701px-Blood_values_sorted_by_mass_and_molar_concentration

همانطوریکه در آزمایش خون وقتی چربی خون اندازه گیری میشود دو نوع چربی تحت عنوان تری گلیسیرید ها و کلسترول وجود دارد در این بخش تفاوت این دو نوع چربی را مورد مقایسه قرار میدهیم ببینیم کدامیک  مهمتر از دیگری است و کمبود و افزایش کدامیک موجب بیماری میشود و بالا بودن کدامیک خطرناک است و موجب بوجود آمدن بیماری میشود

تری گلیسیرید ها و کلسترول اشاره به دو نوع مختلف از لیپیدهایی است که در خون ذخیره می شوند همچون لیپیدها، کلسترول و تری گلیسیرید ها بسیاری از ویژگی ها را دارا می باشند. آن ها آب گریز هستند، به این معنی که آن ها ترجیح می دهند که آب را دفع کنند تا اینکه جذب کنند.در میزان بالا در خون، هر دو می توانند بیماری هایی مانند سکته مغزی یا بیماری قلبی را بوجود آورند.اما هردوی این لیپیدها تفاوت در عملکرد، فواید و عوارض جانبی دارند .

تری گلیسیرید ها

تری گلیسرید یک شکل شیمیایی پایه و اولیه از چربی است. از نظر شیمیایی، ساختار تری گلیسیرید ها شامل یک مولکول گلیسرولCHOH2 CHOH CHOH2 متصل شده به سه اسید چرب ، مانند اسید اولئیک و اسید لینولئیک است. تری گلیسیرید یا از مصرف چربی در رژیم غذایی و یا از طریق تبدیل میزان کالری مصرف نشده در بدن تولید می شود. تری گلیسیرید در سلول های چربی بدن ذخیره می شوند تا وقتی که بدن جهت تولید انرژی به متابولیز و سوختن آن ها نیاز پیدا کند.

مزایا و عوارض جانبی

میزان بیش از حد تری گلیسرید ، هایپرتریگلیسریدمیا ، به  بیماری عروق کرونر کمک کند. میزان بالاتر تری گلیسیریدها می تواند باعث ضعیف شدن بدن در کنترل دیابت نوع ۲، کم کاری تیروئید، بیماری های کبد و یا بیماری کلیوی شود در سطح نرمال، تری گلیسیرید ها در تولید انرژی برای اکثر سلول ها به جز سلول های مغز  در بدن مهم هستند.تری گلیسرید ها  می توانند شکسته شوند تا  به ساخت سلول های دیگر کمک نمایند.

کلسترول

کلسترول، با ساختار شیمیایی C27-H4-OH، به عنوان  ماده ی پیش ساز هورمون ها و به عنوان بخشی از غشای سلولی عمل می کند. بدن انسان ۲ گرم کلسترول در روز یعنی تا حدود ۸۵ درصد از میزان کلسترول خون را تولید می کند. 15 درصد دیگر ازطریق رژیم غذایی یک فرد به وجود می آید. بیشترین کلسترول  از روغن ها و چربی های موجود در مواد غذایی گرفته می شود. بدن اسیدهای صفراوی را از طریق کلسترول تولید می کند: اسیدهای صفراوی، روغن ها و چربی ها را می شکنند.خون کلسترول را توسط لیپوپروتئین ها حمل می کند که به راحتی همراه با چربی با هم  توده ای را تشکیل می دهند.دو نوع مختلف از لیپوپروتئین ها وجود دارند،لیپوپروتئین با چگالی کم LDL  و لیپوپروتئین هایی با چگالی بالا  HDL نامیده می شوند.

مزایا و عوارض جانبی

کلسترول خون جهت  تولید استروژن در زنان، تستوسترون در مردان و فرآوری ویتامین  D اهمیت زیادی دارد. بسیاری از سلول ها با استفاده از کلسترول به عنوان عایق برای حفظ مایع سلولی و بهبود عملکرد در هوای سرد استفاده می کنند. میزان بیش از حد کلسترول تولید LDL  را افزایش و تولید HDL را کاهش می دهد. مقادیر زیاد LDL  به صورت ماده ی سخت و پلاک هایی روی دیواره ی داخلی شریان ایجاد می شود که در نتیجه باعث کندی جریان خون و بیماری قلبی می شود.HDL  کلسترول اضافی را از بدن خارج می کند.

بهداشت و سلامت به موقع

یک ملاقات با پزشک داشته باشید، با یک آزمایش خون ناشتا، میزان کلسترول، تری گلیسرید ،HDL  و LDL خود را اندازه گیری کنید.بر اساس انجمن قلب آمریکا، میزان تری گلیسیرید در بدن شما باید کمتر از ۱۵۰ میلی گرم و LDL خون  100 میلی گرم در هر دسی لیتر باشد. سطح HDL به طور کلی در محدوده ۴۰ تا ۶۰ میلی گرم در هر دسی لیتر خون و میزان  بالاتر  HDL به جلوگیری از حمله قلبی و سکته کمک می کند. انتخاب رژیم غذایی و شیوه زندگی مناسب برای کاهش تولید LDL و تری گلیسرید شامل  ترک سیگار،عدم مصرف الکل، داشتن  یک رژیم غذایی غنی از فیبر و کم چرب و فعالیت بدنی به مدت ۳۰ دقیقه در هر روز است.

منبع-http://www.elmevarzesh.com