man-in-suit-lying-on-floor-on-back

وقتی فردی غش میکند اولین کمک هایی که می توانیم به وی بکنیم به چه صورت باید باشند چه عللی در ایجاد از حال رفتگی نقش دارند در این فصل این عارضه بیشتر از قبل رخ میدهد این افراد چگونه هوشیاری خود را باز می یابند؟

غش کردن را بیهوش شدن و از دست دادن موقت هوشیاری به طور ناگهانی و بـرای مدتی کوتاه در نتیجه‌ نرسیدن خون کافی به مغز تعریف می‌ کنند.

،بسیاری از ما در طول زندگی شاهد از حال رفتن یا به اصطلاح غش کردن اطرافیان و نزدیکان خود بوده ایم. هنگامی که جریان خون به مغز کم شود، مغز کنترل خود را روی اعضای بدن از دست می‌ دهد و قدرت و هوشیاری ‌اش کم شده یا از بین می رود و فرد غش می ‌کند.

اگر غش کردن با یک مشکل جدی پزشکی همراه نباشد، این عارضه معمولا بعد از چند ثانیه یا چند دقیقه برطرف شده و فرد دوباره هوشیار می ‌شود.

سنکوپ وازوواگال: رایج تری نوع غش کردن است و زماین رخ می دهد که عصب واگ تحریک شده باشد و فرد را دچار ضعف و غش کند. این نوع سنکوپ بیشتر در افراد نوجوان یا مسن خود را نشان می دهد. واکنش وازوواگال عود کننده بوده و معمولا زمانی رخ می دهد که فرد در معرض یک محرک خاص قرار گیرد. ایستادن طولانی، استرس ها و هیجانات روانی و گاها محرک هایی از قبیل دیدن خون، ادرار کردن و یا اجابت مزاج به صورت متناقض باعث کاهش ضربان قلب و افت فشار خون و در نتیجه سنکوپ می شود. فرد قبل از غش علائمی مانند سرگیجه، تهوع، احساس گرما یا سرمای شدید همراه با عرق، ضربان قلب سریع، افزایش تنفس، صدای زنگ در گوش، احساس ناراحتی قلب، گیجی، ناتوانی در صحبت کردن و عصبی بودن را از خود نشان می دهد. بیهوش شدن معمولا زمانی اتفاق می افتد که فرد در حالت ایستاده است. به سنکوپ وازوواگال، سنکوپ موقعیتی هم می گویند.

سنکوپ وضعیتی: وقتی فردی ناگهان از حالت خوابیده بلند می ‌شود و می ‌ایستد، دچار کاهش ناگهانی فشارخون می ‌شود که همان افت فشارخون وضعیتی (ارتواستاتیک) نام دارد. این حالت در افرادی رخ می‌ دهد که مدت ‌های طولانی در بستر مانده ‌اند. البته تعریق زیاد، از دست دادن خون، کم خونی شدید، کم آبی بدن، اسهال، استفراغ، و مصرف داروهای مدر نیز از دیگر علت ‌هایی است که باعث وقوع این نوع سنکوپ می‌ شود.

درمان سنکوپ: صرف نظر از علت غش کردن، کمک فوری به فردی که غش کرده است شامل انجام این موارد ضروری است:

فرد را به پشت بخوابانید و به او استراحت دهید.

لباس های تنگ او را خارح کنید.

اکسیژن کافی به او برسانید.

پاهای او را بالا ببرید.

در صورت نیاز، تنفس مصنوعی و ماساژ قلبی به او بدهید.

نبض و فشار خون او را چک کنید.

اگر فرد بعد از چند دقیقه هیچ علامتی نداشت، به آرامی او را کمک به ایستادن کنید.

اگر علائم غش عود کرد، مجددا به او اجازه بدهید که علائمش فروکش کند. اگر فرد بعد از چند دقیقه هوشیاری اش را به دست آورد، علت غش او احتمالا سنکوپ وازوواگال است ولی اگر مطمئن نیستید، حتما با اورژانس تماس بگیرید.

اگر در اثر غش کردن و زمین خوردن فرد دچار آسیب‌هایی شده، هر نوع کوفتگی، کبودی یا جراحت را مداوا کنید و اگر این صدمات جدی است از اورژانس تقاضای کمک کنید.

هر کدام از علائم مانند ضعف عضلانی یا خواب رفتگی اندام بیمار، می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد که باید به دقت توسط متخصصان بررسی شود:

اگر فرد چند دقیقه قبل از غش، علائم قلبی مانند تپش قلب داشت، نیاز به ارزیابی فوری قلبی دارد.

اگر غش بعد از ورزش رخ داد می تواند یک نوع سنکوپ وازوواگال باشد اما برخی از موارد نیز نشانه های قلبی مطرح هستند که می توانند خطر مرگ ناگهانی هنگام ورزش در آینده را افزایش دهند.

سردردهای شدید قبل از غش می تواند نشان دهنده میگرن یا سکته مغزی باشد.

دو بینی نیز حاکی از سکته مغزی، میگرن یا تومور مغزی می تواند باشد.

اگر غش همراه با شکم درد باشد، آنوریسم آئورت را می توان مطرح کرد؛ وضعیتی که نیاز به انتقال فوری بیمار به بیمارستان را دارد.

منبع: readersdigest

آوای سلامت