1170807_380606138728903_889434511_n

در این بخش بطور کامل درباره عفونت اداراری بحث می کنیم. چه علائمی در خودمان مشاهده می کنیم که نشان می دهد به این عفونت مبتلا شده ایم و درمان آن چگونه است. در خانه چگونه می توانیم درمان کنیم. درکودکان عفونت ادراری چگونه خودش را نشان می دهد  و مهمتر از همه چکار کنیم که به عفونت ادراری مبتلا نشویم.

عفونت ادراری اصطلاح عام برای جایگزینی و رشد عامل بیماری‌زا مانند باکتری در کلیه، مثانه و مجاری ادرار است. بسته به محل تجمع عامل بیماری‌زا می‌توانیم از اصطلاحات پیلونفریت (عفونت کلیه)، سیستیت (عفونت مثانه) و اورتریت (عفونت پیشابراه) استفاده کنیم. البته گاه دو یا سه عضو همزمان درگیر هستند. پیلونفریت می‌تواند باعث تخریب قسمتی از کلیه شده، یا باعث فشار خون بالا و نارسایی کلیه گردد، از این رو اهمیت زیادی دارد.

عامل بیماری‌زا اغلب باکتری‌های گرم منفی مانند اشریشیاکلی هستند.

تشخیص

سوزش ادرار، تکرر ادرار، احساس فوریت در دفع ادرار و گاه تب و درد پهلوها هستند. در آزمایش نمونه ادرار بیمار باکتری و گلبول سفید می‌بینیم. وجود باکتری بدون گلبول سفید یا علائم ادراری در بیمار ممکن است به دلیل آلودگی نمونه باشد.

یکی از علل مهم عفونت ادراری، برگشت ادرار یا ریفلاکس است. برگشت ادراری به معنای آن است که ادرار از مثانه به سمت بالا بر می گردد. این بیماری بسیار مهم است، زیرا ممکن است باعث تخریب و از کار افتادن کلیه ها شود.

درمان

درمان در عفونت های خفیف اغلب سرپایی و با آنتی بیوتیک خوراکی است ولی در موارد شدید به خصوص در پیلونفریت درمان بستری و با آنتی بیوتیک تزریقی است. علاو بر آنتی‌بیوتیک برای تخفیف علائم بیمار مانند درد از داروهای مسکن استفاده می‌شود. انتخاب آنتی بیوتیک مناسب به عوامل مختلفی مانند عامل احتمالی ایجاد بیماری، نتیجه کشت ادرار و آنتی بیوگرام آن، سن بیمار (تجویز فلوروکینولونهایی مانند سیپروفلوکساسین در کودکان زیر ۱۸ سال ممنوع است)، وضعیت بیمار (مانند حامله یا شیرده بودن، داشتن بیماریهای همزمان قلبی و عروقی یا….) بستگی دارد. آنتی‌بیوتیک خوراکی یا تزریقی به مدت 7 تا 14 روز توصیه می‌شود. البته با درمان آنتی‌بیوتیکی مناسب، تب و سایر علائم بعد از 2 یا 3 روز بهبود واضح می‌یابند.
—————————————————————–

عفونت ادارای در کودکان:

بسیار اهمیت دارد چون می‌تواند باعث ایجاد آسیب پایدار و همیشگی در کلیه شود (مانند نارسایی کلیه). علایم بالینی واضح نیست و معمولا ممکن است تنها تب دیده شود. شیوع عفونت در سال اول زندگی در پسران شایعتر از دختران است و بعد از یک سالگی به طور قابل توجه شیوع آن در دختران بیشتر است، علت چنین توزیع سنی را می‌توان به کوتاهی پیشابراه در جنس مونث نسبت داد که صعود میکروب را در دستگاه ادراری آسانتر می‌کند. عفونت ادراری در پسران ختنه‌نشده به طور قابل توجه بیشتر از پسران ختنه شده است. برگشت ادراری از مثانه به حالب (VUR) که معمولا در زمینه اختلالات ژنتیکی دستگاه ادراری رخ می‌دهد یکی از عوامل ایجاد عفونت در کودکان است. یکی از راه‌های تشخیصی در این حالت عكس رنگي (VCUG) از دستگاه ادراری است.

علايم عفونت ادراري در كودكان:

وابسته به سن آنها است. در سنين بالاتر علايم شامل سوزش ادرار، تندتند ادراركردن، بوي بد ادرار، احساس ناگهاني داشتن ادرار، تب و درد پهلوهاست. در شيرخواران و كودكان كم‌سن تشخيص دشوارتر است. اين گروه ممكن است با تب طول كشيده، بي قراري، اختلال در وزن گيري، اسهال، استفراغ و يا زردي در دوران نوزادي مراجعه نمايند. با توجه به اهميت بسيار زياد عفونت ادراری در کودکان در صورت بروز علايم سریعا می‌بایست به پزشك مراجعه کرد. مي توان با آزمايش كشت و كامل‌ادرار (UA) به تشخيص عفونت ادراري رسيد و در صورت اثبات عفونت ادراري بررسي‌های تكميلی شامل سونوگرافی، عكس رنگی و ساير مطالعات تشخيصی مي‌بايست انجام شود.

پیشگیری از عفونت ادراری:

A:آنتی‌بیوتیک خوراکی برای پیشگیری.
B:مصرف زیاد آب و تخلیه مثانه هر دو یا سه ساعت یک بار، درمان یبوست، شستشوی دستگاه تناسلی از جلو به عقب، استفاده از لباس‌های زیر نخی و گشاد و شستشو و تعویض مکرر آنها، عدم نشستن در وان یا لگن، درمان کرمک در صورت وجود، ختنه و استفاده از آنتی‌بیوتیک مناسب در آنهایی که برگشت ادراری یا انسداد یا مثانه عصبی دارند می‌تواند به پیشگیری از عفونت ادراری کمک کند.
C:تمشک کوهی از جمله میوه‌هایی است که برای پیشگیری از عفونت ادراری توصیه می‌شود. همچنین استفاده از پروبیوتیک‌ها که به صورت پودر یا قرص، یا ماست و دوغ حاوی پروبیوتیک و فرآورده‌های لبنی نیز وجود دارد توصیه می‌شود
60 تا 80 درصد دخترانی که به عفونت ادراری مبتلا می‌شوند، طی 18 ماه پس از آن مجددا مبتلا خواهند شد.

در صورت عودهای مکرر عفونت کلیه و عدم درمان به موقع، احتمال ایجاد فشارخون و نارسایی کلیه وجود دارد. در حالی که درمان به موقع و سریع عفونت ادراری از بروز این عواقب تا حد زیادی پیشگیری خواهد کرد.