آیا جهش ویروس کرونا در انگلیس باعث انتقال سریع تر آن می شود؟ مردم را بیمارتر می کند؟ یعنی درمان ها و واکسن ها علیه جهش ویروس کرونا موثر نیستند؟ سوالات درباره جهش جدید ویروس کرونا در حال افزایش است، اما دانشمندان اظهار می دارند باید درباره آن نگران بود، اما جهش جدید ویروس کرونا نباید زنگ خطر را به صدا درآورد.
به گزارش آسوشیتدپرس، مایکل رایان، رئیس بخش اورژانس سازمان جهانی بهداشت روز دوشنبه گفت: هیچ شواهدی دال بر شدت انتقال و عمل ویروس کرونا با توجه به جهش آن در بریتانیا وجود ندارد، بنابراین نمی خواهیم بیش از حد واکنش نسبت به این جهش نشان دهیم.
نگرانی ها از روز شنبه زمانی که نخست وزیر انگلیس اعلام کرد جهش ویروس کرونا در این کشور باعث شده کرونا راحت تر از ویروس های قبلی گسترش و انتقال یابد به سرعت در حال افزایش است ده ها کشور پرواز خود به انگلیس را متوقف کردند و جنوب این کشور هم تحت تدابیر شدید قرنطینه قرار گرفته است. در اینجا چند سوال و پاسخ در مورد جهش ویروس آورده شده است.
 جهش جدید ویروس کرونا از کجا آمده است؟
پاسخ: تقریبا از زمان شناسایی ویروس در چین یعنی یک سال پیش انواع جدید ویروس کرونا مشاهده شده است. سازمان بهداشت جهانی روز دوشنبه در بیانیه ای گفت ویروس ها اغلب هنگام تولید مثل و انتقال بین جمعیت ها جهش یا تغییراتی کوچک می کنند که طبیعی و مورد انتظار است. بیشتر جهش ها بی اهمیت هستند و تغییر یک یا دو حرف در الفبای ژنتیکی است که تفاوت زیادی در توانایی بیماری زایی آن ایجاد نمی کند. وضعیت زمانی نگران کننده تر می شود که ویروس با تغییر پروتئین های سطح خود جهش کند تا به آن کمک کند از داروها یا سیستم ایمنی بدن فرار کند یا تغییرات زیادی داشته باشد که آن را بسیار متفاوت تر از نسخه های قبلی کند.
 چگونه یک نوع جهش از ویروس کرونا غالب می شود؟
پاسخ: اگر جهش یک سویه “بنیانگذار” باشد نخستین فردی که تحت تاثیر این ویروس قرار بگیرد شروع به انتقال و انتشار آن می کند یا به دلیل رویدادهای “فوق العاده پخش کننده” به انتشار و انتقال آن کمک کرده است، همچنین اگر جهش به نوع جدید امتیازاتی مانند کمک به گسترش آن نسبت به سایر سویه های در حال گردش مانند آنچه در انگلیس اتفاق می افتد امکان دارد باعث انتقال سریع تر آن شود.
یکی از مقامات سازمان بهداشت جهانی گفت: این مسموم تر از فشار اصلی است دلیل اینکه این ویروس در انگلیس به سویه غالب تبدیل شده این است که با سایر نژادها رقابت و سریع تر حرکت می کند و افراد بیشتری را آلوده می کند، بنابراین در مسابقه برنده می شود.
مونسف اسلاوی، مشاور ارشد علمی علمی کمپین واکسن کووید-19 دولت ایالات متحده گفت: دانشمندان هنوز در حال بررسی هستند تا ببینند آیا جهش ویروس کرونا در انگلیس باعث انتقال و انتشار راحت تر آن می شود یا خیر، بنابراین تحقیقات همچنان ادامه دارد و هیچ نظریه قطعی پیرامون این جهش وجود ندارد. مقامات سازمان بهداشت جهانی اعلام کردند این سویه برای نخستین بار در ماه سپتامبر شناسایی شد.
 چه موردی درباره این جهش وجود دارد؟ 
پاسخ: ویروس جهش های بسیاری دارد تقریبا دوازده مورد و هشت مورد روی پروتئین سنبله ای است که ویروس از آن برای اتصال سلول ها و آلودگی آنها استفاده می کند. سنبله همان چیزی است که واکسن ها و داروهای آنتی بادی هدف آن قرار می گیرند.
دکتر راوی گوپتا، متخصص ویروس در دانشگاه کمبریج انگلیس گفت: مطالعات مدل سازی نشان می دهد ممکن است تا دو برابر بیشتر از سویه ای که تاکنون در انگلیس شایع بوده است، آلوده باشد. وی و سایر محققان گزارشی از آن را در وب سایتی قرار دادند که دانشمندان برای به اشتراک گذاشتن سریع تحولات از آن استفاده می کنند، اما هنوز به طور رسمی در ژورنالی بررسی یا منتشر نشده است.
 آیا این جهش باعث بیماری مردم یا احتمال مرگ بیشتر می شود؟
پاسخ: هیچ نشانه ای دال بر صحت این دو ادعا وجود ندارد، اما به وضوح این دو مسئله ای است که باید مورد ارزیابی قرار بگیرد هرچه تعداد بیشتری از بیماران به سویه جدید آلوده می شوند نگرانی ها هم بیشتر می شود، اگر این سویه جدید باعث بیماری افراد شود خیلی زود خواهند فهمید.
ماریا ون کرخوف، همه‌گیرشناس و مدیر ارشد سازمان جهانی بهداشت روز دوشنبه گفت: اطلاعاتی که در حال حاضر داریم این است که تغییری در نوع بیماری یا شدت آن از سویه جدید ایجاد نشده است.
 جهش ها برای درمان چه معنایی دارند؟
پاسخ: چند مورد در انگلیس این نگرانی را ایجاد می كند كه جهش در برخی از سویه های جدید در حال ظهور می تواند به قدرت داروهایی كه آنتی بادی تامین می كنند برای جلوگیری از ویروس در سلول های آلوده آسیب برساند. مطالعات در مورد پاسخ آنتی بادی در حال حاضر در حال انجام است و ما انتظار داریم در روزها و هفته های آینده به نتیجه قابل اتکا در این زمینه برسیم.
الی لیلی، یکی از تولیدکنندگان دارو گفت: آزمایشات انجام شده در آزمایشگاه خودم با استفاده از سویه هایی که بیشترین میزان جهش را در بر دارند نشان می دهد داروی آن کاملا فعال و کاربردی است.
درباره واکسن ها چطور؟
پاسخ : اسلاوی گفت فرض این است که واکسن های فعلی هنوز هم در برابر جهش جدید موثر هستند، اما دانشمندان در تلاشند این موضوع را تایید کنند. وی افزود: انتظار من این است که مشکلی نخواهیم داشت.
ون کرخوف گفت: مقامات انگلستان گفته اند این جهش روی واکسن ها تاثیری ندارد.
چندین دانشمند نیز اظهار داشتند واکسن ها علاوه بر اینکه سیستم ایمنی بدن را وادار به ساخت آنتی بادی علیه ویروس می کنند باعث پاسخ گسترده سیستم ایمنی بدن می شوند.
 آیا محدودیت های سفر می تواند راهکار خوبی باشد؟
پاسخ: ون کرخوف گفت بله می تواند. وی افزود: اگر سویه جدید واقعا مسری تر از نسخه قبلی باشد، محدود كردن سفرها بسیار بسیار گزینه معقولی است زیرا این کار سرعت انتقال و انتشار را کاهش می دهد. هر زمان که بتوانید زنجیره انتقال را بشکنید می توانید سرعت ویروس را نیز کاهش دهید.
سی ان ان به نقل از فائوچی اظهار داشت وی نسبت به توقف سفر به انگلیس از کشورهای دیگر انتقاد نمی کند، اما به ایالات متحده هم توصیه نمی کند چنین اقدامی را انجام دهد.
 چه کاری می توان در جهت کاهش خطر انجام داد؟
پاسخ: متخصصان بهداشت عمومی می گویند توصیه های استفاده از ماسک، شستن مرتب دست ها، حفظ فاصله اجتماعی و جلوگیری از حضور در مکان های پرجمعیت و شلوغ را دنبال کنید.
تدروس ادهانوم، دبیر کل سازمان جهانی بهداشت گفت: نتیجه نهایی این است که ما باید انتقال بیماری را از بین ببریم هرچه ما بیشتر به این ویروس اجازه گسترش بدهیم، جهش های بیشتری اتفاق می افتد.
در پایان باید گفت تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد و تا مشخص شدن نتایج قطعی باید از هر گونه اظهار نظر نسبت به جهش جدید ویروس در انگلیس خودداری کرد.
مترجم: الهه زارعی