وجود حلقه های قرمز دور چشم به دلایل مختلفی از جمله پیری، مواد حساسیت زا و شرایط زمینه ای رخ می دهد. برخی اوقات درمان های خانگی برای کاهش علائم و حتی حذف قرمزی دور چشم کافی هستند، اما برخی شرایط نیاز به درمان پزشکی را برجسته می کند.

علائم و درمان همراه آن به علت ایجاد قرمزی دور چشم بستگی دارد. به گزارش مدیکال نیوزتودی، در این مقاله ضمن بررسی علل شایع حلقه های قرمز دور چشم درمان های مربوط به آنها نیز توضیح داده می شود.

درماتیت تماسی

درماتیت تماسی نوعی اگزما است که در صورت تماس فرد با ماده آلرژی زا که باعث واکنش می شود رخ می دهد. این عارضه نواحی مختلف بدن از جمله دور چشم و پلک ها را تحت تاثیر قرار می دهد. 2 نوع درماتیت تماسی آلرژیک و تحریک کننده وجود دارد. علائم درماتیت تماسی شامل موارد زیر است:
جوش
خشکی پوست
خارش
کهیر
سوزش یا گزش
ضایعات یا تاول های در حال ترشح
بر اساس نتایج یک مطالعه موردی درماتیت تماسی آلرژیک شایع ترین علت بروز قرمزی دور چشم است. درماتیت تحریک کننده به دلیل قرار گرفتن در معرض یک ماده شیمیایی یا ماده دیگری باعث ایجاد حلقه دور چشم می شود.

برخی از تحریک کننده های احتمالی شامل ضدآفتاب، مواد آرایشی یا گرد و غبار هستند. درمان های رایج درماتیت تماسی شامل موارد زیر است:
کمپرس یخ یا سرد
تزریق استروئید یا داروی خوراکی
فرد باید از زدن کرم موضعی دور چشم خودداری کند مگر اینکه با تجویز پزشک باشد

سالخوردگی

پوست دور چشم فرد با افزایش سن نازک و افتاده می شود که در نتیجه آن تغییر رنگ در این ناحیه رخ می دهد. سیگار کشیدن، آلرژی ها و احتباس مایعات به ایجاد پف چشم یا حلقه های قرمز دور چشم منجر می شود. به طور معمول حلقه های قرمز دور چشم همراه با افزایش سن بی خطر هستند.

با توجه به اعلام موسسه ملی پیری، با این وجود فرد می تواند برای افزایش سلامت چشم خود با بالا رفتن سن عادت های زیر را اتخاذ کند:
استفاده از عینک آفتابی ضد UV
ترک سیگار
داشتن یک رژیم غذایی سالم
حفظ وزن سالم
حفظ فشارخون سالم
مدیریت دیابت

بیشتر بخوانید:خوب و بد شیر خشک را بدانید

سلولیت اوربیتال

سلولیت اوربیتال روی بافت سطح مانند پلک ها و پوست اطراف آن تاثیر می گذارد. نواحی داخل چشم و بافت اطراف آن نیز تحت تاثیر سلولیت اوربیتال قرار می گیرد. علائم آن مانند:
قرمزی دور چشم
ورم
تب
درد
سلولیت اوربیتالی می تواند باعث تاری یا دو دیدی، برجستگی چشم و درد هنگام تلاش فرد برای حرکت دادن چشم شود. بدون درمان این عارضه ممکن است باعث از بین رفتن دائمی بینایی فرد شود. این عفونت به طور معمول به درمان آنتی بیوتیک های داخل وریدی پاسخ می دهد. با این حال، برخی اوقات گزینه جراحی توسط پزشک تجویز می شود.

درماتیت آتوپیک

درماتیت آتوپیک رایج ترین شکل اگزما است که به طور معمول کودکان 5 سال به بالا را درگیر می کند. به ندرت این عارضه در بزرگسالی رخ می دهد یا اینکه از کودکی با فرد تا بزرگسالی همراه است.

درماتیت آتوپیک باعث قرمزی دور چشم می شود و فرد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت چشم مانند چشم صورتی یا ورم ملتحمه قرار می دهد. علائم دیگر درماتیت آتوپیک عبارتند از:
برجستگی
جوش
قرمزی
تحریک
خارش
وصله های فلس دار
بر اساس اعلام آکادمی انجمن پوست آمریکا، هیچ درمان قطعی برای درماتیت آتوپیک وجود ندارد. پزشکان به طور معمول برای کاهش علائم بیماری موارد زیر را توصیه می کنند:
مراقبت از پوست با حمام و استفاده از مرطوب کننده
اجتناب از عوامل محرک زا
امتحان نور درمانی یا لایت تراپی
قبل از استفاده از پماد یا کرم دور چشم فرد باید با پزشک خود مشورت کند.

بیشتر بخوانید:تغییرات و تحولات هورمون ها در اطفال

بلفاریت

بلفاریت یا التهاب پلک ها به دلیل باکتری یا عفونت های دیگر رخ می دهد که باعث تحریک و قرمزی چشم یا نواحی اطراف آن شود، همچنین باعث ایجاد پوسته های شبیه شوره روی مژه ها می شود.

علائم بلفاریت شامل موارد زیر است:
چشمان اشک آلود
احساس سوزش در چشم
پلک های قرمز، متورم و خارش دار
خشکی چشم
پوسته شدن پلک ها
درمان به طور معمول شامل استفاده از داروهای خانگی است. افراد می توانند بلفاریت را با استفاده از موارد زیر درمان کنند:
اطراف مژه ها را به آرامی تمیز کنند
از شامپو شوره سر روی پلک ها استفاده کنند
اشک مصنوعی استفاده کنند
از لنزهای تماسی استفاده نکنند
از آرایش چشم خودداری کنند
فرد مبتلا به بلفاریت باید از لمس چشم خود جلوگیری کند و در صورت لمس سهوی چشم ها باید دستان خود را بشوید.

تشخیص حلقه های قرمز دور چشم

برای تشخیص علت ایجاد حلقه های قرمز دور چشم پزشک چشم فرد را معاینه می کند. اگر بثورات در قسمت های دیگر بدن فرد نیز وجود دارد باید این موضوع را به پزشک اطلاع دهد. یک پزشک با سوال درباره علائم فرد می تواند علت دقیق بروز قرمزی دور چشم را تشخیص دهد.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت ایجاد حلقه های قرمز نامشخص دور چشم به خصوص اگر با سایر علائم همراه باشد فرد باید به پزشک مراجعه کند زیرا وی می تواند با بررسی علت دقیق بروز آن روند درمانی مناسبی را اتخاذ کند.

اگر درمان حلقه های قرمز دور چشم موثر نباشد یا در صورت تشدید یا تداوم علائم فرد باید در این باره با پزشک خود صحبت کند زیرا ممکن است رویکرد درمانی دیگری برای دریافت نتیجه بهتر وجود داشته باشد. در صورت وجود بثورات پوستی که از بین نمی رود فرد باید این مورد را نیز به پزشک خود اطلاع دهد.

خلاصه

حلقه های قرمز دور چشم ممکن است نتیجه چندین بیماری شایع باشد که برخی از آنها شدید و جدی هستند. در موارد دیگر احتمال می رود در اثر واکنش پوستی جزئی یا افزایش سن ایجاد شده باشد.

فرد باید با پزشک خود در مورد درمان بثورات نزدیک چشم صحبت کند و از استفاده از پمادها و کرم ها خودداری کند مگر اینکه پزشک این دستور را تجویز کرده باشد. علاوه بر این، اگر بثورات طی چند روز از بین نرود فرد باید از پزشک خود راهنمایی بخواهد.
مترجم: الهه زارعی