درد پا پدیده ای متداول است که بیشتر افراد در طول زندگی روزمره خود آن را تجربه می کنند. این یک علامت شایع ناشی از ورزش بیش از حد یا پر تحرکی است. با این حال، درد نه تنها ناشی از حرکت ما بلکه علائم بسیاری از بیماری های دیگر است. از آنجا که پا فشار و سنگینی وزن بدن را تحمل می کند وقتی درد می گیرد بیمار با مشکلات زیادی روبرو می شود. برای غلبه بر این شرایط، بسیاری از افراد به پزشک مراجعه می کنند. با این حال، اگر می خواهید از این بیماری جلوگیری کنید یا وضعیت شما خیلی شدید نباشد، می توانید از برخی داروهای خانگی طبیعی استفاده کنید. در ادامه این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام، ما در مورد بهترین داروهای خانگی برای درد پا و تسکین تورم آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می دهیم.

درد پا

درد پا چیست؟

درد پا یک وضعیت دردناک در امتداد قسمت جلوی یا داخل پا است. ماهیچه ها، تاندون ها و استخوان های بافت با افزایش فعالیت بیش از حد خسته می شوند. علائم خفیف ممکن است التهاب بافت نرم یا عضله باشد، در حالی که موارد شدید ممکن است همراه با تیر کشیدن استخوان ساق باشد. ویژگی درد، درد عضلانی است که ممکن است در پایان روز یا در زمان های مختلف روز اتفاق بیفتد.

دلایل عمده درد پا چیست؟

پوشیدن کفش های نامناسب شایع ترین دلیل درد پا است.

علل دیگر درد پا ممکن است شامل موارد زیر باشد:

به علت فرو رفتن اشیاء خارجی در پا

هنگام حرکت، پا می تواند با اشیاء کوچک، شیشه شکسته یا حتی میخ های آهنی سوراخ شود. بسته به اندازه جسم، بیمار ممکن است بلافاصله پس از برخورد جسم یا تا زمان بهبود زخم، درد را زیر کف پای خود احساس کند. در این حالت، بیمار فقط در زیر کف پای راست و یا درد زیر کف پای چپ درد خواهد داشت.

جسمی که فقط  زخمی کم عمق در پا ایجاد می کند، را می توانید با دست برداشته و از ضد عفونی کننده استفاده کنید. وقتی یک جسم بزرگ پای شما را زخمی می کند و خون زیادی از محل زخم جاری می‌شود، نباید خودتان آن شیء را جدا کنید. تنها زخم را موقتا ضدعفونی کنید سپس بیمار را برای کمک های اولیه اورژانس به بیمارستان ببرید.

کفش های پاشنه بلند و درد پا

هنگام پوشیدن کفش پاشنه بلند، شکل پای انسان تغییر می یابد، وزن کل بدن به طور یکنواخت توزیع نمی شود بلکه روی پاشنه پا و انگشتان پا قرار می گیرد. در نتیجه، بیمار در کف پا، مچ پا، زانوها، حتی ستون فقرات درد را احساس می کند.

اضافه وزن یا چاقی

اضافه وزن باعث می شود که هنگام حرکت، پای شما فشار زیادی را تحمل کند. اضافه وزن موجب  مشکلاتی مانند التهاب پا و درد مفاصل زانو می شود.

درد پا

افرادی که کف پای صاف دارند

این دلیل باعث می شود وزن کف پا بیشتر با زمین لمس شود. با گذشت زمان، لایه پوششی فیبری انحطاط یافته، و انعطاف خود را از دست می دهد. به همین دلیل هم است که افرادی که مرتباً بر روی سطحی سخت پابرهنه راه می روند، بیشتر از فاشیا پلانتار رنج می برند. افرادی که پایشان قوس خیلی کم یا خیلی زیاد دارند نیز در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند.

خصوصیات شغلی

افرادی که به علت حرفه خود به مدت طولانی نیاز به ایستادن دارند، بیشتر مستعد ابتلا به درد عضلانی در پاهای خود هستند.

دیابت و درد پا

به نظر می رسد نامربوط است اما دیابت ممکن است باعث شود احساس پا در اثر عوارض عصبی کاهش یابد. بیمارانی که در حالت ایستاده مشکل دارند، دچار ناهمواری تخصیص فشار مساوی شده و مبتلا به درد در کف پا می شوند.

سیاتیک

این بیماری معمولاً باعث ایجاد درد می شود، درد از کمر شروع می شود (منشاء= ریشه عصب) و در نهایت به یک یا هر دو پا گسترش می یابد. بسته به محل آسیب عصبی، ممکن است درد به قسمت خارجی ران، پا یا کف پا گسترش یابد.

کمبود کلسیم و ویتامین D

کمبود کلسیم و ویتامین D ممکن است باعث ایجاد اسپاسم عضلات شده، و سفر کردن را برای شما دشوار کند.

کشش عضلات

کرنش ماهیچه ها صدمات شایع در عضلات و رباط ها است. علت اصلی این آسیب ها، تغییر ناگهانی در جهت و سرعت، افتادن یا برخورد با موانع در طول ورزش است. علاوه بر درد، پاها ممکن است متورم، کبود شده یا ضعیف شوند.

درد پا

نقرس و درد پا

نقرس نوعی آرتروز است که در اثر تجمع کریستال های اسید اوریک در عضله یا مفصل ایجاد می شود. نقرس اغلب در پایه انگشتان بزرگ شما حساسیت و درد را ایجاد می کند. این درد ممکن است چند روز طول بکشد و اغلب روی عضلات انگشتان پا تأثیر می گذارد. افراد مبتلا به نقرس ممکن است دچار درد شدید پا شوند و عضلات ساق پایشان ممکن است حتی هنگام استراحت قرمز باشد.

تاندون آشیل

علائم تاندونیت آشیل، تورم و درد تاندون ها است. ممکن است بعد از بیدار شدن و راه رفتن چند قدم یا بعد از مدت طولانی استراحت متوجه درد شوید.

درد پا به دلیل نوروپاتی محیطی

تومورهای عصبی هنگامی اتفاق می افتند که عصب هایی‌ که بین انگشتان پا قرار می گیرند، معمولاً بین انگشتان سوم و چهارم پا (از انگشتان پا)  همچنین در اواسط انگشتان دست دوم و سوم، اما بندرت در وسط انگشتان چهارم و پنجم قرار می گیرد. اگر تومورهای عصبی در یک طرف پا قرار داشته باشند، احتمال بروز درد در هر دو پا حدود 15٪ است. در ابتدا، علائم بیماری گاه گاه رخ می دهد، اما وقتی تشدید می شود، ممکن است همیشه اتفاق بیفتد.

درد پا

با این حال، وقتی کفش خود را در می آورید و پاهای خود را ماساژ می دهید، احساس بهتری خواهید داشت. این نوع بیماری عصبی در خانم ها بین 30 تا 50 سال متداول است. نوروپاتی محیطی غالباً به دلیل اندازه نادرست کفش اتفاق می افتد. علائم نوروپاتی عبارتند از: سوزش، درد، بی حسی، سوزن سوزن شدن، گرفتگی، احساس چیزی یا شیء داخل کفش.


بیشتر بخوانید: از کفش های نامناسب و غیراستاندارد دوری کنید!


علائم متداول درد پا چیست؟

برخی از علائم اصلی درد پا:

  • درد هنگامی که ماهیچه ها، مفاصل، رباط ها در پا و یا پاشنه پا صدمه دیده باشند ،حس می شود.
  • درد یا سوزش در کف پا یا در نزدیکی پاشنه پا.
  • درد شدید هنگام ایستادن، دویدن یا راه رفتن.
  • درد یا بی حسی در انگشتان پا.

محدود شدن درد نه تنها در پاها بلکه ممکن است به کف پا، انگشتان پا و مچ پا نیز گسترش یابد. درد اغلب در هنگام پیاده روی بیمار رخ می دهد. بسیاری از افراد مجبور به وقفه های کوتاه مدت هستند، پیاده روی و ایستادن برای آنان بسیار دشوار است و با وقفه آنان درد پا کاهش می یابد.

اگر علت بیماری ناشی از التهاب باشد، بیمار متوجه تورم پاها و پدیده قرمز داغ غیر طبیعی خواهد شد. علاوه بر این ، وقتی بیمار فتق دیسک دارد، بی حسی ممکن است ایجاد شود که باعث می شود هسته دیسک در ستون فقرات فشرده شود. در این زمان درد، بی حسی از کمر تا انگشتان پا کشیده می شود.

چه کسی در معرض ابتلا به درد پا قرار دارد؟

  • درد پا ممکن است بدون در نظر گرفتن سن و سبک زندگی بر همه افراد تأثیر بگذارد.
  • یک مطالعه نشان داده است که مردان میانسال به احتمال زیاد با افزایش BMI در ناحیه انگشتان پا دچار درد می شوند.
  • ورزشکاران زن جوان نیز در کف پا و انحنای پا دچار درد می شوند.
  • درد پاشنه اغلب به زنان در دهه 40 و 50 که بی تحرک هستند حمله می کند.

هرچه پیرتر می شوید، بافت های چربی زیر کف پا سخت تر و سفت تر می شوند و فشار روی انگشتان پا قرار می گیرند. بنابراین، افراد مسن اغلب در قسمت جلوی پا درد بیشتری خواهند داشت در حالی که درد پاشنه پا در خانم های میانسال دارای اضافه وزن شایع تر است. درد پوستی و ناخن در مردان بیشتر از خانم ها است، که بیشتر آن ها بالای 55 سال دارند، به خصوص افرادی که دیابت یا آرتروز و اضافه وزن دارند.

درد پا

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنید؟

اگر درد پا به موقع درمان نشود، ممکن است باعث ناتوانی دراز مدت و ادامه آسیب به پای شما شود. اگر درد پای شما به مدت طولانی ادامه می یابد و بدتر می شود. همیشه در مورد بهترین گزینه های تشخیص، درمان و درمان های در دسترس با پزشک خود صحبت کنید.

اگر شما دیابت، بیماری قلبی یا سایر بیماری ‌های بهداشتی شناخته شده ای دارید که ممکن است با درد پا همراه باشد. علائم دیگری در کنار درد پا نیز دارید. علاوه بر علائم ذکر شده در بالا، اگر از بیماری های دیگری رنج می برید، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.


بیشتر بخوانید: فتق چیست ؟ انواع فتق در زنان و مردان


15 داروی خانگی طبیعی برای تسکین درد پا

1- فعالیت‌های بدنی

در میان داروهای خانگی برای تسکین درد پا، فعالیت های بدنی یکی از مؤثرترین آن ها است. ورزش با کاهش استرس، کمک به کاهش وزن و افزایش جریان خون ممکن است باعث کاهش درد پا شود. شما می توانید برخی از روش های زیر را برای بهبود وضعیت خود به کار بگیرید.

روش 1: ماساژ

ماساژ پا به افزایش جریان خون به پاها کمک می کند. این مراحل را در زیر دنبال کنید:

– بگذارید بیمار روی پشت خود دراز بکشد، پاهای او در وضعیت دیگری آسیب می بیند.

– اطراف ناحیه درد از داخل به بیرون، از فشار ملایم تا زیاد، و از بالا به پایین مالش دهید تا به گردش خون و جلوگیری از گرفتگی عضلات کمک کنید.

– برای تسکین تورم و درد از ناحیه مچ پا و تورم انگشتان پا را فشار دهید.

– ماساژ را از فشار ملایم تا زیاد در نقاط گروه 1 ( بالای چین های جلوی مچ پا، در وسط بین دو عضله پا) پخش کنید، نقاط گروه 2 (در قسمت میانی بالاترین نقطه مچ پا و قسمت پشت مچ پا) و نقاط گروه 3 (واقع در تورفتگی بین بالاترین نقطه مچ پا)، را تقریباً 1 دقیقه ماساژ دهید.

– بیشترین درد را با استفاده از انگشتان برای ماساژ از ملایم تا زیاد حدود 2 دقیقه تعیین کنید و به آرامی مفصل مچ پا بیمار را حرکت دهید.

– برای ماساژ پا می توانید از کرم ماساژ استفاده کنید.

– انگشت شست را روی نوک پا و انگشت شاخص خود را روی پاشنه قرار دهید، پا را در جهت عقربه های ساعت، از انگشت پا تا پاشنه پا و مچ پا ماساژ داده و سپس خلاف جهت عقربه‌های ساعت این کار را انجام دهید.

روش 2: حوله را روی آن بکشید

  • در حالی که نشسته اید، یک پا را روی میز قهوه یا نیمکت جلوی پای خود قرار دهید.
  • یک حوله یا تی شرت را دور پا بیمار بچرخانید و هر دو انتها را با هر دو دست ببندید.
  • به آرامی آن را به سمت خود بکشید تا تاندون ها و پاشنه های شما کشیده شود.
  • به مدت 15 ثانیه نگه دارید و سپس استراحت کنید، پاها را تغییر دهید.

درد پا

روش 3: کشش مچ پا

10 مرتبه انگشتان مچ پا را بچرخانید و سپس هر طرف را 10 بار انجام دهید. این تمرینات نه تنها مچ پا را شل می کنند بلکه عضلات مفصل را تقویت می کنند.

2- برای تسکین درد پا، پای خود را خیس کنید

روش های زیادی برای خیساندن پای شما جهت تسکین درد پا وجود دارد. هر روش مکانیسم متفاوتی دارد. افراد مبتلا به فشار خون بالا یا سابقه غش کردن باید با این روش احتیاط کنند زیرا این امر می تواند باعث ایجاد سرخوشی شود.

در اینجا چند روش قابل استفاده وجود دارد:

روش اول: پای خود را با آب گرم و سرد خیس کنید

درمان درد کف پا با آب گرم و سرد یک روش درمانی مؤثر برای درمان درد پا است. آب داغ در تقویت گردش خون نقش دارد، در حالی که آب سرد درد و تورم را تسکین می دهد.

  • حمام آب سرد و یک حمام آب گرم را آماده کنید (دمایی که می توانید تحمل کنید).
  • در یک صندلی راحت بنشینید و به مدت 3 دقیقه در آب داغ خیس کنید و سپس حدود 1 دقیقه به آب سرد بپیچید.
  • این روند را 2-3 بار تکرار کنید، اما فراموش نکنید که آخرین آب باید آب سرد باشد تا بهترین اثر را داشته باشد.
  • همچنین می توانید از بسته های آب گرم و سرد استفاده کنید.
  • با گرما شروع کنید و با سرما خاتمه دهید، هر بار در حدود 8-12 دقیقه تا درد پا تسکین یابد.

درد پا

روش دوم: پا را با سرکه شور خیس کنید

سرکه و نمک با داشتن خاصیت ضد عفونی کننده و ضد درد، ممکن است روشی برای کاهش درد پا باشد. شما به 2 حمام یکی سرکه که در آن کمی نمک ریخته اید و دیگری حمام آب گرم نیاز خواهید داشت. می توانید از نمک معمولی استفاده کنید، اما اگر نمک دریایی یا نمک اپسوم دارید، تسکین درد بیشتر خواهد شد. شما به مدت 20 دقیقه در مخلوط می مانید و برای آرامش اعصاب آرام می نشینید و احساس می کنید  و نهایتا درد کاهش می یابد.

3- عسل

عسل حاوی انواع آنتی اکسیدان است که به از بین بردن رادیکال‌های آزاد ناشی از اشعه ماوراء بنفش یا روند پیری بدن کمک می کند. عسل حاوی بسیاری از مواد مغذی مانند منیزیم، پتاسیم و کلسیم است. این مواد در بازسازی و تقویت رشد سلول ها مؤثر هستند.

بنابراین، به تسکین درد و بهبودی زخم ها نیز کمک می کند. جدا از آن، حاوی آنزیمی است که پراکسید هیدروژن (یک ضد عفونی کننده شناخته شده) را تولید می کند. یک لایه نازک از آن را می توان برای ضد عفونی پوست و التیام زخم ها بر روی پوست و لب ها اعمال کرد.

روش 1: عسل طبیعی و فاقد شکر

هر روز 3-4 قاشق چایخوری عسل را صبح ها به عنوان درمان درد پا مصرف کنید.

روش 2: عسل و لیمو

لیمو دارای خاصیت ضد التهابی است که به بهبودی درد پا کمک می کند.

  • 100 میلی لیتر عسل، نصف لیمو، 300 میلی لیتر آب گرم را آماده کنید.
  • لیمو و عسل را در آب ریخته و خوب هم بزنید.
  • دو بار در روز و 5-6 بار در هفته بنوشید.

درد پا

روش 3: عسل و نمک

نمک و عسل به دلیل داشتن خواص مفید ضد التهابی و ضد درد، که برای درمان بیماری های مرتبط با مفاصل استخوان استفاده می شود، شناخته شده اند.

  • 4 قاشق غذاخوری عسل و 4 قاشق غذا خوری نمک تهیه کنید.
  • عسل و نمک را با هم مخلوط کنید.
  • سپس خوب هم بزنید.
  • این مخلوط را روی ناحیه دردناک بمالید، یک شب اجازه دهید آن جا بماند و سپس آن را با گاز استریل تمیز کنید.
  • برای دریافت نتیجه سریع 10 روز متوالی آن را دنبال کنید.

4- نمک اپسوم

نمک اپسوم به نام سولفات منیزیم شناخته شده است. این نمک مزایای سلامتی و زیبایی بسیاری برای ما دارد. منیزیم موجود در آن خاصیت تسکین دهنده و ضد التهابی را به آن می دهد. این می تواند برای کاهش علائم بیماری های مرتبط با استخوان استفاده شود. سولفات به دفع سموم از بدن کمک می کند. منیزیم درد عضلانی را تسکین می دهد و التهاب را کاهش می دهد، عملکرد عصب را با تنظیم الکترولیت ها پشتیبانی می کند.

روش 1: فقط نمک اپسوم

  • 3 قاشق غذاخوری نمک اپسوم را در یک حمام گرم در یک وان کوچک حل کنید.
  • پاهایتان را 15 تا 20 دقیقه در آن خیس کنید.
  • سپس پاهای خود را خشک کرده و مقداری مرطوب کننده بمالید.
  • به مدت 5 دقیقه پاشنه های خود را به آرامی ماساژ دهید.
  • هفته ای 2 یا 3 بار تکرار کنید تا درد کاملاً از بین برود

روش 2: نمک اپسوم و خاراگوش

  • یک دسته از برگ‌های خاراگوش را، آبکشی کنید.
  • هنگامی که خشک شد، نمک اپسوم را اضافه کرده و آن را برشته کنید.
  • مخلوط را درون یک حوله نازک بریزید و به محض داغ شدن آن را روی زخم بمالید.
  • تا زمانی که سرد می شود و گرم است آن را روی زخم خود قرار دهید.
  • استفاده از آن 2-3 بار به کاهش درد پا کمک می کند.

روش 3: نمک اپسوم و زنجبیل

زنجبیل گرم است، توانایی درمان التهاب را دارد، بنابراین می توانید از زنجبیل برای تسکین درد سریع و به طور طبیعی استفاده کنید.

  • زنجبیل را به برش های نازک خرد کنید و سپس در قابلمه برشته کنید.
  • نمک را آن اضافه کنید و بگذارید کمی روی اجاق باقی بماند
  • بعد از آماده شدن،مخلوط را درون حوله ای بگذارید و مستقیم روی زخم قرار دهید.
  • به این ترتیب، شما به سرعت بر درد پا غلبه خواهید کرد.

5- زردچوبه برای تسکین درد پا

زردچوبه حاوی یک ماده فعال اصلی به نام کورکومین است که حاوی خواص دارویی مانند ضد درد، ضد سلول های التهابی و ضد سرطان است. استفاده از زردچوبه به عنوان درمان درد پا به دلیل خاصیت ضد التهابی آن بسیار مؤثر است.

روش 1: فقط زردچوبه

  • 2 تا 3 قاشق چایخوری پودر زردچوبه و 100 میلی لیتر آب تهیه کنید (از آب گرم حدود 40 درجه استفاده کنید).
  • پودر زردچوبه را به آب اضافه کرده و خوب هم بزنید.
  • هر روز 2 بار قبل یا بعد از غذا میل کنید تا نتیجه مورد نظر خود را بدست آورید.

روش دوم: زردچوبه، شیر و عسل

  • 1 لیوان شیر و 1 قاشق چایخوری پودر زردچوبه را در قابلمه اضافه کنید.
  • به مدت 5 دقیقه روی حرارت کم گرم کنید.
  • کمی عسل خالص اضافه کنید.
  • برای تسکین درد روزانه 2 یا 3 بار مصرف کنید.

همچنین می توانید 400 تا 600 میلی گرم پودر زردچوبه را 3 بار در روز مصرف کنید. اما قبل از شروع هرگونه رژیم اضافی با پزشک مشورت کنید.

6- زنجبیل

زنجبیل در لیست داروهای خانگی برای تسکین درد پا، عجیب به نظر می رسد اما موثر است. زنجبیل خاصیت ضد التهابی و ضد درد دارد، که همگی ممکن است به تسکین درد و التهاب پا کمک کنند. علاوه بر این، دارای ترکیبی به نام زنجبیل است بنابراین ممکن است از تولید هورمون های ناشی از درد جلوگیری کند.

درد پا

روش 1: چای زنجبیل

  • 300 میلی لیتر آب را با 4 یا 5 گرم زنجبیل برداشته و سپس 5 تا 10 دقیقه بجوشانید.
  • همچنین می توانید 1 قاشق چایخوری آب لیمو یا عسل را به چای زنجبیل اضافه کنید.
  • برای دریافت بهترین نتیجه و درمان تسکین درد پا، 2 تا 3 بار در روز چای زنجبیل بنوشید

روش 2: روغن زنجبیل

  • 5 تا 10 میلی لیتر روغن زنجبیل تهیه کنید.
  • روغن زنجبیل را در ناحیه آسیب دیده بمالید.
  • ماساژ به آرامی با روغن زنجبیل چند بار در روز درمان خوبی برای درد پا خواهد بود.

بیشتر بخوانید: برای از بین بردن درد پاشنه این حرکات را انجام دهید


درد پا و شیوه زندگی

عادات و شیوه زندگی درست به شما کمک می کند پیشرفت درد پا را محدود کنید. تنیس را به عنوان یک ورزش خوب برای درمان درد پا در نظر بگیرید. در پایان هر روز 10-15 دقیقه در آب گرم پای خود را خیس کنید، ترجیحاً در آب نمکی گرم خیس کنید. آب گرم باعث آرامش عضلات پاها خواهد شد. نمک دارای خاصیت ضد قارچی و باکتریایی است، بنابراین آب نمک گرم می تواند به از بین بردن بوی پا کمک کند.

پای خود را در معرض سرما بگذارید، زیرا سرما ممکن است برخی از التهاب ها را کاهش دهد. به طور مرتب تمرینات مربوط به افزایش قدرت استخوان را حفظ کنید تا به بدن در رفع استرس کمک کند. شما می توانید با تمرینات کششی ملایم شروع کنید که به عضلات در آرامش و گردش خون کمک می کند. حالت های پایه یوگا، پیاده روی، تمرین های بدنی در محل و غیره ایده های خوبی هستند. آن ها همچنین مزایای زیادی برای سلامتی به همراه دارند.

کفش هایی را انتخاب کنید که با کف پا راحت باشد. به موقع استراحت کنید، شب را بخوابید، اگر می خواهید ازطراوت و شادابی روح، اعتماد به نفس و حس عالی بهره ببرید،تا دیر وقت بیدار نمانید. با این روش های درمانی دیگر شما از درد رنج نخواهید برد. در مورد اثربخشی آن ها شک نکنید. از تأثیراتی که برای شما به ارمغان می آورد متحیر خواهید شد..