قبل از اینکه یکی دیگر از آنها را مصرف کنید، عوارض جانبی آن ها را در نظر بگیرید. اگر پس از خوردن یک کاسه ی بزرگ از غذای تند ، معده درد دارید یا حالت تهوع را در دهانتان حس کرده اید، شاید قبل از خوردن آن مقداری داروی خنثی کننده اسید جهت خلاصی از معده درد مصرف کنید.
چهار نوع خنثی کننده اسید وجود دارد که همگی دارای کارایی یکسان می باشند. خنثی سازی ترکیبات فعال، شامل آلومینیوم، کلسیم، منیزیم و سدیم بیکربنات می شود. خنثی کننده اسید ها باعث PHمعده باعث کاهش اسید آن می شوند و کمک می کنند معده، مری یا دوازدهه (بخشی از روده ی کوچک که به معده متصل می شود) کمتر تحریک شوند.

خنثی کننده اسید های OTC ممکن است به درمان رفلاکس معده (GERD)، گاستریت و بیماری زخم معده (PUD) با پوشش مری و معده «برای کاهش تماس بین اسید معده و لایه ی سطحی از پوشش معده» کمک نماید و از آنجا که احتمالا از آن مطلع هستید، می توانند سوزش معده و سوء هاضمه را بهبود بخشند. ما اغلب به خنثی کننده اسید به عنوان داروهای درمانی مطمئن می اندیشیم، اما همانند بسیاری از داروها، همچنان خطر عوارض جانبی نا خواسته وجود دارد. بنابراین قبل از مصرف خنثی کننده اسید ها، مقادیر مصرف خود را با پزشک متخصص خود مورد بررسی قراردهید.

دانستن این نکته حائز اهمیت است که با استفاده ی درست از آنتی اسید ها، بروز عوارض جانبی در اکثر افراد کاهش یافته و گاهاً بعید است عارضه ای برای فرد ایجاد شود. اما استفاده ی طولانی مدت از خنثی کننده اسید بر سیستم گوارش و دیگر اعضای بدن اثر می گذارد. البته زمانی که سوزش معده دارید و لازم است خنثی کننده اسید مصرف کنید بد نیست، اما لازم به ذکر است که خنثی کننده اسید ها اثر موقتی دارند و برای مصرف روزانه و مداوم در نظر گرفته نمی شوند. در اینجا هفت عارضه ی جانبی که می تواند بر اثر استفاده ی بیش از حد خنثی کننده اسیدها بوجود بیاید مطرح شده اند:

1.یبوست

یبوست یکی از شایع ترین علائم استفاده ی بیش از حد خنثی کننده اسید است. این علائم معمولا در کلسیم و آلومینیوم نیز مشاهده شده اند و سابقه ی آنها بهراحتی پاک نمی شود. یبوست فقط یک نشانه ی گذرا نیست بلکه تا زمانی که از خنثی کننده اسید استفاده می کنید ادامه دارد. اگر این اتفاق رخ دهد، بهتر است نوع دیگری از درمان، مانند مهار کننده ی پروتون پمپ (PPI) یا مسدود کننده ی H2 را به عنوان جایگزین انتخاب کنید. خنثی کننده های اسید حاوی منیزیم نیز ممکن است باعث اسهال شوند. اسهال معمولا کوتاه مدت است اما با مصرف خنثی کننده اسید ممکن است ادامه دار شود. در هر صورت گذراندن ساعت های طولانی در سرویس بهداشتی احساس خوبی به همراه نخواهد داشت.

2. مشکلات ماهیچه ای

کشش عضلانی، ضعف عمومی، حتی حساسیت و درد عضله از شایع ترین شکایات بیماران می باشند. این بخاطر اثرات سطوح کلسیم، منیزیم و فسفر بر روی جریان خون است. به عبارت ساده، هر گونه تغییر در سطوح مختلف الکترولیت ممکن است بر عملکرد عضلات و عصب تاثیر بگذارد. بنابراین مصرف دوز بالای خنثی کننده اسید متاسفانه می تواند تعادل بدن را برهم زند و منجر به بروز علائم عجیب و غریب عضلانی شود. شدت علائم متاثر از مقدار و طول مدت استفاده از خنثی کننده اسید ها است. بنابراین در صورتی که هنگام شروع مصرف خنثی کننده اسید به هر مسئله ی عجیبی برخورد کردید به پزشک خود اطلاع دهید.

3. مشکلات تنفسی

تنفس کُند می تواند نشانه ی این باشد که از خنثی کننده اسید ها بیش از اندازه استفاده می کنید. این اتفاق زمانی رخ می دهد که خنثی کننده اسید ها را به مقدار زیاد که حاوی سدیم بیکربنات یا کلسیم بیکربنات هستند استفاده می کنید. مصرف آنها PH را در جریان خونتان افزایش می دهد. زمانی که PHدر جریان خون افزایش می یابد، سبب کاهش یا کند شدن تنفس می شود و زمانی که تنفس بیش از حد کند شود، می تواند منجر به تشکیل کربن دی اکسید، خستگی و کم خوابی شود. در صورتی که این تغییر در تنفس ادامه پیدا کند، همچنین می تواند در زندگی روزمره و خلاقیاتتان مداخله ایجاد کند.

4. خطر بروز عفونت ها

باوجود اینکه اسید معده به هضم غذا کمک می کند، همچنین بدن را بوسیله ی نابود کردن باکتری هایی که در غذاها و نوشیدنی ها وجود دارند محافظت می کند. بنابراین زمانی که خنثی کننده اسیدها به مقدار زیاد در بدن وجود داشته باشند، می تواند مشکل ساز شود. خنثی سازی بیش از حد اسید معده به باکتری ها این اجازه را می هد که از دستگاه گوارش محافظت نمایند. در اصل، این ضعف یکی از مکانیسم های دفاعی اصلی بدن می باشد که می تواند به باکتری ها این اجازه را بدهد که به بیماری های معده و روده و همچنین اسهالی که بر اثر انواع مختلف باکتری ایجاد می شود کمک کند. همچنین می تواند شما را در معرض خطر افزایش بیماری های تنفسی قراردهد.

5.هیپراکلسمی(وضعیتی که در آن کلسیم بالاتر از حد طبیعی است)

استفاده ی بیش از حد خنثی کننده اسید های حاوی کلسیم کربنات ممکن است منجر به هیپراکلسمی، یا شرایط شناخته شده به نام سندرم شیر قلیایی می شود. این سندرم در اصل در سال 1920 طی تجویز رژیم شیر و بیکربنات جهت درمان زخم معده شناخته شده بوده و وضعیتی است که در آن شکافی در پوشش معده یا قسمت اول روده ی کوچک (دوازدهه) وجود دارد. این شرایط نگران کننده است مگر اینکه درمان شود. سندرم شیر قلیایی می تواند منجر به نارسایی کلیه و رسوب کلسیم در سراسر اندام ها علی الخصوص در کلیه شود و این میتواند خطرناک باشد: انباشت کلسیم در کلیه ها، دستگاه گوارش و شش ها بویژه در رگ های خونی ممکن است عملکرد جریان خون م ما را ختل نماید. خوشبختانه این سندرم با قطع مصرف خنثی کننده اسید برگشت پذیر است.


6. سنگ کلیه

خنثی کننده اسید حاوی کلسیم همچنین ممکن است دفع کلسیم بوسیله ی ادرار را افزایش دهد که می تواند منجر به تشکیل سنگ در کلیه شود.سنگ کلیه یک کریستال تشکیل شده از املاح معدنی است و در کلیه یا مجاری ادراری قرار می گیرد.سنگ کلیه سبب مشاهده ی خون در ادرار یا درد در پهلو و پشت می شود.آنها می توانند دردناک باشند یا حتی سبب اسپاسم کبد (که کلیه را به مثانه پیوند می دهد) و راه ادرار را مسدود می کند، شوند.افرادی که بیماری کبدی دارند همچنین باید از مصرف خنثی کننده اسید ها پرهیز نمایند خصوصا آنهایی که حاوی آلومینیوم هستند بهدلیل عملکرد کلیوی کم، می تواند منجر به سطح سمی آلومینیوم در جریان خون شود.

7. پوکی استخوان

یکی از عوارض جانبی مهم خنثی کننده اسید، افزایش خطر پوکی استخوان است. خنثی کننده اسید هایی که بطور عمده حاوی آلومینیوم هستند ممکن است استخوان ها را تضعیف کرده و می توانند نمک های حیاتی مانند فسفات و کلسیم را در بدن فشرده نماید. این امر می تواند بطور خاصی برای افرادی که در معرض خطر اولیه پوکی استخوان هستند یا سابقه ی خانوادگی پوکی استخوان دارند نگران کننده باشد.

برگردان عرب زاده