ویروس تب کریمه کنگو یا CCHFV  یک ویروس RNA با حس منفی از جنس نایرو ویروس ها و از خانواده بونیاویریده ها می باشد. ویروس CCHFV  از ۳ قطعه ژنومیک تشکیل شده است که قطعه کوچک و متوسط آن به ترتیب نوکلئوپروتئین و گلیکوپروتئین را رمز گذاری می کند و قطعه بزرگ که RNA-وابسته به RNA-پلیمراز را رمزگذاری می کند. ویروس CCHFV  اولین بار در دهه ۱۹۴۰ در انسان شناسایی شد. در ادامه این مقاله ار بخش بیماری های دکتر سلام به توضیج کامل درباره بیماری تب کریمه کنگو پرداخته و با آن آشنا می شویم.

تب کریمه کنگو

تاریخچه بیماری تب کریمه کنگو

زمانی که سربازان، زمین های کشاورزی به جا مانده در کریمه را دوباره تحت اشغال خود در می آوردند، به بیماری خونریزی دهنده ای مبتلا شدند. در اواخر دهه ۱۹۶۰ کشف شد که عامل ایجاد کننده تب کریمه کنگو در کریمه مشابه عامل ایجاد کننده بیماری خونریزی دهنده ای در کشور کنگو (کشور کنونی جمهوری دموکراتیک کنگو و مستعمره سابق بلژیک) است و نام ویروس تب کریمه کنگو به این دلیل به این عامل بیماری زا منتسب شد. ناقل و مخزن اصلی CCHFV  کنه های سخت و عمدتا از نوع هیالوما می باشند.

هرچند شواهد محدودی وجود دارد که دیگر گونه های کنه مانند کنه ریپیسیفالوس و کنه درماسنتور نیز ناقل این بیماری هستند. حیوانات مهره دار مثل احشام و چهارپایان خانگی و حیوانات وحشی مثل خرگوش صحرایی به عنوان میزبان به تکثیر این ویروس کمک می کنند، به صورت آلوده شدن کنه غیر آلوده در طول تغذیه از حیوانات آلوده به ویروس یا تغذیه مشترک کنه های غیر آلوده و کنه های آلوده با یکدیگر. کنه هیالومای ناقل ویروس در سرتاسر آفریقا، اروپای جنوبی و شرقی، خاورمیانه، هند و آسیا وجود دارد و مواردی از CCHFV در سرتاسر این نواحی گزارش شده است.

تخمین زده می شود که حدود ۱۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ عفونت CCHFV  هر ساله اتفاق می افتد. هر چند که بیشتر این موارد بدون نشانه های بالینی اختصاصی و گاها ناشناخته هستند. در ارتباط با شیوع گسترده جغرافیایی CCHFV  می توان دید که CCHVF تنوع ژنتیکی قابل توجهی را بین انواع مختلف ویروس در مناطق جغرافیایی متفاوت دارد. تفاوت انواع مختلف CCHFV  در سطح آمینو اسید ویروس است که این مقدار در ماده تشکیل دهنده نوکلئوپروتئین و ال پروتئین حدود ۵ درصد و در ماده تشکیل دهنده گلیکوپروتئین تا حدود ۲۵ درصد می  باشد.

مخزن و ناقل طبیعی CCHFV کنه هایی از نوع هیالوما می باشند. امکان آلوده شدن کنه ها در هر مرحله از چرخه زندگی آنان از جمله در طول تغذیه آنها از یک حیوان آلوده به ویروس یا در طی تغذیه مشترک یک کنه غیر آلوده و کنه آلوده و همچنین پستانداران، میزبان مهمی برای تکثیر این ویروس به شمار می آیند. انسانها از طریق نیش کنه، پرورش حیوانات و ذبح دام آلوده و همچنین در طی دوران مراقبت از بیماران آلوده به CCHFV در خطر ابتلا به این عفونت قرار دارند. در انسانها CCHFV ابتدا به صورت یک بیماری تب دار با علائم غیر اختصاصی بروز می کند.

علائم آن شامل تب ناگهانی، سردرد، دردهای عضلانی و حالت تهوع می باشد. این بیماری می تواند به سرعت به فاز خونریزی دهنده تغییر کند که در طی این مدت بیماران علائمی مثل خونریزی زیر پوستی(پتشی) و کبود شدگی مخاطی، دمل خونی، خونمردگی (هماتوم) و خونریزی در تمام بدن و در قسمت های مختلف آن را بروز می دهند. افزایش بیش از حد سایتوکین التهابی و آنزیم های کبدی، بار ویروسی بالا و کاهش پلاکت های خونی و فقدان پاسخ آنتی بادی های خون، فاکتورهای خطر مرگ در این بیماری می باشند.

تب کریمه کنگو


بیشتر بخوانید: رفع دردهای عضلانی به کمک توصیه های طب سنتی


تشخیص تب کریمه کنگو

انسان ها از طریق گزش کنه، ذبح احشام و چهارپایان آلوده و مراقبت از بیماران آلوده به ویروس در مراکز بهداشتی و درمانی به این عفونت دچار می شوند. به دنبال یک دوره کمون چند روزه نشانه های اولیه تب کریمه کنگو پدیدار می شوند که یک بیماری تب دار با علائم  غیر اختصاصی است که معمولا خیلی ناگهانی اتفاق می افتد . معمولا حملات ناگهانی تب، درد عضلانی، اسهال وحالت تهوع و استفراغ گزارش می شوند. بعد از آن بیمار وارد مرحله خونریزی دهنده می شود که در این مرحله بدن بیمار شروع به خونریزی در نقاط مختلف بدن و در سرتاسر آن می کند.

نرخ تلفات در هنگام شیوع این بیماری متفاوت است. اما معمولا بین ۵ تا ۳۰ درصد می باشد. با این حال در موارد خفیف یا مواردی که نشانه های بالینی چندان مشخصی از بیماری وجود ندارد ممکن است بیماری بدون جلب توجه و بدون علائم اختصاصی باشد و یا گاهی ممکن است بیماری نشان دهنده میزان قابل توجهی از عفونت تب کریمه کنگو در انسان باشد. با وجود تنوع ژنتیکی شناخته شده تب کریمه کنگو، اینکه چطور این ویروس می تواند وخامت این بیماری و نتیجه درمان را تحت تاثیر قرار دهد، مشخص نیست.

بار ویروسی بالا، نبود پاسخ آنتی بادی ها و سطح بالای آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز عوامل ایجاد نتایج ضعیف در درمان این بیماران هستند. در موارد خیلی حاد، ترومبوسیتوپنی (کاهش تعداد پلاکت ها) و طولانی شدن زمان انعقاد خون نیز به چشم می خورد. در موارد سخت و کشنده عفونت تب کریمه کنگو، سطح سایتوکین التهابی بیش از حد افزایش می یابد. به این علت که عفونت تب کریمه کنگو باعث تحریک پاسخ ایمنی التهابی می گردد.

تشخیص موارد مشکوک به تب کریمه کنگو با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز کمی و نسخه برداری معکوس یا RT-qPCR  در طی مرحله وایریمیک بیماری انجام می شود. همچنین روش RT-qPCR  بار ویروسی را تعیین می کند که معمولا نتیجه بیماری با بار ویروسی با یکدیگر همبستگی دارند. یک موضوع مهم برای این آزمایش ها تنوع ژنتیکی قابل توجه ویروس تب کریمه کنگو است. اگرچه که آزمایش هایی که می توانند گروه زیادی از ژنوتیپ های تب کریمه کنگو را تشخیص دهند ابداع شده اند.

آزمایش الیزا (الایزا) و آزمایش ایمونوفلورسنت غیرمستقیم برای شناسایی آنتی بادی های اختصاصی IgM و IgG  ویروس تب کریمه کنگو در انسان، روش هایی هستند که برای تشخیص سرولوژیکی و کیت های تجاری در دسترس می باشند. ممکن است این آزمایش ها برای موارد مشکوک زودهنگام در دوران حاد بیماری مناسب نباشند. به این دلیل که در مواردی که تب کریمه کنگو جدی است واکنش آنتی بادی ها اغلب با تأخیر بوده یا با فقدان واکنش آنتی بادی ها همراه می باشد.

پاتوژنز بیماری تب کریمه کنگو

برخلاف انتظار، شواهد سرولوژیکی گسترده نشان می دهد که تب کریمه کنگو می تواند گونه  های متعددی از مهره داران را آلوده کند که شامل هر دو گروه حیوانات اهلی و وحشی می باشد.. با این حال به نظر می رسد که انسان ها در برابر این بیماری کشنده و مهلک آسیب پذیرتر هستند. البته در بین انسانها تب کریمه کنگو ممکن است به بروز عفونت های خفیف بیانجامد یا عفونته ایی که در معاینات غیر قابل تشخیص هستند.

اما دلیل اینکه چرا بعضی از بیماران یک دوره بیماری مهلک و جدی را پشت سر می گذارند در حالی که برخی دیگر مبتلا به عفونت بدون علامت می شوند هنوز ناشناخته است. توانایی تب کریمه کنگو در ایجاد بیماری مهلک و جدی در موش هایی که سیستم اینترفرون تیپ یک آنها معیوب بود و عدم توانایی این ویروس در ایجاد یک بیماری مهلک در موش های وحشی(WT) ، این مطلب را می رساند که پاسخ های ایمنی ذاتی در میزبان های مهره دار در محدود کردن پاتوژنز تب کریمه کنگو نقشی اساسی بازی می کنند.

تب کریمه کنگو

مطالعات آزمایشگاهی، ژن القایی اسید رتینوئیک تیپ یک یا RIG-1 را به عنوان حسگر ایمنی طبیعی CCHFV شناسایی کرده اند. اگر چه که تب کریمه کنگو ممکن است RNA  ویروسی اش را برای جلوگیری از عملکرد حسگر RIG-1  پردازش کند. با این حال این امکان وجود دارد که حسگرهای ایمنی طبیعی بیشتری در دریافت و سنجش CCHFV نقش داشته باشند.

مطالعات گذشته نگر در مورد انسان  ها وابستگی بین پلی مورفیسم ها در گیرنده های شبه تول یا TLRs و وخامت بیماری را شناسایی کردند که به این معناست کهTLRs  ممکن است یک مسیر حسگر ایمنی مهم در تب کریمه کنگو باشد. پلی مورفیسم ها در گیرنده های شبه تول نوع ۷ ،۸ ،۹ و ۱۰ با شدت بیماری و نتیجه درمان در بیماران مبتلا در کشور ترکیه وابسته بودند. همچنین پلی مورفیسم ها در فاکتور هسته ای کاپای B با افزایش خطر تب کریمه کنگو  ارتباط مستقیم دارند.

اینکه آیا پلی مورفیسم های مشابه با تب کریمه کنگو و شدت وخامت این بیماری در جمعیت های مناطق جغرافیایی دیگر به هم مربوط هستند یا نه مسئله ای است که باید آن را معلوم کرد. مسیرهای آپوپتوتیک میزبان ممکن است تکثیر تب کریمه کنگو را محدود کند، زیرا تکثیر تب کریمه کنگو می تواند آپوپتوزیس(مرگ سلولی) را تحریک کند. و آنزیم کاسپاز ۳ که در طی آپوپتوزیس (مرگ سلولی) فعال شده می تواند نکلئوپروتئین تب کریمه کنگو  را بشکند و مانع از تکثیر ویروس شود.

ویروس تب کریمه کنگو همچنین در برابر سیگنالینگ ایمنی ذاتی مقاومت می کند. قسمت بزرگ تب کریمه کنگو دامنهOUT  را رمز گذاری می کند. اخیرا نشان داده شده که CCHFV با این عملیات، از پاسخ های ایمنی ذاتی که بوسیله پروتئین های DUBs دخیل در مسیرهای سیگنالینگ ایمنی ذاتی صادر می شود جلوگیری می کند. دامنه OUT  ویروسCCHFV می تواند همچنین اصلاح ژن تحریک شونده توسط اینترفرون ۱۵ یا ISG15  را بشکند. به این دلیل که اصلاح ISG15 اثرات ضد ویروسی مستقیم دارد.

چون ISG15 به خودی خود پاسخ ایمنی ذاتی بدن میزبان را در برابر عفونت ویروسی تنظیم می کند. عملیات ISGylation  دامنه OUT  ویروس تب کریمه کنگو  برای میزان بیماری های ویروسی دارای اهمیت زیادی است. عفونت تب کریمه کنگو نوترکیب با رمز گذاری  کردنOUT  باعث کاهش فعالیت پروتئین های DUBs  می شود و یا اینکه باعث کاهش فعالیت های پروتئین های DUBs و عملیات ISGylation  می شود که سینتیک رشد ویروسی را کاهش می دهد. این موضوع نشان می دهد که دامنهOUT برای غلبه بر واکنش های اینترفرون از اهمیت زیادی برخوردار است.

دامنه OUT  ویروس CCHFV میل ترکیبی ISG15 را در موش ها نسبت به میل ترکیبی ISG15  در انسان ها کاهش داده است که حاکی از این است که ژن ISG15  در موش ها مانع مهمی برای سرایت عفونت تب کریمه کنگو در موش ها می باشد همینطور در مقایسه با سایر ویروس های خانواده نایروویریدها که در ارتباط با بیماری به سختی و وخامت عفونت تب کریمه کنگو نیستند، دامنه OUT  در تب کریمه کنگو میل ترکیبی بیشتری با ژن ISG15  انسان ها دارد. این مطلب حاکی از این است که دامنه OUT یک فاکتور ویروسی مهم می باشد.

مقابله با تب کریمه کنگو

علاوه بر واکسیناسیون، تحقیقات گسترده ای در مورد مقابله با تب کریمه کنگو انجام شده است. ریباویرین که یک آنالوگ نوکلئوزید است توسط سازمان بهداشت جهانی برای درمان تب کریمه کنگو پیشنهاد شده است. با این حال داده های بالینی که استفاده از ریباویرین را برای درمان تب کریمه کنگو توصیه می کنند با هم تناقض دارند.

تب کریمه کنگو

بعضی از مطالعات مزایایی را برای این دارو گزارش کرده اند در حالی که برخی دیگر از مطالعات و بررسی ها هیچ مزیتی را گزارش نکرده اند و مقایسه و تحلیل نتایج درمان ها و مطالعات متعدد نشان می دهند که اثر ریباویرین ضعیف و بی نتیجه است. به ویژه یک تحقیق کنترل شده پلاسبو (تحقیق بر اساس گروه شاهد دریافت کننده دارونما) در راستای هدف رسیدن به درمان بیماران مبتلا به عفونت تب کریمه کنگو با داروی ریباویرین با شکست روبرو شد.

یک مقایسه تحلیل و نتایج درمانی اخیر نشان داد که در درمان با ریباویرین لازم است خیلی زود بعد از ظهور علائم بیماری درمان را شروع کرد و خطر مرگ را کاهش داد. در ظهور اخیر عفونت تب کریمه کنگو در اسپانیا اگرچه که درمان یک پرستار آلوده به ویروس با داروی ریباویرین اثرات جهشی روی تب کریمه کنگو در داخل بدن بیمار گذاشت اما باعث شد که کاهش تتراسیون ویروس با شروع درمان مقارن شود ولی نهایتا به علت ایجاد کم خونی همولیتیک درمان با ریباویرین متوقف شدکه یکی از عوارض احتمالی درمان با ریباویرین می باشد.

داده ها و نتایج متناقض در مورد مزیت های بالینی داروی ریباویرین برای درمان عفونت تب کریمه کنگو و وجود پتانسیل برای عوارض جانبی درمان بیماری با ریباویرین باعث به وجود آمدن بحث و جدلهای زیادی در این زمینه شده است. ملاحظات اخلاقی مطالعات مبتنی بر گروه شاهد دریافت کننده دارونما، احتمالا تحقیقات بیشتری راجع به تاثیر ریباویرین در بیماران مبتلا به عفونتCCHFV به عمل خواهند آورد.

مطالعه روی موش ها همچنین اثرات متناقض ریباویرین را نشان داده است. دو بررسی صورت گرفته در این زمینه نشان داده اند که حتی درمان زودهنگام با ریباویرین (زیر ۶ ساعت) در جلوگیری از بیماری مهلکی که به دنبال عفونت ایجاد شده توسط دو ویروس مجزای تب کریمه کنگو در شرایط کلینیکی شکل می گیرد با شکست مواجه شده است.

اگرچه که مطالعه دیگری نشان داد که داروی ریباویرین توانست در هنگام دخالت زود هنگام در برابر بیماری مهلک عفونت تب کریمه کنگو ۱۰۲۰۰ مقاومت کند و زمانی که درمان با تاخیر انجام شد یا چالش دوز افزایش پیدا کرد مقاومت دارو کاهش یافت. با این حال نتایج به دست آمده از آزمایشگاه ها نشان داد که اگرچه درمان زود هنگام با ریباویرین، متوسط زمان رسیدن به مرگ را طولانی می کند، اما این دارو نتوانست از مرگ موش ها با عفونت ۱۰۲۰۰ جلوگیری کند.

علت نتایج متمایز درمان با داروی ریباویرین در مورد موش های مبتلا به عفونت ۱۰۲۰۰ در تحقیقات انجام گرفته هنوز ناشناخته است ولی می تواند نتیجه تفاوت در مقاومت موش ها، چالش دوز یا فاصله بین ابتلا به عفونت و شروع درمان باشد. روی هم رفته داده ها و تحقیقات صورت گرفته روی انسان ها و موش ها حاکی از این مطلب هستند که در حالی که ریباویرین ممکن است در بیماران مبتلا به تب کریمه کنگو مزیت های بالینی محدودی داشته باشد احتمالا لازم است که برای رسیدن به نتیجه موثر، درمان را زود هنگام شروع کرد.

ممکن است درمان زودهنگام انجام نشود به این دلیل که علائم اولیه تب کریمه کنگو غیر اختصاصی بوده و می تواند به سرعت به تظاهرات هموراژیک یا خونریزی دهنده و شدید بیماری پیشرفت کند و بنابراین ممکن است بیماران تا زمانی که علائم جدی تب کریمه کنگو بروز نکرده برای استفاده از خدمات بهداشتی درمانی مراجعه نکنند.

تب کریمه کنگو


بیشتر بخوانید: در درمان کم خونی و پلاکت پایین این گیاه معجزه می کند


راه های انتقال ویروس تب کریمه کنگو

همانطور که در بند مقدمه بیان شد، ویروس تب کنگو همان کنه های سختی هستند که از طریق گونه ای به نام Hyalomma به دیگر چیز ها انتقال پیدا می کند. ویروس تب کریمه کنگو یا همان ویروس تب کنگو می تواند از طریق راه های دیگری هم انتقال پیدا کند که یکی از آنها انتقال به وسیله تخم است. همچنین در مراحلی از بلوغ کنه این ویروس می تواند به دیگر اجزا انتقال پیدا کند. یکی از مهم ترین راه هایی که باعث می شود در کنه آلودگی ایجاد شود، مکیدن خون مهره داران کوچک است که بیشتر کنه های نابالغ این کار را انجام می دهند.

چنین کاری باعث می شود که آلودگی برای همیشه در بدن کنه وجود داشته باشد و در کنار خود کنه رشد کند. زمانی که کنه نابالغ به همراه آلودگی رشد می کنه و به دوره بلوغ خود می رسد، می تواند این آلودگی را وارد چرخه مهره داران بزرگی مانند دام ها کند و همچنین در چنین شرایطی می تواند آلودگی را به انسان ها هم انتقال دهد. یکی از راه های آلودگی انسان این است که کنه بتواند بخشی از بدن انسان  را نیش بزند و به وسیله آن گزش ویروس تب کنگو انتقال پیدا کند.

راه دیگر این است که انسان آن کنه را روی پوست خود له کند که در چنین حالتی این ویروس انتقال پیدا می کند. این بیماری محدود به یک حیوان نیست. کنه می تواند ویروس تب کریمه کنگو را به چرخه های دیگری در طبیعت وارد کند و این چرخه ها هم می توانند چنین کاری را انجام دهند. مثلا ویروس از طریق کنه به یک خرگوش انتقال پیدا می کند و خرگوش ویروس را به دیگر خرگوش ها و حیوانات انتقال می دهد و در چنین حالتی ویروس تب کنگو شایع می شود.

البته حیوانات زیادی هم هستند که مقاومت از خود نشان می دهند پرنده ها نمونه ای از حیوانات مقاوم در برابر ویروس تب کنگو و عفونت هستند که در بیشتر موارد هیچ اتفاقی درون آنها رخ نمی دهد. حیوانات اهلی مقاومت کمتری از خود نشان می دهند و همچنین علائمی که در آنها وجود دارد به طور کامل نامشخص است. مثلا ویروس تب کنگو می تواند در یک گوسفند وجود داشته باشد و آن گوسفند ذبح شود. در چنین حالتی احتمال انتقال ویروس تب کنگو به انسان بسیار بالا می رود و شرایطی کاملا خطرناک است .

بخش جالب ماجرا این است که فرد هنگامی که دچار ویروس تب کنگو می شود، بسیار خطرناک می شود. خونریزی، ادرار و هرچیزی از آن شخص می تواند برای دیگران خطرناک باشد و باعث انتقال ویروس شود. به همین دلیل تمام وسایلی که فرد از آن در بیمارستان یا بقیه مکان ها استفاده می کند باید از بین روند و کسی آن را لمس نکند. فصول گرم، بهترین فصل ها برای انتقال ویروس و رشد این ویروس است. حتی سفر به یک روستا یا دامداری هم می تواند شروعی برای این ویروس در بدن شما باشد و فعالیت خودش را آغاز کند.

کارهای ضروری پس از ابتلا به ویروس تب کریمه کنگو

هر شخصی که متوجه می شود به ویروس تب کنگو دچار شده است باید یک سری کارها را برای خود انجام دهد تا بتواند به درمان نزدیک شود و کار اشتباهی از آن سر نزند.

تب کریمه کنگو

در بند های زیر بیشتر این کارها بیان شده اند و شما می توانید به خوبی آن ها را انجام دهید:

-هنگامی که متوجه بیماری خود شدید باید حتما خود را ایزوله کنید. این کار به وسیله خودتان انجام نمی شود و باید به بیمارستان اطلاع دهید. اشخاصی که خود را ایزوله نمی کنند، می توانند به راحتی بیماری را به دیگران انتقال دهند. به همین دلیل فرد باید ایزوله شود و هیچگونه ارتباطی با خانواده خود و همچنین پرسنل بیمارستان نداشته باشد تا به وضعیت پایداری برسد.

-فرد باید تمام وسایلی که در مدت بیماری از آن ها استفاده کرده است را یادداشت کند یا در ذهن خود داشته باشد زیرا تمامی این وسایل راهی برای انتقال ویروس تب کنگو هستند و باید سوزانده شوند. ماسک ها و دستکش ها بیشترین وسایلی هستند که با بزاق و ترشحات شخص در ارتباط هستند و نباید گوشه ای رها شوند.

-شخص باید اطلاع دهد که اصطبل یا منزلی که درون آن دچار این ویروس شده است، سم پاشی شود. سم پاشی باعث می شود که کنه ها در آن مکان از بین بروند و شخص دیگری مجددا دچار این بیماری نشود. بهتر است که اعضای خانواده تا زمان اتمام سم پاشی در آن خانه حضور نداشته باشند و وسایلی که شخص بیماری از آن استفاده کرده است را گوشه ای جدا نگهداری کنند.

-مواد های ضد عفونی بهترین کمک برای بیمارستان و خانواده بیمار است. خانواده بیمار باید مواد ضد عفونی را تهیه کنند و اتاق و توالت های خانه را با آن ها تمیز کنند. این مواد باعث از بین رفتن ویروس می شوند. همچنین اگر در مکانی خون شخص بیمار وجود دارد حتما به کمک مواد ضد عفونی، آن مکان پاکیزه شود.

-ویروس تب کنگو در دام ها نشانه ای از خود ندارند. یعنی مشخص نمی شود که کدام گوسفند به این ویروس دچار است. به همین دلیل باید از گوشت های تازه دوری کنید. اگر خود قصاب هستید یا نیاز فوری به مصرف گوشت تازه دارید، باید گوشت را به مدت یک روز در دمان منفی یک الی منفی چهار قرار دهید و سپس آن را مصرف کنید. این دما باعث می شود که ویروس های گوشت به طور کامل از بین روند.

-پرسنلی که از شخص بیمار مراقبت می کنند باید بدانند که هر لحظه امکان دارد که دچار این ویروس شوند. به همین دلیل باید تمام وسایلی که از آن استفاده می شود را به طور کامل تمیز کنند و به وسیله صابون آنها را شستشو دهند. همچنین خودشان باید لباس های استاندارد را پوشیده باشند و دائما خود را تمیز کنند تا خطری آنها را تهدید نکند.

-کشتار های غیرمجاز یکی از مشکلاتی است که در بسیاری از کشور ها وجود دارد. همین کشتار ها باعث شیوه بسیاری از ویروس ها از جمله همین ویروس تب کنگو می شوند. بهتر است زمانی که می خواهید گوشتی را تهیه کنید، از مهر دامپزشکی آن صحت داشته باشید وگرنه به هیچ عنوان آن گوشت را تهیه نکنید.

-اشخاصی که در بیمارستان با شخص بیمار ارتباط دارند و وضعیت بیمار را بررسی می کنند، خود باید تحت بررسی های روزانه قرار بگیرند. مثلا دمای بدن شان هر روز بررسی شود و تمام علائم بدنی شخص را چک کنند تا اگر نشانه ای از وجود ویروس تب کنگو پیدا شد بتوانند سریع تر آن را درمان کنند.

سوال های مرتبط به ویروس تب کریمه کنگو

سوال هایی نزد مردم وجود دارد که می خواهند در مورد ویروس تب کنگو بدانند تا بتوانند به خوبی از آن دوری کنند یا اطلاعات بیشتری داشته باشند. همچنین خود خانواده های بیمار همیشه سوال های در ذهن شان وجود دارد که پزشک وقت نمی کند به تمامی آن ها پاسخ دهد.

تب کریمه کنگو

در بخش زیر مهم ترین سوال ها مطرح شده است و کاربر می تواند با آنها آشنا شود:

چه تعدادی تا به امروز در اثر این ویروس فوت کرده اند؟

به طور کل حدود سی و سه نفر دچار این بیماری شده اند و سه نفر از میان این افراد فوت کرده اند. قبل از آن هم حدود سی نفر دیگر دچار این ویروس شده بودند که از میان آن ها هم چیزی حدود سه نفر به فوت رسیده بودند. وجه اشتراک هر دو سری فوت، وجود یک هرمزگانی است که نشان از شیوع این بیماری در فصل گرما و مناطق گرم را دارد.

آیا می توان از ویروس تب کنگو پیشگیری کرد؟

بله. در اولین مرحله باید کشتارگاه ها را بررسی کرد. تا زمانی که کشتارگاه ها بتوانند یک ذبح استاندارد داشته باشند و دام پزشکی آنها را تایید کند، خطری وجود نخواهد داشت. بعد از آن قصاب ها باید همیشه با یک دستکش ذبح را انجام دهند و از خونریزی فراوان دوری کنند. اشخاصی که گوشت را هم تهیه می کنند بهتر است که به مدت یک روز آن را در فریزر خانه خود نگهداری کنند و سپس از آن مصرف کنند.

به طور کل واکسنی برای درمان این ویروس وجود دارد؟

خیر. هنوز واکسنی برای ویروس تب کنگو ساخته نشده است. اما اگر شخص بیمار در زمان مناسبی بداند که دچار این ویروس شده است، می توان شخص را درمان کرد اما اگر دیر خود را به بیمارستان برساند، شانس درمان بسیار کمتر می شود.

چه استان هایی بیشتر در معرض خطر هستند؟

استان های هرمزگان، کرمانشاه، اصفهان، سیستان و بلوچستان و مازندران نیز بیشترین شیوع این ویروس را داشته اند. به همین دلیل افرادی که در این استان ها زندگی می کنند بهتر است که مراقبت های بیتشری از خود و خانواده داشته باشند. البته این دلیل نمی شود که دیگر افراد در استان های دیگر از این بیماری دوری نکنند و خیال شان راحت باشد. همگی باید آمادگی کامل در برابر بیماری و ویروس را داشته باشند.


بیشتر بخوانید: مصرف گوشت تازه بلافاصله پس از ذبح ممنوع!


مراقبت های لازم برای تب کریمه کنگو

موارد زیادی برای کادر پزشکی وجود دارد که باید آنها را رعایت کنند و مراقب خود باشند تا ویروس در بدن خود و دیگران شیوع پیدا نکند. با رعایت مواردی که بیان می شود، به خوبی می توان در برابر این ویروس و انتقال آن ایستادگی کرد. در ابتدا باید بدانید که نباید هیچگونه تماس فیزیکی میان شما و شخص بیمار رخ دهد. این کار خود اولین راه جلوگیری میان کادر پزشکی است.

سپس شما باید سعی کنید که از دستکش ها و لایه های حفاظتی مناسب برای خود استفاده کنید و با همان وسایل وارد اتاق بیمار شوید. همچنین بعد از هر دیداری که با بیمار دارید، دست و صورت خود را به خوبی با صابون بشویید. همیشه به وسیله فناوری های درون بیمارستان سعی کنید سطح عفونت های اتاق و توالت ها را بررسی کنید و از لباس های آستین بلند در محل کار تان استفاده کنید. لباس های آستین بلند خود کمک بزرگی به شما می کنند که ویروس تب کنگو انتقال پیدا نکند.

تب کریمه کنگو

همچنین سعی کنید لباس های رنگی و نازک به تن خود داشته باشید. اگر کنه و موجودی بر روی این لباس ها قرار بگیرد می توان آن را مشاهده کرد و از آن به درستی دوری کرد. در کنار تمامی این موارد باید از آفت کش استفاده کنید تا کنه شیوع پیدا نکند. روش ها و کارهای دیگری هم برای تیم پزشکی وجود دارد که باید همه آن ها را رعایت کنند. در کل تیم پزشکی بیشتر از همه در خطر است و هر لحظه ممکن است که این ویروس به آن ها انتقال پیدا کند. مراقبت از این تیم مهم ترین کاری است که بیمارستان در آن زمان کاری باید انجام دهد و همچنین بیمار را درمان کند.