kidney-stone

سنگ های کلیه در اندازه های مختلفی هستند که با توجه با اندازه آن ها روش های متفاوتی برای درمان دارند.در صورتی که سنگ خیلی بزرگ نباشد دفع می شود و در غیر اینصورت باید با عمل جراحی بیرون آورده شود.یکی از علائمی که می تواند سبب ایجاد سنگ های ادراری شود حجم کم ادرار است.در این مطلب قصد داریم شما را با علت های دیگر این موضوع آشنا نماییم.

سنگ کلیه و نحوه تشکیل آنها

احتمالا می ‌دانید که غلیظ شدن ادرار سبب ته‌ نشینی و رسوب ترکیبات موجود در آن و در نتیجه تشکیل سنگ کلیه می ‌شود. سنگ ‌ها ایجاد شده در کلیه، متشکل از مواد آلی‌ هستند و گاهی مواقع در اندازه‌های مختلف به کوچکی یا بزرگی یک قلوه سنگ یافت می‌ شوند.

سنگ ‌های کلسیمی، شایع ‌ترین نوع سنگ های کلیه هستند. دفع کلسیم از بدن و در نتیجه آن ایجاد سنگ های کلسیمی کلیه، در این موارد افزایش می ‌یابد:

هیپوتیروئیدیسم(کم ‌کاری تیروئید)

پس از مصرف مقدار زیاد ویتامین D

در طی عدم تحرک برای طولانی مدت

استئوپروز(پوکی استخوان)

و بعد از مصرف مقدار زیاد کلسیم.

 

از سوی دیگر، کاهش جذب آب به وسیله روده در اثر اسهال یا از دست رفتن آب به صورت تعریق در مناطق گرمسیری نیز، در ایجاد این نوع سنگ‌ های کلیه موثر شناخته شده‌اند. اما عارضه آن، درد شدیدی است که در اثر جا به جایی سنگ ایجاد می ‌شود.

توصیه‌ های تغذیه‌ ای که مبتلایان به سنگ کلیه باید به آن توجه کنند، این است که مقدار زیادی مایعات دریافت کنند که به این ترتیب ادرار رقیق خواهد شد و در بعضی موارد با تغییر اسیدیته ادرار از رسوب سنگ می‌ توان جلوگیری کرد.

 

توصیه‌ های ۱۴ گانه جلوگیری از ابتلا به سنگ کلیه :

۱- متبلایان باید دریافت مایعات را به بیش از ۳ تا ۴ لیتر در شبانه روز افزایش دهند. این کار موجب افزایش حجم ادرار و کاهش غلظت مواد تشکیل دهنده سنگ می ‌شود. افرادی که کلیه ‌های سنگ ‌ساز دارند باید حداقل ۲ لیتر در طی روز مایعات مصرف کنند.

۲- هرگز خود را به مرحله احساس تشنگی نرسانید زیرا بروز این حس نشان از حداقل ۲ درصد کاهش آب بدن است.

۳- در مورد سنگ‌ های کلسیمی، از غذاهای غنی از کلسیم و ویتامینD پرهیز شده و در محدوده توصیه شده(۲ لیوان شیر یا ماست، یا ۳۰ گرم پنیر) دریافت شود.

۴- در مورد سنگ ‌های فسفات کلسیم و سنگ ‌های فسفات آمونیوم و منیزیم، باید PH ادرار را اسیدی کرد.

۵- در مورد سنگ ‌های اگزالات کلسیمی باید از مصرف غذاهای غنی از اگزالات خودداری شود (آلبالو، آلو، کشمش، تمشک، ریواس، جوانه گندم، گوجه فرنگی، چغندر، کرفس، بادمجان، تره فرنگی، جعفری، اسفناج، شکلات، بادام زمینی، فلفل سبز،‌هویج، قهوه فوری و چای) .

۶- در مورد سنگ ‌های سیستئینی هم PH ادرار باید قلیایی شود.

۷- در مورد سنگ‌ های اسید اوریکی، پورین رژیم غذایی را باید کاهش داد و PH ادرار را هم قلیایی کرد.

۸- کاهش مصرف پروتئین حیوانی نیز لازم است. این پروتئین‌ها مقدار کلسیم، اگزالات و اسید اوریک را افزایش می ‌دهند.

۹- در افرادی که مستعد تشکیل سنگ هستند، دفع ادراری کلسیم کاهش می ‌یابد. رژیم غذایی حاوی چربی و نمک زیاد و میزان کم فیبر خطر تشکیل سنگ ‌های کلیوی را بالا می ‌برد. پس این افراد باید فیبر غذای شان را افزایش دهند.

۱۰- کاهش دریافت کافئین نیز توصیه دیگری به این بیماران است. دریافت زیاد مواد غذایی کافئین دار، دفع ادراری کلسیم را افزایش داده و شانس تشکیل سنگ را بیشتر می‌ کند. احتمال تشکیل سنگ در افرادی که الکل مصرف می‌ کنند نیز بالاست.

۱۱- از آنجایی که ویتامین C نیز می ‌تواند به اگزالات تبدیل شود به نظر می‌ رسد که دریافت بالای ویتامین C احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش می ‌دهد. با وجود این، معمولاً میزان اگزالات ادرار افزایش نمی یابد مگر این که دوز ویتامین C دریافتی از ۶ گرم در روز تجاوز کند که این امر هم در افراد معدودی دیده شده است.

در افراد مستعد تشکیل سنگ که مقادیر بالای ویتامین C دریافت می ‌کنند، مکمل های با ویتامین B6 و منیزیم می‌ تواند خطر افزایش اگزالات در ادرار را کاهش دهد.

۱۲- جالب است بدانید که ویتامین B6 برای شکستن اگزالات مورد نیاز است و در افرادی که میزان اگزالات ادرار آن ها بالاست، احتمال تشکیل سنگ را کم می‌ کند. از منابع غذایی این ماده مغذی می‌ توان به موز، سیب زمینی، عدس و اسفناج اشاره کرد.

۱۳- غذاهایی که PH ادرار را اسیدی می‌ کنند عبارتند از انواع گوشت قرمز و سفید، پنیر، تخم مرغ، نان و غلات، ذرت و عدس، آلو، گوجه، آب آلو و گوجه. اما غذاهایی که PH ادرار را قلیایی می ‌کنند شامل شیر و فرآورده‌های آن به جز پنیر، تمام سبزی ‌ها به غیر از ذرت و عدس و تمام میوه‌ها به استثنای آلو و گوجه سبز هستند.

کره، عسل، روغن، شکر، چای، قهوه و خامه نیز جزو غذاهای خنثی به حساب می ‌آیند.

۱۴- ماءالشعیر نیز می ‌تواند برای کسانی که سنگ ‌هایی از جنس اگزالات کلسیم دارند، مفید واقع شود. البته باید چند روزی پشت سر هم مصرف شود. اگر اثر نکرد، دیگر ادامه مصرفش فایده‌ای ندارد چون تأثیر ماءالشعیر کوتاه مدت است.

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
منبع: سیمرغ

 

 

ارسال شده در 3 آذر 1395 توسط خانم انیسی با موضوع بیماری ها

پیشنهاد سردبیر

  • امراضی که از قیافه معلوم می شود
  • 10 حقیقت جالب در ارتباط با سلامتی
  • با پیاده روی گروهی بیماری کاهش می یابد
  • عکس هایی از میوه گردو
  • مصرف انواع سبزیجات به خاطر حافظه
  • با کمک کردن وزن ام اس نمی گیرید
  • تکمیل ترین اطلاعات درباره کاتتریزاسیون قلبی را میخوانیم
  • مراقبت های غذایی به خاطر کبد
  • ناز کشیدن اطفال
  • داروهای خانگی برای سفت کردن سینه ها
  • خندیدن امری ضروری برای سلامت شما
  • سالاد مرکبات با سبزیجات
  • داروهای چاقی
  • رشد عضلات به چه علتی متوقف می شود؟
  • لزوم نگهداری بند ناف و دندان شیری کودک
  • محبوبترین ها

  • از دیدن این لکه روی ناخن نترسید
  • پرمشقت ترین حوزه ها ی تخصص پزشکی
  • وزارت بهداشت علت فوت 4 بیمار دیالیزی را اعلام کرد
  • ازافت وزن ناگهانی بترسید
  • پیشگیری و نکاتی که باید در مورد تب کنگو بدانید
  • اولین دختر متولد شده بدون خون در دنیا!
  • به سن ابتلا به سرطان دهان توجه کنید
  • محکم‌ترین کلاه ایمنی با گرافن ساخته می شود
  • طراحی صندلی مخصوص حفظ سلامت قلب در حین رانندگی
  • شهروندان تهرانی پیشگام در اهدای خون در اربعین
  • همه چیز درمورد بیماری عباس کیارستمی و فرایند درمان
  • مشکلات اقتصادی همراه با چاقی
  • حد نرمال کم شدن وزن در ماه
  • در کودکی تنبلی چشم را درمان کنید
  • فناوری جدید برای محاسبه میزان کالری غذای مصرفی
  • درباره ی دکتر سلام

    مجله پزشکی دکتر سلام (hiDoctor.ir) در تاریخ دوم اسفند ماه سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. در حال حاضر سایت دکتر سلام با بیش از ۱۰۰ پزشک و متخصص، مترجم، کارمند و کسانی که در رشته های مرتبط هستند در حال همکاری است.

    خبرنامه

    با عضویت در خبرنامه ی دکتر سلام از آخرین مطالب و مقالات پزشکی و سلامتی با خبر شوید

    کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است