آیا شما تا به حال دچار حمله‌های آسم شده‌اید؟ در حمله‌های آسم کودکان و بزرگسالان ممکن است علائم متعددی دیده شود. در واقع در طول این حمله‌ها، راه‌های هوایی متورم و ملتهب شده و ماهیچه‌های اطراف آن‌ها منقبض می‌شوند. هم‌چنین در برخی مواقع راه‌های هوایی مخاط اضافی نیز تولید می‌کنند که باعث باریک شدن لوله‌های تنفسی خواهد شد. در ادامه به شرح توضیحات کاملی از حمله آسم و راه‌های جلوگیری از آن پرداخته‌ایم. پیشنهاد می‌کنیم این نکات را با‌دقت بخوانید تا در زمان و مکان مختلف بتوانید از بروز حمله‌ آسم جلوگیری کنید.

حمله آسم؛ بروز واکنش‌های شدید بدن در برابر عوامل تحریک‌کننده بیماری آسم

در پاسخ به سوال «حمله آسم چگونه است» در ابتدا باید گفت آسم یک بیماری تنفسی مزمن است که افراد مبتلا به آن در واکنش به تحریک‌کننده‌های این بیماری دچار حمله می‌شوند. حمله‌های آسم زمانی اتفاق می‌افتد که راه‌های هوایی متورم و باریک می‌شوند و تنفس را سخت‌تر می‌کنند. برای برخی افراد، حمله با سرفه شروع می‌شود و در حین حمله ممکن است قفسه سینه فرد سفت شود. این حمله‌ها امکان دارد سریع یا تدریجی رخ دهند و از ملایم تا شدید باشند.

اگر تحت درمان آسم باشید و از داروهای تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید، احتمال بروز حمله آسم در شما به‌شدت کاهش می‌یابد. به‌طورکلی مصرف داروها مطابق با تجویز پزشک و به‌صورت مرتب، باعث کنترل این بیماری خواهد شد. داروهای مختلفی هم‌چون نبولایزر پالمیکورت و انواع اسپری‌های تنفسی توسط شرکت‌های دارویی در داخل و خارج از کشور تولید می‌شوند. این داروها توسط انواع شرکت پخش دارو به داروخانه‌ها عرضه می‌شوند. شما برای تهیه هر یک از داروهای تنفسی باید با پزشک متخصص مشورت کرده و مطابق با دستور وی داروی مناسب را تهیه کنید. هم‌چنین توصیه می‌شود، حداقل در سال یک بار برای معاینه به پزشک معالج خود مراجعه کنید.

شناسایی محرک‌ها و پرهیز از تماس با‌ آن‌ها؛ راهی برای پیشگیری از حمله آسم

اجتناب از محرک‌ها بهترین راه برای کاهش نیاز به دارو و جلوگیری از حمله آسم است. ابتدا باید این محرک‌ها را شناسایی کنید؛ برای این کار هر زمان که دچار آسم شدید، به این فکر کنید که روز گذشته کجا بودید و چه می‌کردید. برخی از محرک‌های آسم عبارت‌اند از:

  • آلودگی هوا
  • آلرژی
  • هوای سرد
  • ویروس سرماخوردگی یا آنفولانزا
  • ورزش
  • سینوزیت
  • دود
  • عطرها
  • حیوانات خانگی
  • غبار

اگر به هر یک از موارد فوق حساسیت دارید، باید آن‌ها را در دفترچه‌ای یادداشت کرده و با پزشک خود مطرح کنید. پزشک ممکن است روش‌هایی را برای اجتناب از این محرک‌ها به شما پیشنهاد دهد یا داروهایی هم‌چون مونته لوکاست ۱۰ را برای پیشگیری از حمله آسم شدید برای‌تان تجویز کند. البته داروی مونته لوکاست 10 میلی‌گرم برای بزرگسالان و دوز ۵ میلی‌گرم این قرص برای کنترل حمله آسم در کودکان تجویز می‌شود.

پیشگیری از حمله آسم با مصرف مرتب داروها طبق دستور پزشک

داروهای طولانی مدت آسم برای جلوگیری از علائم و حمله‌های این بیماری تجویز می‌شوند. شما باید این داروها را  حتی اگر علائمی ندارید، به‌طور مداوم مصرف کنید. داروهای آسم هم‌چون اسپری‌های سرتاید ۲۵۰ یا ۵۰۰ و اسپری‌های فلیکسوتاید، التهاب راه‌های هوایی شما را کاهش می‌دهند و آسم را تحت کنترل نگه می‌دارند؛ بنابراین احتمال بروز حمله آسم شدید در شما کاهش می‌یابد. اگر دچار عوارض جانبی داروهای آسم شدید نیز با پزشک خود در مورد تغییر روش درمانی صحبت کنید و بدون مشورت وی مصرف داروها را قطع نکنید.

تمیز نگه داشتن محیط برای استشمام هوای سالم؛ راهی برای پیشگیری از حمله آسم

اگرچه بیشتر افراد مبتلا به آسم، برای جلوگیری و از بین بردن علائم این بیماری به دارو اکتفا می‌کنند، اما شما می‌توانید اقدامات دیگری نیز برای حفظ سلامتی و کم کردن حملات آسم انجام دهید. یکی از این اقدامات تمیز نگه داشتن محیط اطراف است. برای این کار باید آلودگی هوا و ذرات معلق در هوا که علائم آسم را تشدید می‌کنند را از بین ببرید. هم‌چنین سعی کنید در فصل‌های آلرژی زا، پنجره‌های اطراف را بسته نگه دارید. علاوه‌بر این، اگر به کنه‌های گرد و غبار حساسیت دارید، بهتر است یک پوشش هواگیر در اطراف بالش و تشک خود قرار دهید.

تاثیر ورزش منظم برای حفظ سلامتی و جلوگیری از بروز حمله آسم

با مراقبت از خود می‌توانید علائم حمله آسم را کنترل کنید. ورزش منظم یکی از این روش‌ها است؛ در واقع داشتن آسم به این معنی نیست که نباید ورزش کنید. ورزش منظم باعث تقویت قلب و شش‌ها می‌شود؛ بدین‌ترتیب علائم حمله آسم کاهش یافته یا از بین می‌روند.

در هوای سرد بهتر است تمرینات ورزشی را به داخل خانه محدود کنیم یا از ماسک برای گرم نگه‌داشتن بینی و دهان استفاده کنیم. تمرینات ورزشی هم‌چون والیبال، ژیمناستیک، بیس‌بال که با کمی فشار و تقلا همراه هستند از جمله ورزش‌های مفید برای آسم به شمار می‌روند. علاوه‌براین ورزش‌هایی هم‌چون پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری و کوه‌نوردی نیز از ورزش‌های مفید برای بیماری آسم شناخته شده‌اند.

مراجعه دوره‌ای به پزشک؛ موثرترین راه برای پیشگیری از آسم

در این مقاله به سوال «حمله آسم چگونه است» پاسخ دادیم. علاوه‌بر این، راه‌هایی را برای جلوگیری از حمله آسم در کودکان و بزرگسالان معرفی کردیم. در نهایت توصیه می‌‌کنیم فعالیت‌های خود را به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کنید که از آسیب به ریه‌ها و تنفس سخت جلوگیری شود. مراجعه دوره‌ای به پزشک خود و پیگیری منظم سطح بیماری از جمله موارد مهم در کنترل حمله آسم هستند. در‌صورت بروز حمله آسم به پزشک معالج خود مراجعه کنید تا در‌صورت لزوم، تغییرات لازم را در برنامه درمانی شما ایجاد کند.