استئو آرتریت شایع ترین بیماری مزمن مفصلی است. استفاده بیش از حد از مفاصل باعث استئوآرتریت می شود. استئوآرتریت می تواند در اثر ورزش های طاقت فرسا، چاقی یا افزایش سن ایجاد شود. در مطالعه ای که به تازگی منتشر شده است ارتباط استئوآرتریت و رژیم غذایی پرچرب ثابت شده است که در این مطلب از دکتر سلام به بررسی این موضوع می پردازیم:

نخستین مطالعه انجام‌ شده در نوع خود نشان می‌دهد، میان مصرف چربی‌های حیوانی و افزایش خطر ابتلا به استئوآرتریت ارتباط وجود دارد. استئوآرتریت شایع‌ ترین نوع التهاب مفاصل است و میلیون‌ها نفر در سراسر جهان از جمله حدود 30 میلیون نفر در ایالات متحده را تحت تاثیر قرار داده است. این بیماری به صورت آهسته باعث تجزیه غضروف‌ ها (که به عنوان سپر بین مفاصل عمل می‌ کنند) می‌ شود. با از بین رفتن غضروف ها، مفاصل متورم، سفت و دردناک می‌ شوند. این بیماری با گذشت زمان بدتر می‌ شود. استئوآرتریت می‌ تواند هر قسمتی از بدن را تحت تاثیر قرار دهد، اما اغلب در زانو، لگن، دست و ستون فقرات رخ می‌ دهد.

این بیماری مفاصلی را که اغلب مورد استفاده شخص بوده یا سنگین‌تر هستند، بیشتر درگیر می‌ کند و باعث تجزیه مداوم غضروف این نواحی می‌ شود که در نهایت منجر به استئوآرتریت می‌ شود.

عوامل خطر آرتروز

– معمولا افراد مسن‌ تر بیشتر تحت تاثیر این بیماری قرار می‌گیرند.

– احتمال وقوع این بیماری در زنان بیشتر از مردان است.

– صدمات مفصلی قبلی و تغییر شکل استخوان‌ ها نیز احتمال ابتلا به بیماری را افزایش دهد.

– دیگر عامل خطر شناخته شده برای آرتروز چاقی است؛ تا حدی به دلیل وارد شدن فشار اضافی به مفاصل هنگام حمل وزن بیشتر از حد. البته این ارتباط بین اضافه وزن و آرتروز کمی پیچیده‌تر است.

ارتباط بین چربی و بروز استئوآرتریت

– گروهی از محققان دانشگاه تکنولوژی کوئینزلند و دانشگاه کوئینزلند جنوبی در استرالیا، اخیرا بررسی‌ هایی را پیرامون ارتباط بین چربی و بروز استئوآرتریت انجام داده‌اند.

– این مطالعه نشان داد که آنتی‌ اکسیدان‌ها و دارو‌های ضد کلسترول ممکن است سرعت پیشرفت آسیب مفصل در ارتباط با اسید‌های چرب موجود در مواد غذایی مانند روغن و کره را کاهش دهند. این گروه به طور خاص تاثیرات رژیم غذایی غنی از اسیدهای چرب اشباع و کربوهیدرات‌ های ساده را بر استئو آرتریت بررسی کردند. این اجزای غذایی معمولا در فست‌ فود‌ها و غذاهای دارای چربی‌ و کربوهیدرات بالا یافت می‌ شوند.

این مطالعه نشان می‌ دهد رژیم غذایی تاثیر بیشتری نسبت به استفاده از مفاصل بر ابتلا به استئوآرتریت دارد. رژیم غذایی حاوی 20 درصد چربی‌ های اشباع‌ شده و کربوهیدرات‌ های ساده، باعث ایجاد تغییرات مشابه استئوآرتریت در زانو می‌ شود. به نظر می‌ رسد استفاده بلند‌مدت از چربی حیوانی، کره و روغن پالم موجب تضعیف غضروف می‌ شود. با این حال، جایگزینی چربی حیوانی با لوریک اسید که در روغن نارگیل یافت می‌ شود، اثر متضادی دارد و علائم زوال غضروف و سندروم متابولیک را کاهش می‌ دهد.

رژیم‌ های غذایی حاوی مشتقات اسید پالمتیک مشتق‌ شده از روغن پالم یا استئاریک اسید مشتق‌ شده از روغن‌ های حیوانی، احتمال ابتلا به سندرم متابولیک و استئوآرتریت را افزایش می‌ دهد.

منبع: MNT و روزنامه سپید