دکتر خیرخواه
دکتر خیرخواه
جراح و متخصص پوست و مو ، لیفت با نخ
ایران نوین
کلینیک ایران نوین
کاشت مو
دکتر گوگانی
دکتر صابر سید گوگانی
متخصص ارتودنسی
دکتر شاهین شمس
دکتر شاهین شمس
متخصص جراحی فک و صورت
کلینیک سیب سرخ
دکتر داوود مقامی
هایفو:لیفت صورت بدون جراحی
دکتر شاهین بهجو
دکتر شاهین بهجو
پیکر تراشی مدرن با روش لیپوماتیک ، بورد تخصصی پلاستیک
کلینیک صدف
دکتر فرح آل قیس
متخصص کاشت و پیوند مو
دیبا
کلینیک تخصصی دیبا
دکتر علیرضا فقیهی
دکتر علیرضا فقیهی
متخصص گوش و حلق وبينى
دکتر بابایی
دکتر بابایی
متخصص پوست،مو، زیبایی، لیزر
دکتر عباسی
دکتر محسن عباسی
متخصص جراحی دهان، فک و صورت، ایمپلنتولوژیست
بیوتی لیزر
بیوتی‌لیزر
دکتر کیان‌پیشه
کلینیک دندانپزشکی رویال
کلینیک دندانپزشکی رویال
دکتر نوروزعلی
دکتر علیرضا نوروزعلی
جراح - دندانپزشک

 

هیپوگلیسمی چیست کنترل قند خون علل کاهش قند خون علت افت قند خون درمان هیپوگلیسمی جلوگیری از افتادن قند خون افت قند خون

در بخش اول به مفهوم و علائم  هیپوگلیسمی یا همان کاهش قند خون پرداختیم. افت قند خون زیاد شایع نیست ولی ممکن است برای همه اتفاق بی افتد برای همین باید مراقب بود چون طی این عارضه گلوکز به اندام رئیسه ی شما نمیرسد و احتمال دارد مشکلات متعددی برای سلامت شما رخ دهد. در بخش دوم این مقاله توصیه های مهم در زمان کاهش قند خون، با انواع هیپوگلیسمی و علل ایجاد آن، درمان فوری افت قند‌خون و توصیه‌‌های مهم و کاربردی کاهش قند خون آشنا می‌شوید.

انواع هیپوگلیسمی و علل ایجاد آن

جدا از هیپوگلیسمی ناشی از دیابت، دو نوع هیپوگلیسمی دیگر شناسایی شده است:

1- در نوع اول قندخون 2تا 4 ساعت بعد از خوردن مواد غذایی دچار افت می‌‌شود که این هیپوگلیسمی به عنوان هیپوگلیسمی بعد از غذا مطرح است.

از علل این نوع هیپوگلیسمی می‌‌توان به پاسخ بیش از حد یا دیر هنگام انسولین اشاره کرد که خود می‌‌تواند ناشی از مقاومت انسولین یا پپتید شبه گلوکاگون(GLP-1) افزایش یافته، افزایش انسولین گوارشی، (که بعد از جراحی معده- مانند جراحی بای پس معده- متداول است و در این صورت به علت رسیدن سریع غذا به روده و در نتیجه جذب سریع  گلوکز و بعد از آن پاسخ بیش از حد انسولین، هیپوگلیسمی اتفاق می‌‌افتد و سندروم دامپینگ که معمولا بعد از جراحی معده اتفاق می‌‌افتد ناشی از همین عبور سریع غذا و در نتیجه هیپوگلیسمی و عوارض دیگر نظیر اسهال است که با صرف وعده‌‌های غذایی کوچک اما مکرر و نسبت کمتر کربوهیدرات به چربی و پروتئین خصوصا دریافت کمتر کربوهیدرات ساده می‌‌تواند در بهبود مشکل موثر باشد).

سندرم‌‌های وراثتی نادر  مانند گالاکتوزمیا، عدم تحمل فروکتوز وراثتی باشد و از طرف دیگر خوردن مقدار زیاد کربوهیدرات با معده خالی بعد از مدت طولانی غذا نخوردن نیز می‌‌تواند سبب بروز این نوع از هیپوگلیسمی شود، هم چنین نوعی از  هیپوگلیسمی با منشا ناشناخته در این گروه قرار دارند که ترشح انسولین به صورت طبیعی است اما حساسیت به انسولین افزایش یافته است و پاسخ گلوکاگون کاهش یافته است که این نوع از هیپوگلیسمی نادر است و به صورت خودبه خودی در افراد اتفاق می‌‌افتد و می‌‌تواند باعث هیپوگلیسمی نوع یک باشد.

2- هیپوگلیسمی ناشی از نخوردن  7تا 8 ساعته مواد غذایی یا هیپوگلیسمی بعد از جذب که در این صورت توانایی بدن برای موازنه گلوکز دچار آشفتگی شده است.

این نوع از هیپوگلیسمی اغلب به علت یک بیماری زمینه ای است که شامل اختلالات خوردن و یا کمبود هورمون‌‌هایی مثل گلوکاگون، کاتکول آمین، بیماری کبدی، بیماری کلیوی و هم چنین مصرف داروهایی خاص نظیر (سالسیلات، پروپرانولول) و دوزهای بالای آسپرین، انسولینما و… میتواند منجر به این نوع از هیپوگلیسمی شود در این نوع هیپوگلیسمی اگر مشکل زمینه ای حل شود هیپوگلیسمی نیز رفع خواهد شد.

 

مدیریت هیپوگلیسمی

در مدیریت هیوگلیسمی دو چیز مطرح است:

1- بهبود علائم ناشی از افت قندخون از طریق بازگردانی قندخون به محدوده طبیعی

2- برطرف کردن علت زمینه ای هیپوگلیسمی

درمان فوری افت قند‌خون

خوردن غذاها و نوشیدنی‌‌های حاوی کربوهیدرات( قند) (مثال؛ آب قند، آبمیوه)، به علت اینکه گلوکز حاصل از شکست کربوهیدرات به داخل جریان خون جذب می‌‌شود و باعث افزایش قندخون شده و لذا علائم ناشی از هیپوگلیسمی کاهش می‌‌یابد و اگر بیماری زمینه ای دلیلی بر هیپوگلیسمی باشد درمان آن بیماری و  یا اختلال ضروری است.

توصیه‌‌های مهم و کاربردی کاهش قند خون

1- وعده‌‌های اصلی غذایی را به صورت کوچک بخورید و خوردن میان وعده‌‌ها را بین وعده‌‌های اصلی و قبل از خواب قرار دهید.

این به این دلیل است که خوردن 5 تا 6 وعده کوچک به جای دو تا سه وعده بزرگ می‌‌تواند به صورت مداوم گلوکز را به جریان خون آزاد کند.

2- بیماران دچار هیپوگلیسمی بهتر است شمارش کربوهیدرات را یاد بگیرند تا بدانند که در هر وعده ی اصلی و میان وعده چه میزان کربوهیدرات (قند) استفاده کنند تا دچار افت قند‌خون نشوند.

هر واحد کربوهیدرات معادل 15 گرم کربوهیدرات که به این افراد توصیه می‌‌شود در وعده غذایی اصلی  3 تا 4 واحد کربوهیدرات (3×15=گرم45 یا 15×4=60گرم) و در میان وعده 1 تا 2 واحد کربوهیدرات را داشته باشند.

چون تعیین این که در وعده اصلی یا میان وعده نیاز دقیق بیمار به کربوهیدرات چقدر است نیازمند ارزیابی انرژی و بررسی نیاز فرد است لذا توصیه می‌‌شود فرد مبتلا به هیپوگلیسمی به متخصصین تغذیه مراجعه  و رژیم غذایی متناسب با نیاز خود را دریافت کند.

3- غذاهای حاوی پروتئین که چربی اشباع کمی داشته باشند می‌‌توانند در وعده‌‌ها و میان وعده‌‌ها به عنوان منبع کالری و ایجاد سیری در برنامه غذایی به کار رود اما باید حد تعادل را نیز رعایت کرد از آن جهت که پروتئین نیز همانند کربوهیدرات می‌‌تواند سبب تحریک آزادسازی انسولین شود.

4- غذاهای حاوی کربوهیدرات را در سرتاسر روز  پخش کنید و بدانید که حذف کامل کربوهیدرات از رژیم غذایی باعث می‌‌شود که بدن توانایی اش را برای به کار بردن صحیح  کربوهیدرات از دست بدهد بنابراین حذف کامل کربوهیدرات توصیه نمی شود.

مواد غذایی حاوی کربوهیدرات شامل نشاسته‌‌ها، میوه‌‌ها، آبمیوه‌‌ها، شیر و ماست و غذاهای حاوی شکر که البته محتوای کربوهیدراتی این مواد غذایی از لحاظ نوع و مقدار متفاوت است.

5- اجتناب یا محدود کردن غذاهایی با محتوی شکر و کربوهیدرات زیاد به خصوص با معده خالی نظیر نوشابه، شربت، آبنبات، آبمیوه، ماست‌‌های میوه‌ای، پای‌‌ها و کیک‌‌ها.

6- اجتناب از غذاها و نوشیدنی‌‌های حاوی کافئین از آن جهت که علائمی همانند هیپوگلیسمی ایجاد کرده و احساس شخص را بدتر می‌‌کند.

در پایان لازم به یادآوری است که رژیم غذایی متعادل، متناسب با نیاز فرد و کافی می‌‌تواند برای افراد مبتلا به هیپوگلیسمی مفید باشد.

 

منبع: زندگی آنلاین

5 1000
ارسال شده در 16 شهریور 1395 توسط با موضوع تغذیه
ویزیت یاب

مطالب پیشنهادی

پیشنهاد سردبیر

  • علائمی که نشان میدهد قند خونتان غیر قابل کنترل است
  • عدم تزریق مورفین کافی به بیماران به دلیل ترس از اعتیاد آنها
  • بیماری های زوال عقلی با حشره کش ها
  • آماده کردن کنسرو گوجه در منزل
  • با این کلید های طلایی در محل کارتان لاغر شوید
  • انواع تشنج در بچه و مهمترین علل آنها
  • ۶ درس زندگی که باید آنها را زود یاد بگیرید
  • گریپ‌ فروت میوه ای پر خاصیت
  • محبوبترین ها

  • تابستان با اسنک هندوانه
  • کاربردها و خاصیت درمانی این میوه پاییزی
  • میوه های کم قند و پر قند را بشناسید
  • اب این میوه بهترین معجون برای کاهش وزن
  • ویتامین ها و خواص بادمجان
  • خواص دارویی نهفته در این میوه های درمانگر را بدانید
  • خلاصی از شر بواسیر و یبوست با پیاز
  • عدم مصرف میوه و سبزیجات و این پیامدها
  • رپورتاژ

  • ارائه خدمات ارتودنسی با استفاده از روش های نوین و پیشرفته
  • دکتر وحید عارفی دندانپزشک و متخصص بیماری های لثه
  • دکتر بابایی متخصص پوست مو و زيبايی
  • لیفت صورت با نخ روشی نوین برای جوانسازی پوست
  • زیبایی و جوانی پوست را از ما بخواهید
  • کلینیک صدف
    دندانپزشکی دکترسلام

    درباره ی دکتر سلام

    مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید
    کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است همکاری با ما پذیرش آگهی
    x