آیا شما از رفتارهای بی ادبانه کودک خود در مسیر رشد اجتماعی او رنج می برید؟ آیا به نظر می آید که کودک نوپای شما به طور مداوم در برابر هر نظم و رفتار شایسته ای از خود بی اعتنایی نشان می دهد؟ آیا شما نگرانید که رفتار کودکتان، تربیت کودک تان را زیر سوال ببرد؟ اگر شما درباره چگونگی مهار کردن این رفتارهای آزاردهنده در کودک نوپای خود نگران هستید، یک مرور خلاصه سریع مختص والدین می تواند راهگشا باشد. در ادامه در بخش روانشناسی دکتر سلام، به دانستن اینکه چگونه می توانید برخی از شایع ترین مشکلات رفتاری کودک نوپا را حل کنید می پردازیم.
تربیت کودک و مشکلات رفتاری کودک نوپا
به عنوان یک بخش عادی از رشد و تربیت کودک ، کودک نوپای شما مشکلات رفتاری مختلفی را از خود بروز خواهد داد. این ممکن است مشابه آنچه که دوستان شما در مورد تربیت کودک شان، با آن درگیر هستند، باشد یا نباشد. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که هر کودک نوپا یک راه منحصر به فرد برای بیان خود دارد.
اغلب این رفتارهایی که کودکان نوپای شما از خود بروز می دهند موقتی بوده و با افزایش سن از بین می رود. اما این بدین معنا نیست که شما به کودک خود اجازه دهید که این رفتار غیرقابل قبول را ادامه دهد. شما به عنوان والدین در راستای تربیت کودک ، باید به آنها آموزش دهید که قوانین قطعی ای وجود دارد که باید از آن ها طبعیت شود. رفتار کردن در یک مسیر مشخص یکی از این دست از قوانین است. اگر مشکلات رفتاری در این سن حل نشوند به عادات مادام العمر تبدیل خواهند شد.
در اینجا روش هایی وجود دارد که می تواند بیشتر مشکلات شایع رفتاری در کودکان نوپا را حل کند و در راستای تربیت کودک به شما عزیزان کمک کند:
4 راه حل های ساده برای تربیت کودک و مشکلات رفتاری کودک نوپا
1- کنترل خشم ذاتی کودک نوپا
در این سن کودک شما خود را بر روی غلتک احساسات حرکت می دهد. لحظه ای ممکن است خوشبخت ترین پدر و مادر دنیا باشید و سپس ممکن است ببینید که کودکتان آن خشم ذاتی ترسناک را از خود بروز می دهد. کودک شما ممکن است به خاطر مشکلی که به صورت بالقوه وجود ندارد فریاد بزند، گریه کند یا ناله و شیون سر دهد. این در بین سنین یک تا سه سال رایج تر است. در این سن کودک شما می تواند آن چه را که شما می گویید بفهمد اما هنوز راهی برای بیان درست خود نمی یابد. این می تواند موجب ناامیدی و در نتیجه بدخلقی او شود.
چگونه با آن مقابله کنیم :
خونسرد بمانید. به یاد داشته باشید که کودک شما از پیش مستعد بدخلقی است پس اگر شما نیز همین رفتار را نشان دهید راهی از پیش نمی برد. در حقیقت بالا بردن صدایتان یا اجبار بر کودک برای متوقف کردن او، اغلب اوقات اثر عکس دارد. فقط اطراف کودک خود باشید. هم سطح کودک خود بنشینید و به آرامی دست خود را باز کنید. شما می توانید به آرامی کودک خود را در آغوش بگیرید. پشت او را نوازش کنید و به او بگویید که عاشقش هستید و همه چیز درست خواهد شد و با هم راهکاری برای این مسئله پیدا خواهید کرد.
2- تربیت کودک در زمینه کنترل لگدپرانی و طعنه زدن کودک نوپا
در سن دو تا سه سالگی کودک، ممکن است که این علائم را بروز دهد. نگران نباشید زیرا این ها نیز باید بگذرد. گاهی اوقات کودک شما این کار را صرفا جهت جلب توجه شما انجام می دهد. اگر هربار به این کار پاسخ دهید به یک عادت تبدیل خواهد شد.
چگونه با آن مقابله کنیم :
کودک شما باید بفهمد که این اعمال او پیامد و عکس العمل هایی را به همراه دارد. اگر کودک شما لگد یا طعنه زد فریاد نزنید. در عوض او را از امتیازات ویژه ای مانند بازی با اسباب بازی مورد علاقه اش یا تماشای کارتون محبوبش محروم کنید. به کودک خود توضیح دهید که چرا این امتیازات را از او می گیرید. به طور خلاصه شما می توانید دو تا سه دقیقه وقت بر روی کودک خود صرف کنید. اجازه دهید کودک برای دقایقی بدون انجام کاری یا صحبت با کسی ساکت بنشیند. به او توضیح دهید که چرا این کار را انجام دادید و چطور می تواند دفعه بعد از رخ دادن چنین چیزی اجتناب کند.
3- مدیریت جیغ زدن کودک نوپا
کودک شما پر از انرژی است و این یکی از دلایل مهمی است که صدای او اغلب بالاست. جیغ و فریاد کردن همیشه دلیلی بر فریاد کشیدن یا نشان دادن انرژی نیست. گاهی اوقات کودک شما فقط نمی داند که این کار غلط است. تن صدای او شاید برایش هیجان انگیز باشد. یا شاید او این را دوست دارد که هر زمانی که او فریاد می کشد شما بر می گردید، به او نگاه می کنید و با او صحبت می کنید.
چگونه با آن مقابله کنیم :
فریاد زدن بر سر کودک برای توقف این عمل، کمکی نمی کند. در حقیقت این ممکن است شرایط را بدتر کند، زیرا کودک بر تاکید بر فریاد زدن متقابل پافشاری می کند. اطمینان حاصل کنید که کودک به قدر کافی تغذیه شده باشد و استراحت او نیز به اندازه کافی، انجام شده باشد. اگر کودک شما می تواند بفهمد، به او تفاوت بین صدای بلند و آرام را آموزش دهید. با او فریاد بزنید و به او بگویید که بلند فریاد بزند. سپس صدای خود را پایین بیاورید و به کودک بگویید که به همین صورت صحبت کند. دفعه بعد که کودک بلند صحبت کرد به او یادآوری کنید که از صدای آرام استفاده کند. اطمینان حاصل کنید که خودتان نیز آرام صحبت می کنید.
4- تربیت کودک و مدیریت (نه) گفتن کودکتان و لجبازی کردن او
آیا این کلمه ای نیست که شما نیز بیشتر از آن در صحبت با او استفاده می کنید؟ کودک شما به تازگی فهمیده است که گفتن (نه) چقدر سرگرم کننده است. توجه شما را جلب می کند و این بدان معناست که کودک شما حق انتخاب دارد.
چگونه با آن مقابله کنیم :
این آسیب و مشکل را از راه در اختیار قرار دادن گزینه هایی به کودک، برای انتخاب بین آن ها که در آن، نیازی به (نه) گفتن مستقیم نیست محدود کنید. دادن دو یا سه گزینه به کودک برای انتخاب در این سن کافی است. ایجاد این احساس در کودک که بخشی از چیزهاست به او کمک خواهد کرد که انتخاب هایش را با شما به اشتراک بگذارد. شما همیشه می توانید موقعیت های ساده ای را برای بازی انتخاب ها ایجاد کنید. چیزهایی مثل این : آیا دوست داری که الان، از خودرو پیاده شوی یا می خواهی برای مدت دو دقیقه بنشینی و سپس پیاده شوی؟ این می تواند یک راه ساده برای انجام کارها باشد.
کودک شما اینجا کوچکتر است بنابراین آنگونه بزرگ می شود که شما هستید و در تمام مواقع مثالی برای کودک نوپای خود باشید. در موقعیت هایی که انرژی او زیاد است، صدای خود را بالا نبرید، به جای آن به کودک خود کمک کنید تا آرام بگیرد.
به یاد داشته باشید که کودک شما هرگز نمی داند که خشم یا فریاد چیست. این به سادگی ممکن است که راهی برای بروز انرژی یا روشی برای جلب توجه شما باشد. کودک خود را با عشق استحمام کنید و مدام به او بگویید که چقدر دوستش دارید و مراقب او هستید.
آرام باشید! به زودی این مراحل سپری خواهد شد.