جوانه گندم به دلیل داشتن ویتامین‌های E، سلنیوم و منیزیم، رادیکال‌های آزاد را حذف کرده و همزمان به تقویت سیستم ایمنی مغز کمک می‌کند.

محقق گیاهان دارویی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان‌شمالی گفت: هر ساله با نزدیک شدن به روزهای با شکوه عید نوروز که مصادف با زنده شدن طبیعت است مردم بطور سمبلیک اقدام به تهیه و کشت انواع و اقسام جوانه‌های گیاهی می‌کنند. این جوانه‌ها معمولا بر مبنای زیبا کردن فضای خانه، تهیه انواع و اقسام خوردنی های خاص و حتی تهیه برخی از ترکیبات مناسب برای اعضای بدن که اغلب جنبه دارویی دارد ،انتخاب وکشت و کار می‌شود.

مهدی ایمانی در گفت‌وگو با ایسنا افزود: نباید این نکته را از نظر دور داشت که طی سالیان دور این رسم و رسوم با شکوه همچون دیگر رسومات دستخوش تغییر شده است و مردم بسته به نیاز و سلیقه و توانمندی‌های خویش در هر زمان و هر شرایطی یکی از کاربردهای سبزه‌های عید را مدنظر قرار داده و بقیه مورد غفلت واقع شده‌اند.

وی اظهار کرد: آنچه مشهود است امروزه تنها بخش تزئینی سبزه‌ها مورد توجه اغلب خانواده‌ها قرار دارد و به بقیه فاکتور‌ها توجهی نمی‌شود و تنها از جوانه گندم آن‌هم در بخش‌های روستایی تهیه نوعی غذای سنتی مورد توجه است که می‌تواند کاری مذهبی، فرهنگی، غذایی و حتی دارویی باشد.

این مسوول با اشاره به اینکه در سبزه و جوانه برخی از دانه‌ها همچون عدس و ماش، گندم  موادی وجود دارند که وقتی وارد بدن می‌شوند، سلول‌های سرطانی را به مرور از بین می‌برند، توضیح داد: جوانه دارای اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب، قند طبیعی و مقدار زیادی املاح معدنی است و اگر چند نوع آن با هم خورده شوند مواد ضروری بدن را تامین می‌کنند.

وی تصریح کرد: ارزش غذایی و دارویی جوانه گندم صدها برابر بیشتر از خود دانه گندم است.

محقق گیاهان دارویی کشاورزی و منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی توضیح داد: جوانه گندم منبع انواع ویتامین‌ها و املاح معدنی و پروتئین است، در فرایند تبدیل دانه به جوانه وسبزه‌(مراحل اولیه) میزان کالری و کربوهیدرات موجود در دانه به شدت کاهش یافته و بر میزان ویتامین، املاح معدنی و پروتئین واغلب مواد موثر آن افزوده می‌شود.

وی گفت: جوانه گندم با داشتن انواع ویتامین‌ها مانند ویتامین ‌a و مواد معدنی مورد نیاز بدن همچون منیزیم، پتاسیم، سلنیوم، توانسته در ردیف بهترین و سالم ترین غذاهای انسان جای گیرد.

وی تصریح کرد: سبزه و جوانه گندم در درمان ریزش مو و رفع شوره سر، به تاخیر انداختن پیری، پیشگیری از توسعه سرطان در بدن تاثیر‌گذار است و سبب آرامش اعصاب و روان، تنظیم فشار، قند و چربی خون و رفع کم خوبی می‌شود.

ایمانی با اشاره به اینکه خرفه یکی دیگر از گیاهانی است که برای سفره هفت سین کلشته می‌شود گفت: گياه دارويي خرفه در درمان اختلالات و التهابات مجاري ادراري موثر است.

وي با اشاه به اينكه اين گياه از سوي سازمان بهداشت جهانی متداولترين گياه دارويي مورد استفاده در جهان اعلام شده است، افزود: معمولا قسمت‌هاي هوايي اين گياه كه شامل برگ، ساقه و دانه‌هاي آن است مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

ایمانی با بيان اينكه عصاره ساقه و برگ خرفه براي درمان بيماري‌هاي كبدي مفيد است، ادامه داد: خرفه در طب سنتي به عنوان تب بر، ضد عفوني كننده، ضد اسكوربيت( بيماري‌هاي ناشي از كمبود ويتامينC )، ضد اسپاسم، مدر و ضد كرم استفاده مي‌شود.

وی اظهار کرد: اين گياه در مصرف داخلي قطع كننده و بند آورنده خونريزي است و همچنين عصاره ساقه و برگ آن براي درمان بيماري‌هاي كبدي مفيد است.

وی توضيح داد: خرفه منبع غني از اسيدهاي چرب مفيد بخصوص امگا سه، و سرشار از بتاكاروتن( پيش ساز ويتامين A )، ويتامين C،B1،B2 و مقدار قابل توجهي از املاح مختلف مانند آهن، كلسيم، منيزيم، آلومينيم، منگنز، املاح فسفات، پتاسيم و ساير املاح است.