who_is_afraid_of_marriage

هراس از ادواج و تشکیل خانواده در بین جوانان امری همه گیر شده است و آنان از این امر می ترسند!

تا چند سال پیش طلاق در جامعه ما پدیده ای مذموم به شمار می رفت و افراد در شرایط بسیار سخت به آن فکر می کردند اما اکنون دیگر نیاز نیست زوج ها کفش آهنین برای جداشدن از هم بپوشند. آنها می توانند با گذشتن از حقوق خود از قبیل؛ مهریه، حضانت و ملاقات فرزند، جهیزیه، نفقه و… به راحتی به دادگاه مراجعه کنند و پس از مدت کوتاهی به صورت توافقی از هم جدا شوند، اما اینکه چرا طلاق در سال های اخیر قبح خود را در جامعه ما از دست داده است؟ دکتر ایمانی فر روانشناس اجتماعی معتقد است: نمی توان به این پدیده تک بعدی نگاه کرد وقتی یک طلاق اتفاق می افتد مجموعه ای از عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، شخصیتی و محیطی باید مورد بررسی قرار بگیرد.

دکتر محمد جعفرایمانی فر در گفت و گو با خبرنگار شفقنا زندگی، با اشاره به این نکته که نباید ازدواج را امری ساده و طلاق را سخت و دشوار تلقی کرد افزود: بسیاری معتقد هستند که ازدواج کار ساده ای است اما تداوم زندگی و رضایتمندی از ازدواج، امر آسانی نیست اگر ازدواج امر ساده ای است باید طلاق و جدایی دشوار باشد در واقع طلاق کار ساده ای نیست به ویژه اگر فرزند یا فرزندانی نیز در بین باشد طلاق یک ضرورت غم انگیر و ناراحت کننده است. بنابراین دید پیشگیرانه به طلاق باید همیشه حاکم باشد باید تلاش شود به جای سخت گرفتن این پدیده، بطور کلی نیاز به طلاق در ذهن زوج ها شکل نگیرد. پس مشکل عمده از این دیدگاه شروع می شود که ازدواج ساده تر از طلاق است.

از بین رفتن قبح طلاق در شهرهای بزرگ

وی در ادامه با بیان اینکه موضوع طلاق در کشور به خصوص در شهرهای بزرگ به امری عادی تبدیل شده است اظهار کرد: متاسفانه آمارها نشان می دهد در جامعه امروز ایران میزان طلاق از ازدواج هم پیشی گرفته است و قبح این پدیده در بین خانواده ها به خصوص شهرهای بزرگ از بین رفته است و باید به آن به عنوان یک پدیده بسیار خطرناک اجتماعی و فرهنگی یاد کرد. در واقع آمار طلاق در شهرهای کوچک به دلیل آنکه همه شناخت کافی از یکدیگر دارند و طلاق باعث رفتن آبروی یک زن یا مرد می‌شود، کمتر رخ می‌دهد.

علت طلاق را فقط به تصمیم اشتباه در ازدواج خلاصه نکنیم

وی در ادامه با بیان اینکه نمی توان عامل اصلی طلاق ها را در ازدواج نادرست خلاصه کرد گفت: درست است که ریشه بسیاری از طلاق‌هایی که اتفاق می‌افتد در یک تصمیم اشتباه و نادرست نهفته است واگر به موقع از تشکیل یک زندگی برپایه اشتباه، هیجانات و احساسات جلوگیری شود به طلاق نیز منجر نخواهد شد اما نمی توان ریشه بسیاری از طلاق ها را در این یک عامل خلاصه کرد عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و روانشناسی در امر طلاق دخیل هستند و ما موارد فراوانی را مشاهده می کنیم که زوج ها نتوانستند زیر بار فشارهای سنگین اقتصادی و بیکاری کمر راست کنند در نتیجه طلاق را به عنوان اولین راه حل انتخاب کردند.

شیوع پدیده ازدواج هراسی در بین جوانان

این روانشناس اجتماعی از شیوع پدیده ای به نام ازدواج هراسی در جامعه خبر داد و افزود: ازدواج یکی از مهم‌ترین تصمیمات زندگی هر جوانی است و داشتن ترس و اضطراب از این انتخاب سرنوشت‌ساز کاملا طبیعی است اما ازدواج هراسی پدیده ای است که بر اساس آن بسیاری از جوانان از آن هراس دارند و به راحتی تن به ازدواج و قبول مسوولیت نمی دهند.

کاهش اعتماد اجتماعی به ازدواج جوانان آسیب وارد کرده است

دکتر ایمانی فر با بیان اینکه کاهش اعتماد اجتماعی آسیب جدی در تصمیم به ازدواج جوانان و همچنین زندگی ها ی مشترک آنها وارد کرده است گفت: اعتماد مولفه‌ای مهم و مبنایی اساسی برای تشکیل خانواده است امروزه بسیاری از دختران و پسران به واسطه فروریختن دیوارهای اعتماد در جامعه  به سختی می‌توانند به جنس مخالف خود به عنوان شریک زندگی اعتماد کنند. در واقع افزایش میزان آسیب‌ها و نابهنجاری‌های اجتماعی از جمله دلایلی است که باعث کاهش حس اعتماد و افزایش بدبینی اعضای جامعه نسبت به یکدیگر شده است. برخی جوانان با تن دادن به روابط نامتعارف و تجربه خیانت‌های متعدد و عده‌ای دیگر با مشاهده روابط نامشروع، طلاق و ابتلای دیگران به انواع آسیب‌های اجتماعی ترس از این دارند که مبادا با حضور در رابطه متعهدانه‌ای چون ازدواج، فریب‌خورده‌ محسوب شوند.

دلایل ازدواج هراسی در جامعه

به گفته وی، روند افزایشی آمار طلاق ها، ترس از قبول مسوولیت یا بی مسوولیتی، ترس‌های درونی شده از ناکامی، ترس از خیانت، طلاق، بیکاری، رواج زندگی های خارج از چارچوب، حساسیت بیش از حد در انتخاب همسر، مشکلات اقتصادی، سست شدن بنیان های اعتقادات فردی و اخلاقی از مهم ترین دلایل بالا رفتن سن ازدواج و یا پدیده ازدواج هراسی در جامعه است.

نگاه ساده انگارانه به ازدواج نداشته باشیم

وی در پایان با تاکید بر اینکه ازدواج در جامعه امری بسیار مهم و تعیین کننده است نباید به سادگی از کنار آن عبور کرد گفت:  نقش دولت و مسوولان اجرایی ذی ربط در فراهم کردن شرایط ازدواج بسیار مهم است و نباید به سادگی از آن عبور کرد. در حقیقت در بحث ازدواج که در فرهنگ و دین ما مورد تاکید فراوانی است، دولت باید چه در مورد مباحث آموزشی و چه در زمینه ی فراهم آوردن مقدمات مالی و اقتصادی ازدواج به صورت فعالانه نقش ایفا کند زیرا ازدواج سالم و صحیح ما را با جامعه ای سالم، پویا و عاری از تنش رو به رو خواهد ساخت.

انتهای پیام