شکل دهی مجدد و پایدار کردن قرنیه به کار برد تا دید این ورزشکار را بهبود بخشد.

این جراحی یک موفقیت بزرگ بود و در فوریه ۲۰۱۰ در المپیک زمستانی ونکوور، هلکمب و هم تیمی هایش مدال طلای المپیک را کسب کردند – اولین مدال طلا در رشته او برای ایالات متحده و پس از ۶۲ سال.

باکسر واشلر نام این روش را از روی نام این ورزشکار برداشت و برای سال ها این روش درمانی را ادامه داد.

آیا بیمه تان هزینه درمان را پرداخت می کند؟

هزینه درمان  جراحی کراس لینکینگ قرنیه به ازای هر چشم متغیر است. هزینه نباید عاملی در تصمیم گیری برای انجام عمل جراحی باشد. اگر پزشک، تشخیص دهد که این عمل جراحی برای سلامت چشم و درمان کراتوکونوس شما لازم است، شرکت بیمه باید به پرداخت هزینه ها کمک کند. اما استثناهایی نیز وجود دارد.

برای مثال این درمان را می توان برای افرادی که روش درمانی محافظه کارانه درمان کراتوکونوس را امتحان کرده و نتیجه نگرفته و بدتر شده اند امتحان کرد. همچنین اگر به پرداخت هزینه های درمانی توسط بیمه امیدوار هستید، شاید نیاز باشد تا قبل از انجام عمل جراحی، روش های دیگر مانند استفاده از لنزهای تماسی و یا درمان های متداول دیگر به منظور تغییر شکل چشم را امتحان کنید. همچنین بیمه تنها هزینه روش Epi-off را پرداخت می کند.

از آنجایی که درک قوانین بیمه دشوار است، بهتر است از پزشک خود بخواهید تا قبل از جراحی پوشش بیمه ای شما را بررسی کند. به این ترتیب، شما می دانید که پس از کسر هزینه پرداختی توسط بیمه باید چه مقدار پول پرداخت کنید. همچنین می توانید بفهمید که آیا پوشش بیمه شما  جراحی کراس لینکینگ قرنیه را شامل می شود یا خیر.

آیا جراحی کراس لینکینگ قرنیه مفید است؟

قبل از اینکه مزایا و برنامه های جراحی را بررسی کنید، بهتر است مطمئن شوید که این عمل جراحی شانسی منطقی برای درمان شما را ایجاد می کند. تحقیقات فعلی حاکی از آن است که این یک راه حل استثنایی برای درمان کراتوکونوس است.

در مطالعه ای که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد، محققان افراد را به دو گروه تقسیم کردند. گروهی کراتوکونوس داشتند و هیچ درمانی بر روی آن ها انجام نشد. اما گروه دیگر تحت درمان  جراحی کراس لینکینگ قرنیه epi-off قرار گرفتند. در پایان این مطالعه، ۸۶.۷ درصد از مردم مبتلا به کراتوکونوس پس از جراحی بهبود یافته بودند، در حالی که تنها ۲۶ درصد از مردمی که تحت درمان قرار نگرفتند، بهبود یافتند.

مهم است توجه داشته باشید که جراحان قول نمی دهند که بعد از جراحی دید بهتری داشته باشید. در عوض به شما می گویند که چشمان شما به تغییر شکل ادامه نخواهد داد. با این حال، برخی مطالعات نشان می دهند که افراد، پس از  جراحی کراس لینکینگ قرنیه واقعا بهتر می بینند.

در مطالعه ای که در سال ۲۰۱۴ انجام شد، محققان دریافتند که حدود نیمی از افرادی که  جراحی کراس لینکینگ قرنیه را انجام داند، به صورت یکنواختی در طی دو سال پس از عمل بهبود یافتند. این افراد احتمالا هنوز هم به عینک نیاز داشتند، اما نمره عینک آن ها کمتر شده بود.

مطالعات اینچنینی نشان می دهند که این درمان چگونه می تواند برای افراد مبتلا به کراتوکونوس مفید باشد.

بهبودی پس از  جراحی کراس لینکینگ

اطلاعاتی که باید در مورد بهبودی پس از جراحی کراس لینکینگ قرنیه بدانید

در حالی که مطالعه بر روی نتایج، به ویژه برای افرادی که چندین سال است که از مشکلات چشمی زیادی رنج می برند، هیجان انگیز است، اما باید بدانید که این عمل جراحی، عملی بزرگ است. در نتیجه، بهبودی کامل می تواند به مدت چند هفته یا حتی چند ماه ادامه پیدا کند.

پس از عمل، با محافظ چشم به خانه باز خواهید گشت. روز بعد، ممکن است چشم های شما احساس:

  • داغی
  • خشکی
  • درد

را تجربه کنند.

می توانید در مواقعی که درد شدید دارید از داروهای مسکن استفاده کنید. همچنین متوجه تغییر بینایی خود خواهید شد.

متخصصان می گویند که بینایی شما می تواند در طول این مدت تغییر کند:

  • ماه های اول تا سوم. روزانه دید شما تغییر خواهد کرد.
  • ماه سوم و بعد از آن. ممکن است بینایی تان تثبیت شود، اما هنوز با نوساناتی همراه است. ممکن است که انحنای چشم شما در طول این زمان تغییر کند.

برای بهبود دید نباید از لنزهای تماسی استفاده کنید زیرا برای بهبودی، چشم های شما به اکسیژن نیاز دارند. عینک شما نیز ممکن است به شما کمکی نکند، چون ممکن است به صورت روزانه یا حتی هرساعت به شماره عینک جدیدی نیاز داشته باشید.

آرام باشید و با پزشک خود در ارتباط باشید. شنیدن این مسئله که این مشکلات طبیعی و قابل انتظار هستند، مفید است و ممکن است پزشک شما توصیه هایی داشته باشد که بتواند به شما کمک کند تا از این طریق بهبود یابید.

شما می توانید با انجام این کارها به درمان خود سرعت ببخشید:

  • استفاده از قطره چشمی. روانکاری چشم ها به بهبودی سرعت می بخشد.
  • دست هایتان را پیش خود نگه دارید. مالیدن چشم ها باعث آسیب به آن ها می شود.
  • استفاده از محافظ در برابر نور خورشید. نور خورشید چشمان شما را نیمه بسته می کند و این می تواند به روند بهبود چشم شما آسیب برساند.
  • بخوابید. بازیابی بافت، یک بخش کلیدی از خواب است. کمی استراحت کنید.

فیلم جراحی کراس لینکینگ قرنیه

اگر فکر می کنید که چشمان شما به درستی بهبود نمی یابند و یا نگرانی های دیگری دارید، با پزشک خود صحبت کنید. زمانی که چشم شما بهبود پیدا کرد و دید شما تثبیت شد، می توانید با پزشک خود در مورد تجویز شماره عینک جدید صحبت کنید.