غفلت و کوتاهی در رعایت اصول بهداشت دهان و دندان می ‌تواند منجر به پوسیدگی و سوراخ شدن دندان‌ ها شود. وارنیش فلوراید یکی از بهترین روش‌ها برای پیشگیری از بروز مشکلات دهان و دندان و کمک به رشد، تقویت و احیای مینای دندان‌ ها محسوب می شود. تجویز وارنیش فلوراید به عنوان یک درمان پیشگیری در بیمارانی که در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار دارند، توصیه می شود که نسبت به فلورایدتراپی موضعی (PATF) که توسط دندانپزشک انجام می‌شود، برتری دارد. روشی که در سال های اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده استفاده از وارنیش فلوراید است. شواهد نشان می دهد وارنیش فلوراید برای کاهش پوسیدگی دندان در افراد با خطر بالا بسیار موثر است و وارنیش فلوراید نوعی ژل پرخاصیت است که باعث افزایش استحکام دندان و تقویت مینای آن می شود.

به گزارش نیچر، این روش نخست با از بین بردن رطوبت اضافی دهان بیمار با پنبه یا سرنگ آغاز می شود. البته خشک شدن کامل نیازی نیست زیرا وارنیش با وجود مقداری رطوبت نیز روی دندان می‌ نشیند، بسته به تعداد دندان های تحت درمان تقریبا 5/5 میلی لیتر تا 1 میلی لیتر ژل برای همه دندان ها کافی است. سپس ژل را به صورت یک لایه نازک با یک برس یکبار مصرف یا پنبه روی تمام سطوح دندان ها بمالید وارنیش به سرعت روی دندان‌ها می ‌نشیند و در عرض چند ثانیه این ماده سفت می شود. اگر دندان‌ها به هم فشرده باشد، وارنیش با نخ دندان بین دندان‌ها وارد می ‌شود. پس از استفاده هم نیازی به خشک کردن دندان ها نیست. بیمار می تواند بلافاصله پس از درمان دهان خود را ببندد و اجازه شستشو یا نوشیدن را نیز دارد. به بیمار باید آموزش داده شود که پس از استفاده چهار ساعت فقط از غذاهای نرم استفاده کند حتی ممکن است به او توصیه شود همان شب از مسواک زدن خودداری کند تا با طولانی تر شدن تماس بین ژل و ساختار دندان باعث آزاد شدن آهسته فلوراید شود. احتمال می رود ژل پس از خوردن غذاهای سفت توسط بیمار از بین برود.

مزایای استفاده از وارنیش فلوراید

مزایای بی شماری در استفاده از وارنیش فلوراید به جای روش های دیگر وجود دارد. وارنیش فلوراید دارای بالاترین غلظت فلوراید در بین تمام روش های موجود است و در عین حال از فلوراید کمتری در هر بار استفاده می شود. همچنین این توانایی را دارد که به مدت طولانی روی مینای دندان بماند که این کار اجازه می دهد تا فلوراید آهسته ‌تر و ظرف مدت بیشتری آزاد ‌شود. از آنجا که خشک بودن کامل دهان نیازی نیست می توان از این روش برای بیمارانی که کنترل بزاقی ضعیفی دارند، استفاده کرد. علاوه بر این، خطر بلع سریع فلوراید در صورت استفاده از فلوراید کاهش می ‌یابد. در واقع استفاده از وارنیش فلوراید یک روش درمانی بسیار ایمن با حداقل اثرات سو در نظر گرفته شده است.

بیشتربخوانید:با فلوراید تراپی از دندان هایتان مراقبت کنید

مضرات وارنیش فلوراید

شواهد نشان می دهد استفاده از وارنیش فلوراید زمان کمتری را می طلبد و در عین حال هزینه کمتری دارد، به علاوه منجر به بروز علائم ناراحت کننده کمتر و مقبولیت بیشتر برای بیمار نسبت به سایر روش های درمانی دیگر دارد. برخی از وارنیش ها باعث تغییر رنگ موقتی ساختار دندان ها می شوند و رنگ دندان ها را زرد می کنند، البته این مورد برای دندانپزشک مفید است زیرا می توانند از نظر بصری اطمینان حاصل کند سطح همه دندان‌ها وارنیش شده، اما این امر ممکن است برای بیمار خوشایند نباشد.

از دیگر معایب استفاده از وارنیش های فلوراید این است که در صورت تماس با بافت لثه باعث احساس سوزش کوتاه مدت می شود، همچنین در بیمارانی که به دلیل حساسیت احتمالی مبتلا به آسم هستند، منع مصرف وجود دارد. برخی از وارنیش ها ممکن است حاوی کلوفونی باشند که این ماده ترکیبی است که باعث بهتر چسبیدن وارنیش به ساختار دندان می شود. اگرچه موارد کمی گزارش شده، اما برخی از بیماران به کلوفونی حساسیت دارند و استفاده از آن در این گروه از بیماران منع مصرف دارد. محدودیت دیگر این است که استفاده از وارنیش فلوراید در مقایسه با سایر روش ها به مهارت دستی بیشتری نیاز دارد.

بیشتربخوانید:وارنیش فلوراید چیست؟

رعایت چند نکته ساده بعد از فلورایدتراپی توصیه می شود تا فلوراید به طور کامل در مینای دندان نفوذ کند و بهترین نتیجه ممکن از درمان به دست بیاید. فرد 30 دقیقه تا یک ساعت بعد از فلورایدتراپی اجازه خوردن، نوشیدن یا سیگار کشیدن ندارد. اگر فلوراید را تصادفا ببلعید، ممکن است دچار حالت تهوع شوید. البته حالت تهوع موقتی است و ظرف 24 ساعت برطرف می ‌شود. خوردن مقادیر زیاد فلوراید خطرناک است و به همین دلیل دندانپزشکان باید دقت کنند که از دوز مناسبی از فلوراید استفاده کنند. مسمومیت حاد با فلوراید باعث بروز عوارضی مانند خستگی، حالت تهوع، اسهال، تعریق شدید و حتی مرگ می شود.

شواهد نشان می دهد ورانیش فلوراید اثربخشی محسوسی در کاهش پوسیدگی دندان ها دارد از آنجا که امکان آزاد شدن آهسته فلوراید در مینای دندان را فراهم می کند ممکن است از روش های معمول مانند ژل، کف یا آبکشی برتر باشد. این روشی ساده برای مدیریت است، اما به مهارت دستی بیشتری نیاز دارد. علاوه بر این با سمیت کمتر فلوراید مقبولیت بیشتر بیمار و هزینه های کمتر همراه است.

مترجم: الهه زارعی