ملانونیچیا توسط یک خط تیره در ناخن یا ناخن ها ایجاد می شود. این می تواند نشانه ای از بیماری جدی تر باشد، به همین دلیل تشخیص مناسب ضروری است. معاینه میکروسکوپی یا بیوپسی گاهی لازم است که علل و گزینه های درمان را تعیین کند. پیدا کردن علت اصلی ملانونیچیا کاملا یک فرایند پیچیده می باشد. در اکثر موارد خوش خیم هستند، اما گاهی اوقات ممکن است درمان های پزشکی جدی نیاز داشته باشند. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام، ما انواع مختلف ملانونیچیا را برسی می کنیم، انتخاب چگونگی و راه های درمان با شما است.

ملانونیچیا چیست؟

ملانونیچیا عاملی است که توسط یک گروه رنگدانه در ناخن یا ناخن ها تعریف شده است. این عامل اغلب فقط یک یا چند ناخن را به جای همه آنها تحت تاثیر قرار می دهد. تاریکی غیر طبیعی ناخن نتیجه ملانین است که در داخل پلاک ناخن ایجاد می شود.

ملانونیچیا

“ملانونیچیا یک واژه لاتین است. ‘ملانو’ به معنای سیاه است. در بدن انسان به ساختارهایی اشاره دارد که از ملانوسیت ها استخراج می شوند. ملانوسیت ها سلول هایی هستند که مسئول تولید رنگدانه های تیره هستند. نیچیا به ناخن اشاره دارد. دکتر محمد ابراهیم، ​​پژوهشگر ارشد دانشگاه دوک در دورام، نیویورک، می گوید: “در مجموع، ملانونیچیا یک بیماری است که توسط بسیاری از اختلالات ایجاد شده، که همه آنها منجر به تغییر رنگ ناخن می گردند”.

چه چیزی موجب تیره شدن ناخن ها یا ملانونیچیا می شود؟

تعیین علت رنگدانه در ناخن در واقع بسیار پیچیده است. در حالی که به طور معمول، مواردی که تاثیر بالقوه بهداشتی دارند، باید در اسرع وقت شناسایی و درمان شوند. ابراهیم توضیح می دهد: “بارداری، عفونت، بدخیمی – لیست شرایطی که می تواند ملانونیچیا را ایجاد کند طولانی است.”

یکی از تهدید کننده ترین شرایطی که باید توجه ویژه ای به آن شود، ملانوم – یا سرطان پوست – در ناخن است. بنابراین، در هر موردی که به ملانونیچیا مربوط می شود باید سریعا پیگیری و درمان شود تا از وخیم تر شدن و یا حتی تهدید زندگی فرد جلوگیری شود.

ابراهیم می گوید: “بررسی ناخن ها تنها می تواند وجود ملانونیچیا را تأیید کند، اما شناسایی علت اصلی مهم تر است زیرا نیاز به تحقیقات بالینی بیشتری دارد.”

ملانونیچیا-1

چگونه تشخیص داده می شود؟

دکتر ابراهیم می گوید: “هنگامی که علائم بیماری در فردی مشاهده می شود، باید بلافاصله ناخن را بررسی کرد.” او همچنین توصیه می کند که غشای مخاطی ناخن برای حضور ضایعات رنگدانه بررسی شود. یافته اخیر دکتر ابراهیم می افزاید: “ملانونیچیا با برخی از بیماری های جسمانی دیگر مانند بیماری ادیسون در ارتباط است. “

در قدم بعدی، ناخن های آسیب دیده باید با استفاده از درماتوسکوپی به طور کامل بررسی شوند – بازرسی غیرمخرب با میکروسکوپ انجام شود.

ابراهیم توضیح می دهد: “این آزمایش می تواند برای تشخیص عفونت های قارچی انجام شود، اما همچنین می تواند خوش خیم بودن و یا بدخیم بودن ضایعات را تشخیص دهد.” “بیماری ملانونیچیا طولی نشان می دهد که فاصله خطوط قهوه ای تیره و یا گروه های از ناخن تا لبه آزاد ناخن، دارای عرض کمتر از 3 میلی متر است.”

اما ملانوما ناخن بدخیم با ضایعات سیاه، خاکستری یا قهوه ای نامنظم، مشخص می کند که بیش از دو سوم ناخن دچار بیماری شده است. ابراهیم خاطر نشان می کند: “این ضایعات ممکن است با دیستروفی ناخن مرتبط باشند.”

علت ناخن جویدن کودکان چیست و روش درمان آن

ملانونیچیا در کودکان

وقتی یک کودک با علائم ملانونیچیا مواجه می شود، سؤالات بیشتری مطرح می شود. برای بعضی ها، این موضوع می تواند بخشی از الگوی رو به رشد بدن باشد و تصور می کنند که خطوط به راحتی با گذشت زمان ناپدید می شوند. در بیشتر موارد ملانونیچیا در کودکان به سادگی حضور یک خال مادرزادی یا خال زیر ناخن مشخص می شود.

در حالی که اکثر موارد به خوبی تشخیص داده می شوند، آزمایش های بیشتری لازم است تا با اطمینان، عدم وجود ملانوم را تایید کنند. بزرگترین نگرانی و پرسش بدون پاسخ این است که آیا این رنگدانه خوش خیم می تواند بعد از زایمان  به رنگدانه های بدخیم تبدیل شود.

اگر سرطان باشد چه؟

اگر نتایج درماتوسکوپی یک عامل بدخیم را نشان دهد، مرحله بعدی برداشتن بافت ناخن است تا تأیید کند که آیا در ناخن ملانوم وجود دارد یا نه. مشکوک ترین خصوصیات درماتوسکوپی وجود ملانوم در ناخن، خطوط نامنظم در پس زمینه قهوه ای است.

سایر علائم بصری ملانوم، نشانه وجود میکرو هاچینسون است – یک نوار رنگی و رنگدانه مثلثی روی صفحه ناخن. در حال حاضر هیچ استاندارد مبتنی بر شواهد برای پیگیری فرکانس درماتوسکوپی وجود ندارد، اگرچه اکثر کارشناسان توصیه می کنند هر 6 ماه یکبار در صورت مشاهده ملانونیچیا طولی مشکوک آن را بررسی کنند.

به بیماران مبتلا به ملانونیچیا خوش خیم توصیه می شود که به صورت مستقیم به ناخن خود نگاه کرده و بلافاصله تغییرات رنگ و یا شکل آن را گزارش کنید.

انواع متداول ملانونیچیا

سه نوع اصلی از ملانونیچیا وجود دارد. همه چیز باید مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان هر گونه تغییری را در زمان های مختلف تشخیص داد.

ملانونیچیا-0

ملانونیچیا طولی

طبق بررسی علمی این وضعیت، این شکل از ملانونیچیا شایع ترین و بی ضرر ترین آن است. این می تواند نتیجه یک عامل ساده مثل یک خال یا لکه در حال گسترش در داخل ورق ناخن و تولید یک نوار قهوه ای و یا سیاه و سفید عجیب و غریب در وسط ناخن باشد.

ملانونیچیا مربوط به ملانوم

بسیار سخت است که تفاوت این نوع از ملانونیچیا را از سایر انواع دیگر آن تشخیص داد، به همین دلیل است که بیماران مبتلا به این نوع ملانونیچیا اغلب در ابتدا دچار تشخیص اشتباه می شوند. با توجه به تاخیر در تشخیص دقیق این نوع از ملانوم، که می تواند به طور متوسط ​​به مدت دو سال گسترش یابد، پیش بینی پزشکی ضعیفی از ساختار آن قابل ارئه می باشد.

ملانویچیا اسفنجی (قارچی شکل)

این شکل بیماری ممکن است گاهی با رگه های سفید یا زرد ظاهر شود ولی در کل، هنوز متفاوت از انواع دیگر است. محققان دریافتند که ملانونیچیا قارچی (FM) اغلب یک الگوی غیر طولی بر روی ناخن را تشکیل می دهد و به نظر می رسد شکل های متفاوت بیشتری داشته باشد.

ملانونیچیا-2

با این حال، این نشانه های بصری به تنهایی نمی تواند برای تشخیص مورد استفاده قرار گیرد زیرا FM نیز در رنگ های خاکستری، الگوهای طولی و سایر ویژگی های متداول در ارتباط با ملانوم را دارا است. بدین ترتیب، درماتوسکوپی آزمون قطعی برای تشخیص درست FM است.

نحوه درمان

دکتر ابراهیم توضیح می دهد: “مدیریت بیماری ملانونیچیا به نوع ضایعه بستگی دارد. ملانونیچیا طولی مزمن معمولا نیازی به رسیدگی بیشتر ندارد، اگرچه بیمار باید به طور دوره ای ضایعات را برسی کند و اگر رنگدانه تغییر شکل داشته باشد، رنگ یا اندازه آن تغییر کند و یا اگر خونریزی داشته باشد، باید به پزشک متخصص مراجعه کند.”

دکتر ابراهیم خاطرنشان می کند که در موارد شدید، درمان می تواند تغییر مهمی در زندگی فرد ایجاد کند. “ضایعات بدخیم مانند ملانوما نیاز به مدیریت تهاجمی دارد که ممکن است باعث قطع عضو بخش آسیب دیده باشد.”

در ادامه او توضیح می دهد که باید با استفاده از داروهای ضد قارچ مناسب که به نوع قارچ مربوط می شود، پروسه درمان را انجام دارد.