داستان‌های خیالی، طنز، شخصیت‌های منحصربه‌فرد و رنگ‌های شاد از جمله دلایل مهم علاقه کودکان به تماشای کارتون محسوب می‌شوند. کارتون‌ها با درگیر کردن تخیل کودکان علاوه بر سرگرم کردن آن‌ها مفاهیم ارزشمندی را هم آموزش می‌دهند. همچنین ممکن است برخی از کارتون‌ها برای درک و احساس کودک سنگین باشند یا مشاهده کردن ظاهر و رفتار شخصیت‌‌ها برای کودکان مناسب نباشد. به ‌همین خاطر برای هر کارتون‌، معمولا رده سنی مشخص می‌شود تا انتخاب محتوای مناسب برای والدین آسان شود. در ادامه تعدادی از ژانرها و موضوعات مناسب را به همراه نمونه‌هایی از انیمیشن ذکر می‌کنیم.

انیمیشن‌های تخیلی و ماجراجویانه

تخیل در داستان شازده کوچولو کم‌نظیر است اما درباره مناسب بودن کارتون یا کتاب آن برای کودکان پنج‌ساله بحث‌های زیادی شده است. همچنین شخصیت شازده یا روباه اگرچه جذاب هستند، هضم مشکلات آن‌ها ممکن است برای بچه‌های کوچک واقعا آزاردهنده باشد. محصولات و عروسک‌های مختلفی با طرح شازده کوچولو در دسترس هستند و می‌توان آن‌ها را در صورت تمایل تهیه کرد. کارتون‌های زیادی با ژانر ماجراجویی در قالب انیمیشن سینمایی یا انیمیشن سریالی برای کودکان پنج‌ساله تولید می‌شوند.

برای مثال، کارتون دورا کاوشگر (Dora the Explorer) یکی از انیمیشن‌های مناسب برای این رده سنی است. اولین فصل انیمیشن دورا جستجوگر در سال 2000 و آخرین فصل آن در سال 2019 اکران شد. داستان این کارتون جذاب درباره دورا و ماجراجویی‌های اوست. سازندگان این انیمیشن تلاش کردند تا از طریق داستان، مهارت‌هایی نظیر ریاضی، موسیقی، زبان و توانایی حل مسئله را به کودکان آموزش دهند.

انیمیشن‌های داستانی و آموزشی

اکثر انیمیشن‌های کودکان، مفاهیم مختلفی را در قالب داستان و از زبان کاراکترهای دوست‌داشتنی مطرح می‌کنند و آن‌ها را در ذهن کودکان ماندگار می‌کنند. برای مثال می‌توان به کارتون تایو اتوبوس کوچک (Tayo the Little Bus) محصول کشور کره اشاره کرد. این انیمیشن در سال 2010 اکران شد. کارتون تایو اتوبوس کوچک، شش فصل دارد و آخرین فصل این انیمیشن در سال 2021 اکران شد. این سریال کارتونی، محبوبیت زیادی دارد.

دوستی، مهربانی، همدلی، احترام، آموزش مهارت‌های زندگی و غیره از محتواهای برجسته در این کارتون هستند. شخصیت‌های اصلی این کارتون زیبا شامل چند اتوبوس می‌شوند که در کنار یکدیگر مسائل و چالش‌ها را حل می‌کنند. همچنین کارتون محله دنیل ببره (Daniel Tiger’s Neighborhood) هم جذاب و مناسب برای کودکان در این سن است. این انیمیشن محصول کشور آمریکا است و داستان آن درباره مسائل یک ببر کوچک و دوستان او در مهدکودک است و مفاهیم مطرح‌شده در این انیمیشن شامل مسئولیت‌پذیری و موارد دیگری می‌شود.

انیمیشن‌های موزیکال

انیمیشن‌های موزیکال به‌خوبی می‌توانند هم باعث شادی و وجد کودکان شوند و هم از طریق موسیقی مفاهیم ارزشمند مانند مهربانی، شجاعت و همدلی را آموزش دهند. همچنین گفته می‌شود این انیمیشن‌ها می‌توانند تاثیر مثبتی بر ذهن کودکان داشته باشند. انیمیشن‌ کتاب جنگل (Jungle Book) یکی از نمونه‌های شاهکار انیمیشن‌های موزیکال است و برای کودکان بالای چهار سال مناسب است.

انیمیشن‌ گربه اشرافی (Aristocats KIDS) هم برای کودکان بالای چهار سال مناسب است. همچنین گفته می‌شود فیلم یا کارتون سفید برفی با وجود داستان و شخصیت های دوست داشتنی برای کودکان 5 ساله مناسب نیست. البته محصولات مختلفی با طرح سفید برفی تولید شده‌اند و می‌توان آن‌ها را برای کودکان تهیه کرد.

انیمیشن‌ها با قهرمانان مونث

این روزها انیمیشن‌هایی با محوریت شخصیت‌های مونث ساخته می‌شوند که قهرمان هستند و با چالش‌ها مواجه می‌شوند و مسائل را به‌تنهایی یا با کمک دیگران حل می‌کنند. اگرچه ممکن است مخاطب این انیمیشن‌ها کودکان بالای پنج سال باشند اما برخی از آن‌ها برای این رده سنی هم مناسب هستند و درنهایت والدین، انیمیشن‌ها را گزینش می‌کنند و به کودکان اجازه می‌دهند تا آن‌ها را تماشا کنند.

انیمیشن‌های فانتزی با کاراکترهای حیوانات

شخصیت‌های حیوانی بهترین گزینه برای گفتن داستان هستند. معمولا مخاطبان از جمله کودکان پنج‌ساله با این نوع شخصیت‌ها به‌خوبی ارتباط برقرار می‌کنند و آن‌ها را دوست دارند. برای معرفی انیمیشن‌های مختلف با این نوع کاراکترها می‌توان به انیمیشن پونی کوچولو (My Little Pony)، هورتون صدایی می‌شنود (Horton Hears a Who) و موارد دیگری اشاره کرد.

تنوع حیوانات در این انیمیشن‌ها هم جالب است. برخی از داستان‌ها توسط حیوانات در حیات‌وحش یا حیوانات تخیلی مانند تک‌شاخ تعریف می‌شوند و برخی از آن‌ها توسط حیوانات خانگی روایت می‌شوند. برای مشاهده بیشتر انیمیشن هایی با شخصیت اصلی حیوانات این مطلب را نیز مطالعه کنید.

از میان بهترین کارتون‌ها برای کودکان پنج‌ساله به انیمیشن‌های موزیکال، آموزشی و تخیلی می‌توان اشاره کرد و کارتون‌های مختلفی مانند گربه‌های اشرافی، کتاب جنگل و غیره معرفی شدند. با تمام مزایایی که کارتون‌ها دارند تماشای زیاد آن‌ها ممکن است اعتیادآور باشد یا خیره شدن زیاد به تلویزیون و لپ‌تاپ باعث خستگی چشم کودکان شود. به همین دلیل لازم است ساعت تماشای کارتون کودکان کنترل شود. اگرچه این کار، سخت و دشوار به نظر می‌رسد اما گفته می‌شود بهتر است کودکان دو تا پنج سال، روزانه حداکثر یک ساعت کارتون تماشا کنند.