مواد غذایی

تا عید نوروز زمان زیادی نمانده است،پس میتوانیم این زمان باقیمانده را در خصوص دانستنیهای عید نوروز بگذرانیم.در تعطیلات عید نوروز افراد زیادی به سفر میروند که این سفر کردن ها گاهی با اشتباهاتی همراه است.توصیه هایی در خصوص خرید،مصرف و نگهداری مواد غذایی را برای شما آورده ایم که رعایت آن ها میتواند سفر شیرین تری را برای شما به ارمغان بیاورد.

برخی از هموطنان در طول سفر با مصرف کردن مواد غذایی ناسالم و غیر بهداشتی و یا نگهداری مواد غذایی به صورت ناصحیح دچار عفونت ها و مسمومیت های غذایی و عوارض بعدی آنها در طول سفر می شوند که این موضوع می تواند سفر آنها را با مشکل روبرو کند.

“دکتر علی گیلانی، متخصص بهداشت مواد غذایی” در خصوص خرید، نگهداری و مصرف مواد غذایی در طول سفر، موارد مهمی را توصیه کرده است که رعایت آنها سلامتی مسافران نوروزی را تامین می کند.
این موارد ایمنی عبارتند از :
١- مواد غذایی که از منزل با خود به همراه می برید، آخرین وسیله ای باشد که در داخل خودرو قرار می دهید تا حداقل تغییرات دمایی در زمان انتقال چمدان ها در آنها اتفاق بیفتد.
٢ – یکی از مهم ترین موارد در سالم ماندن مواد غذایی در طول سفر، حفظ دمای آنها است، به طوری که اگر مواد غذایی منجمد همراه خود می برید دمای آنها باید تا دو ساعت قبل از مصرف به همان صورت منجمد حفظ شود و یا اگر مواد غذایی را از داخل یخچال برداشته اید باید در دمای ٠ تا ۴ درجه سانتیگراد نگهداری شوند. بنابراین برای رسیدن به این امر مهم حتما از یخدان و یا یخچال های ماشینی استفاده کنید و هر چند ساعت یک بار یخ داخل یخدان را عوض کنید
٣ – حتما از یخ های بهداشتی و دارای پروانه بهداشتی استفاده کنید ، یخ غیر بهداشتی یکی از عوامل انتقال آلودگی به مواد غذایی است.
۴ – از خریدن مواد غذایی از دست فروشان و  رستوران های بین راهی که فاقد پروانه بهداشت و کارت بهداشت پرسنل از وزارت بهداشت و درمان باشند خودداری کنید. در بدو ورود به یک رستوران با یک نگاه زیرکانه به داخل رستوران و موارد دیگر نظیر لباس پرسنل ، ناخن های پرسنل، بشقاب ها، قاشق ها و سرویس های بهداشتی می توانید به نکات مهمی دست پیدا کنید و سطح بهداشتی رستوران را تا حدود زیادی تخمین بزنید.
۵ – برای گرم کردن غذا حتما باید غذای مورد نظر حرارت زیاد و کامل ببیند و کاملا داغ شود. از مصرف غذاهای با دمای نیمه گرم پرهیز کنید.
۶ – حتی المکان از خوردن سالاد و سبزیجات در رستوران های بین راهی که به صورت بهداشتی شسته نشده باشند، خودداری کنید.
٧ – از خریدن لبنیات فله ای مانند شیر، خامه، سرشیر، کره وکشک های محلی خودداری کنید و فقط از محصولات لبنی بسته بندی پاستوریزه یا استرلیزه استفاده کنید.
٨ – بهترین غذاها برای همراه بردن در سفر، غذاهای خشک و کنسروی است. حتما غذاهای کنسروی را بین ١۵ تا ٢٠ دقیقه بجوشانید و در صورت مصرف نکردن برای مرتبه بعدی مصرف، حتما دوباره بجوشانید. در صورت باز کردن کنسرو حتما محتویات داخل ان را مصرف کنید و برای وعده بعد نگه ندارید.
٩ – عفونت ها و مسمومیت های غذایی بیشتر در کودکان شایع و خطرناک است. در صورت بروز علایم تهوع ، دل درد، دل پیچه، استفراغ ، سردرد و اسهال حتما به نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه کنید.
١٠ – از مصرف داروها به صورت خودسرانه خودداری کنید و حتما جعبه کمک های اولیه را به همراه داشته باشید.
١١ – مصرف دوغ، ماست و آبلیموی تازه در کنار غذا می تواند احتمال مسمومیت ها و آزردگی های سیستم گوارشی را در طول سفر به حداقل برساند.
١٢ – همیشه ظروف غذایی خود و کودکان را بر روی یخ قرار دهید یا در صورت امکان به یخچال انتقال دهید و در صورت عدم دسترسی به یخدان یا یخچال از مصرف غذاهایی که بیش از ٢ ساعت از طبخ آنها گذشته باشد خودداری کنید.
١٣ – برای رفع انجماد، گوشت، مرغ و ماهی را بیرون از یخچال، ماشین، فضای باز و یا داخل اتاق قرار ندهید. حتما ١٢ ساعت قبل از طبخ داخل ظرف در بسته و داخل یخچال قرار دهید تا به آرامی یخ آن باز شود.
١۴ – بهترین میوه ها برای همراه بردن در سفر میوه هایی مانند سیب، پرتقال و موزاست که بتوان در هنگام مصرف پوست آنها را جدا کرد
١۵ – برنج و یا خورشت پخته شده را سریع مصرف کنید و از نگهداری آن در دمای محیط خودداری کنید. توجه داشته باشید که سالاد الویه غذای مناسبی برای همراه بردن در سفر نیست.
١۶ – حتما از آب های معدنی و بطری شده دارای برچسب یا لیبل استفاده کنید. یکی از مسیرهای انتقال آلودگی مصرف آب های غیر بهداشتی است.
١٧ – مصرف بیش از حد آجیل و شیرینی ها در طول سفر به خصوص در کودکان باعث بروز عوارض گوارشی در آنها می شود.
١٨ – رعایت بهداشت فردی از جمله شستشوی مرتب و صحیح دست ها را جدی بگیرید.
منبع : ایمنا