می دانید خودپنداره فرد چیست؟ خودپنداره فرد، همان برداشت کلی و تصوری است که انسان از خودش دارد. میتوان گفت اعتماد به نفس هم حاصل همین خودپنداره فرد است که در صورتی که این خودپنداره، چیز قوی و خوبی نباشد فرد دچار بی اعتماد به نفسی می شود. ولی افرادی که دارای اعتماد به نفس بالایی هستند، خودپنداره قوی ای هم از خودشان دارند.

به گزارش «بهداشت نیوز» هرانسانی نسبت به خودش برداشتی کلی دارد که به آن خودپنداره فرد گوییم. خودپنداره شامل مجموعه ای از ویژگی‌های جسمی‌و روانی است که وقتی همانند یک پازل کنار هم قرار می‌گیرند فرد را توصیف می‌کنند و خود ایده ال تصوری است که هر فردی دوست دارد از خودش داشته باشد….

1- به خودت اعتماد داری؟

اگر ثروتمند نیستی، مهم نیست، بسیاری از مردم ثروتمند نیستند.

اگر سالم نیستی، هستند افرادی که با معلولیت و بیماری زندگی می‌کنند.

اگر زیبا نیستی، برخورد درست با زشتی هم وجود دارد.

اگر جوان نیستی، همه با چهره پیری مواجه می‌شوند.

اگر تحصیلات عالی نداری، با کمی‌سواد هم می‌توان زندگی کرد.

اگر قدرت سیاسی و مقام نداری، مشاغل مهم متعلق به معدودی از انسان‌هاست.

اما اگر ” عزت نفس” نداری برو بمیر که هیچ نداری…  ( گوته )

همه ما کم و بیش با کلمه عزت نفس و اعتماد به نفس آشنا هستیم. بارها و بارها در موقعیت‌های مختلف و شاید روزانه هزاران بار کلمه اعتماد به نفس به گوشمان خورده باشد و باز هم همه ما مطالب زیادی اندر مزیت داشتن اعتماد به نفس و معایبب نداشتن آن شنیده ایم. اما کمتر کسی است که پی به معنای واقعی اعتماد به نفس برده باشد و به اهمیت آن در زندگی شخصی و اجتماعی واقف باشد.

2- اعتماد به نفس چیست؟

اعتماد به نفس همان طور که از اسمش پیداست به معنی اعتمادی است که ما نسبت به خودمان داریم. باور و ایمان داشتن به این امر که توانایی‌هایی در وجود ما نهفته است و به بیانی ساده تر به معنی ارزش و احترام قایل شدن برای خودمان. مسلماًً داشتن چنین احساسی نسبت به خودمان ( احساس ارزشمند بودن، شایسته بودن) از مجموعه ای از تفکرات، عواطف و همه تجربیاتی که ما در طول زندگی پر پیچ و خم خود داشته ایم نشات می‌گیرد.

این که فرد چه نوع شناختی از خودش، توانایی‌ها و ضعف‌هایش( ارزیابی دقیق) داشته باشد از پایه‌های ضروری عزت نفس می‌باشد. بنابراین مهم این نکته است که ما در ارزیابی خودمان واقع بین باشیم و نقاط قوت و ضعفمان را به عنوان بخشی از وجودمانن بدون قید و شرط بپذیریم. با بالا بردن نقاط قوت و رفع نقاط منفی در عزت نفس خود بکوشیم.

بنابراین نباید به اشتباه چنین تصور کنیم که افراد با عزت نفس بالا هیچ گونه نقاط منفی ندارند. بلکه آنها با ارزیابی دقیق و واقع بینانه خود نقاط مثبت و منفی شخصیت خود را شناخته اند و آن را به عنوان بخشی از وجود خود پذیرفته اند و با ارتقاء نقاط مثبت و رفع و اصلاح نقاط منفی در بالا بردن عزت نفس خود می‌کوشند. در واقع می‌توان چنین گفت که آنها به نوعی به صلح درونی و آشتی با خود رسیده اند.

3- چگونگی شکل گیری عزت نفس:

هر انسانی نسبت به خودش برداشتی کلی دارد که به آن خودپنداره فرد گوییم. خودپنداره شامل مجموعه ای از ویژگی‌های جسمی‌و روانی است که وقتی همانند یک پازل کنار هم قرار می‌گیرند فرد را توصیف می‌کنند. و خود ایده ال تصوری است که هر فردیی دوست دارد از خودش داشته باشد. برای مثال من دوست دارم قهرمان شنا باشم.

اعتماد به نفس هر فردی از ترکیب خودپنداره و خود ایده ال بنا نهاده می‌شود. به طوری که اگر فاصله بین خودپنداره فرد و خود ایده ال او کم باشد، اعتماد به نفس او در حد بالایی قرار می‌گیردو چنانچه اختلاف بین خودپنداره و خود ایده ال زیاد شود موجب اعتماد به نفس پایین و همچنین مشکلات ناشی از آن همچون (افسردگی، اضطراب، ناامیدی، غمگینی و…) می‌شود.

4- برخی از عوامل کاهش اعتماد به نفس:

نداشتن مهارت کافی – ترس از تایید نشدن –  وابستگی – عدم تصمیم گیری- نداشتن هدف در زندگی – تفکرات منفی

5- ویژگی افراد دارای عزت نفس بالا

  • شناخت واقع بینانه ای هم از خودشان و هم از جهان اطرافشان دارند
  • برای معلومات و داشته‌های دیگران ارزش قائلند
  • برای اشتباهات و ضعف‌های خود به دنبال مقصر نمی‌گردند و اشتباهات خود را پذیرفته و برای رفع آن تلاش می‌کنند
  • توانایی حس ابراز وجود دارند و به راحتی در موقعیت‌های ضروری به خواسته‌های غیر منطقی دیگران نه می‌گویند
  • مستقلانه عمل می‌کنند
  • در فعالیت‌های اجتماعی شرکت می‌کنند
  • از استعداد‌ها و توانایی‌های خود استفاده کرده و آنها را راکد نمی‌گذارند
  • زمانی که فردی از آنها تعریف می‌کند می‌پذیرند
  • دیگران را با عبارات مناسب مورد خطاب قرار می‌دهند

6- خودپسندی ممنوع

 

انسان نمی‌تواند تنها و به دورازاجتماع زندگی کند،هرفرد قسمتی از جامعه را می‌سازد و جامعه انسان را. افراد نیازمند یکدیگرند، گذشته هر شخص حکایتی است از روابط او با دیگران. اجتماعی شدن هرفرد به او امکان می‌دهد تا با فرد دیگری ارتباط برقرار کرده و به مروراین روابط را به کل جامعه گسترش دهد.

به دلیل وابستگی انسان‌ها به یکدیگر،ما باید با دیگران زندگی کنیم.بنابراین همه ما در جستجوی مفهوم وابستگی‌ها هستیم تا براساس این مفاهیم بتوانیم روش زندگی را پیدا کنیم. مفهوم واقعی زندگی را می‌توان در نوع دوستی جستجو کرد نه درخود پسندی و خود بینی.اما از آنجا که بعضی ازمردم فکرمی‌کنند فقط آنها حق خوب زندگی کردن دارند، برخی جوامع دچار مشکلات ناشی ازاین افکارخودپسندانه شده است.

شما اگر کوچکترین ملاحظه ای به سرنوشت دیگران داشته باشید،به فکر آسیب رساندن به دیگران نمی‌باشید. اینگونه رفتارها ناشی از بی توجهی انسان به همسایه خود می‌باشد. بسیار غم انگیز وشرم آوراست که عده ای از مردم بااشتغال به این گونه کارها زندگی می‌کنند ( مثل فروش مواد مخدر).

بزرگی می‌گوید:کوره را برای دشمنان خود آنقدر گرم مکن که حرارت آن خودت را بسوزاند. ((توین بی)) مورخ مشهوربه استکبارفطری و بی منتهای بشر کاملا آگاه بود. او معتقد بود تنها راه نجات انسان غلبه بر این تمایلات است. مهم نیست چه نوع کاری انجام می‌دهید، شما نباید در دام خود خواهی گرفتار شوید باید از حرص و طمع فردی گامی‌فراتر نهاده و به منافع و مصالح اجتماعی بیاندیشید.

همواره بیاد داشته باشیدکه تنها نیستید و در سایه دیگران زندگی می‌کنید.شما بعنوان یکی ازافراد جامعه وابسته به دیگران هستید شاید خیلی از این وابستگی‌ها حتی بنظرخود شما هم نیاید.زندگی باهم، ورای زیستن درکنارهم است، با هم زندگی کردن شامل رشد و پیشرفت طرفین نیزمی‌شود. اصل احترام مشترک و عمل متقابل درمناسبات انسانی نیز بسیار اساسی وپر اهمیت است.

شما باید برای منافع طرفین کوشش کنید، زمانی که یک شرکت به بهای متضررشدن شرکتی دیگر نفع می‌برد، جامعه دچار اشکال و درد سرمی‌شود. اصل احترام مشترک، منصف بودن و… شامل روابط کارفرما و کارگر،استاد و دانشجو، والدین و فرزندان می‌شود.

7- خود پسندی را دور کنید

بین عدم ارتباط و خود بینی ارتباط بسیار نزدیکی وجود دارد. زیرا ما در عصری زندگی می‌کنیم که پر از آشفتگی و کشمکش است، بنابراین به آسانی و بدون اینکه خود متوجه شویم ممکن است دچار عارضه خجالت آور خودبینی و عدم اعتماد شویم. از آنجا کهه کسی از آینده خبر ندارد، افراد بیشتر پیرو این طرز زندگی هستند که دائما بدنبال آسایش و رفاه خود و خانواده شان باشند و این نتیجه طبیعی فضای خودپسندانه و خود بینانه حاکم بر جامعه است.

چنانچه به یکدیگر اطمینان داشته باشیدهیچ مانعی سر راه تفاهم و توافق‌های شما نخواهد بود. اما برعکس در فضائی مملو از سوء ظن و بد گمانی، تفاهم و توافق غیر ممکن است.در زندگی زناشوئی این بدگمانی ممکن است منجر به مشکلات زیادی شود.

8- شکاف در دوستی با سوء ظن

بنابراین به خاطر منافع خود و دیگران باید به یکدیگر اعتماد کنیم. شما نمی‌توانید از دیگران انتظار داشته باشید که یک طرفه به شما اعتماد پیدا کنند. شما باید خود پیش قدم شوید. انسان برای زندگی نیاز به سایرین دارد و وجود او تنها در روابط با دیگران قابل توجیه است.


لینک مرتبط:

با چند راه حل ساده اعتماد به نفستان را بالا ببرید

چرا آقایان نسبت به خانم ها اعتماد به نفس بالاتری دارند


بهداشت نیوز