اگر دارای عوامل خطر بیماری قلبی مانند اضافه وزن، فشار خون بالا یا کلسترول بالا هستید، لازم است در برنامه غذایی روزانه خود تغییراتی را ایجاد کنید. ارتباط مستقیمی‌ میان رژیم غذایی و بیماری قلبی وجود دارد و با دریافت یک رژیم غذایی سالم می توان سلامتی قلب و دستگاه گردش خون را حفظ کرد. چربی های ترانس (مانند روغن جامد) کلسترول خون را افزایش می دهند. این روغن ها در هنگام طبخ در اکثر رستوران ها و غذاهای فوری (فست فودها) استفاده می شوند. این چربی ها همچنین در محصولات لبنی، گوشت قرمز، چيپس، كيك ها هم یافت می شوند.

-میوه ها و سبزی ها حاوی آنتی اکسیدان (مواد ضد سرطان)، مواد معدنی و مواد مغذی مفیدی هستند که سبب متوقف کردن آسیب به دیواره رگ ها و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی می شوند.

– مصرف نمک، بیش از نیاز بدن سبب افزایش فشار خون یا تشدید آن می شود افراد دچار افزایش فشار خون به احتمال بیشتری دچار مشکلات قلبی می شوند.

– انواع غذاها و سوپ های آماده مصرف و یا کنسرو شده، غذاهای بیرون از منزل، سوسیس و کالباس و گوشت های نمک سود شده و بطور کلی گوشت و فرآورده های آن و همچنین تنقلات شور، سرشار از نمک (سدیم) هستند. مصرف زیاد نمک با فشار خون بالا ارتباط دارد که از عوامل خطر جدی در بروز بیماری قلبی می باشد.

– افزایش وزن سبب افزایش کار قلب می‌ شود. همچنین فشارخون بر اثر وزن اضافی بالا می‌ رود و ممکن است میزان کلسترول بد و تری‌ گلیسیرید (نوعی چربی) نیز افزایش یابد.

– خطرناکترین نوع چاقی تجمع چربی در ناحیه شکم است. اندازه دور کمر بیش از 102 سانتیمتر در آقایان و بیش از 88 سانتیمتر در خانمها پرخطر محسوب می شود. باید اندازه دور کمر آقایان به کمتر از 94 و در خانمها به کمتر از 80 سانتیمتر رسانده شود.

– افرادی که چربی اضافی در بدن به خصوص در ناحیه شکمی دارند، برای ابتلا به بیماری‌ های قلبی‌ عروقی مستعدترند حتی اگر هیچ کدام از عوامل خطر دیگر در آنها وجود نداشته باشد.

– بهترین راه برای دستیابی به وزن دلخواه داشتن رژیم غذایی کامل و سالم است.

در این باره بیشتر بخوانید: لاغری ران و باسن را به آسانی تجربه کنید!

– روغن ماهی، زیتون و مغزها از منابع خوب روغن هستند ولی نباید بیشتر از نیاز مصرف شوند چون باعث چاقی می شوند. مصرف مواد غذایی حیوانی که دارای کلسترول بالا می باشند مانند مغز گوسفند، جگر مرغ، كلیه گوسفند، قلب، ‌امعاء و احشاء و میگو را باید محدود کنید.

– به جای طبخ غذا با روغن های جامد و کره حیوانی و مارگارین از روغن های مایع خصوصا روغن زیتون و کانولا (کلزا) در برنامه غذایی خود استفاده کنید. افرادی که دارای چربی خون هستند گوشت قرمز را فقط 3 بار در هفته به میزان كم، مصرف نمایند. آجیل (در حد متعادل) مصرف شود، چنانچه آجيل بيش از حد متعادل مصرف شود چربی خون را افزايش می دهد.

– قندهای ساده مثل شكر، قند و شیرینی را كمتر مصرف کنید. مصرف مواد حاوی قند و شکر مثل شیرینی ها، نوشابه ها، آبمیوه تجاری به حداقل برسانید. به جای نوشابه های شیرین و گاز دار از آب و یا دوغ کم نمک بدون گاز استفاده کنید.

– از خوردن سوسیس و كالباس، شیرینی های پر چربی و پر خامه، سس ها و كباب های كوبیده كه پر از چربی است، آبگوشت پر چربی پرهیز كنید.

– پتاسیم به کنترل و پیشگیری از فشار خون بالا کمک می کند. بسیاری از میوه ها و سبزیجات و برخی لبنیات و ماهی ها منابع خوبی از پتاسیم هستند.

– هنگام طبخ غذا به جای نمک از ادویه جات استفاده کنید. غذاها را با انواع چاشنی نظیر ادویه، لیمو ترش تازه، آبغوره، نارنج یا سرکه خوش طعم کنید.

– به برچسب غذایی غذاها توجه کنید چرا که به شما می گویند که در محصول مربوطه چقدر سدیم (نمک) وجود دارد. تسلیم مزه مطلوب غذاهای چرب و یا سایر تمایلات خودتان نشوید و برای سلامتی خود ارزش قائل شوید.

– از مصرف شربت های پاکتی و پودری جدا خودداری کنید. بهترین نوشیدنی، شربت های خانگی کم شیرین و انواع دوغ کم نمک و کم چرب و آبمیوه های طبیعی می باشد.

– به جای سس های چرب از سبزی ها، آب لیمو، آب آبغوره، روغن زیتون و ماست کم چرب به عنوان طعم دهنده در انواع سالادها و غذاها استفاده کنند.

– مصرف ماهی حداقل ۳ بار در هفته به ویژه ماهی های روغنی مانند: ماهی آزاد، ماهی قباد، حلوا، شیر، کیلکا و اوزون برون، برای افرادی که سابقه بیماری قلبی دارند و همچنین افرادی که مایل به پیشگیری از ابتلا به این بیماری هستند توصیه می شود.

– افراد چاق باید غذاهای کم کالری را با فاصله های یکسان در طول روز و در 5 الی 6 وعده مصرف کنند.

– از مصرف بستنی های پرچرب و خیلی شیرین خودداری کنید يا كمتر ميل كنيد. زيرا اين گونه بستنی ها سرشار از چربی های حيوانی اشباع می باشند.

– از مصرف ته دیگ اکیدا خودداری کنید. زیرا ته دیگ بسیار پر چرب و پر نمک می باشد.

– ذائقه افراد از کودکی شکل می گیرد علاقه کودک به غذاهای سالم را از این دوران در ذائقه کودک پرورش دهید.

تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی

منبع: دکتر سلام