عقب افتادن پریود و ترشحات سفید برای چند روز اغلب جای ایجاد نگرانی ندارد. اما اگر این تاخیر به چند هفته برسد، می‌تواند نشانه‌ی بارداری، یا ابتلا به برخی بیماری‌های دیگر باشد. بهترین زمان برای گرفتن تست بارداری بعد از تعویق در پریود، 3 هفته بعد از رابطه محافظت نشده است.

تغییرات وزن ناگهانی، استرس، ابتلا به برخی اختلالات مزمن مثل سندروم تخمدان پلی‌کیستیک، اندومتریوز، التهابات لگنی، فیبروئید و … نیز بر سیکل قاعدگی شما اثرگذار است. اگر شماهم دچار تاخیر در پریودتان شده‌اید، توصیه می‌کنم همراه من باشید.

تاخیر در پریود تا چه اندازه طبیعیست؟

اگر شما به دلیل ابتلا به بیماری‌ یا مصرف داروی خاصی، دچار تاخیر در پریود نشوید، یک سیکل طبیعی قاعدگیتان ممکن است بین 24 تا 38 روز به طول انجامد که این بازه در هر خانم متفاوت است. اگر یک هفته از زمان شروع پریودی شما گذشت و قاعدگی رخ نداد، می‌توان گفت پریودی شما به تاخیر افتاده است. بعد از 6 هفته، شما می‌توانید پریود عقب افتاده‌تان را در دسته‌ی قاعدگی ازدست‌رفته در نظر بگیرید.

آیا تاخیر 1 الی 3 روز در پریودی خطرناک است؟

خیر، عموما تاخیر زیر 1 هفته نگران‌کننده نیست و ممکن است در اثر تغییرات هورمونی، محیطی یا تغذیه‌ای رخ دهد. اگر قصد استفاده از داروهای اورژانسی را دارید، بهتر است بدانید 24 الی 72 ساعت بعد ار رابطه محافظت‌نشده می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

ترشحات عادی در طول سیکل قاعدگی به چه شکل می‌باشند؟

به طور معمول این ترشحات در ابتدا و انتهای سیکل قاعدگی و به شکل روشن، چسبنده و بدون بوی خاصی هستند. در حوالی تخمک‌گذاری، این ترشحات زلال‌تر و روان‌تر می‌شوند. این حالت در هنگام بارداری و هنگام نزدیکی نیز بیشتر دیده می‌شود. هنگامی که ترشحات شفاف و کشدار شوند، تخمک‌گذاری رخ داده است. ترشحات قبل، حین و بعد از پریودی نیز ممکن است به رنگ قهوه‌ای یا خونی شوند.

چه زمان ترشحات در دسته‌ی ترشحات غیرطبیعی قرار میگیرند؟

ترشحات سفید و بی‌بو، در خانم‌ها عادی و طبیعی هستند و ممکن است دچار تغییراتی نیز شود. به عنوان مثال، ترشحات سفید عموما در معرض هوا ممکن است به رنگ زرد روشن شود و مشکلی از این بابت وجود ندارد. اما در برخی شرایط خاص، این ترشحات رنگ و بویی غیرعادی می‌گیرند. به عنوان مثال، اگر رنگ ترشحات شما زرد تیره یا سبز باشد، خصوصا به شکل بودار، غلیظ، پنیری شکل و با ایجاد حالت خارش و سوزش، می‌بایست به پزشک مراجعه کنید. احتمال دارد که شما به عفونت‌های باکتریایی یا قارچی آلوده شده باشید.

برای پیشگیری از ابتلا به عفونت‌های باکتریایی و قارچی چه اقداماتی انجام دهیم؟

برای پیشگیری از ابتلا به این عفونت‌ها بهتر است از لباس‌های نخی استفاده نمایید، به خوبی نواحی واژینال را خشک نمایید، محصولات بهداشتی خود را به طور منظم تعویض نمایید و به شکل ملایم شست و شو با آب و شوینده‌های مناسب داشته باشید.

اگر رابطه‌ی محافظت‌شده داشته باشم و پریودی من عقب افتاده باشد، احتمال بارداری وجود دارد؟

اگر شما رابطه‌ی محافظت‌شده داشتید، احتمال بارداری در شما بسیار کم خواهد بود؛ هرچند این احتمال صفر نمی‌باشد. یکی از محتمل‌ترین علائم بارداری، تعویق در پریودی و ایجاد ترشحات سفید می‌باشد. هرچند گاهی اوقات پریودنشدن به دلیل استرس زیاد یا ابتلا به سایر اختلالات نیز ممکن است رخ دهد.

علائم بارداری شامل موارد ذیل می‌باشد:

  1. احساس خستگی
  2. خون‌ریزی سبک
  3. درد در سینه و نواحی پایین شکم
  4. سردرد، یبوست
  5. حالت تهوع و کسالت به شکل بیماری
  6. تغییرات در وضعیت روانی
  7. احساس دفع مکرر ادرار

علائم ذکرشده می‌توانند در اثر تغییرات هورمونی، مصرف برخی داروها و یا تحت شرایط درمانی متفاوت نیز رخ دهد. بنابراین، بهترین اقدام، مراجعه به یک پزشک متخصص زنان و انجام تست بارداری می‌باشد.

بهترین زمان گرفتن تست بارداری چه زمانیست؟

درایتدا شما باید بعد از اینکه پریودیتان عقب افتاد و به بارداری شک داشتید، به دنبال گرفتن تست بارداری باشید. اگر نمی‌دانید چه زمان پریود می‌شوید، 3 هفته بعد از رابطه محافظت‌نشده‌تان، تست بارداری بگیرید. تست بهتر است با اولین ادرار روزانه‌تان انجام گیرد. قبل از انجام تست، آب زیادی ننوشید، زیرا ممکن است باعث شود تستتان به شکل منفی کاذب شود.

سایر علل ایجاد تعویق در پریودی، با یا بدون ترشحات سفید چیست؟

ابتلا به اختلالات التهابی لگن

ابتلا به یک عفونت مقاربتی درمان‌نشده، می‌تواند التهابات لگنی به همراه داشته باشد. البته این التهابات لگنی، همیشه علامت‌دار نمی‌باشند؛ اما می‌توانند منجر به ایجاد کرامپ‌های شکمی و ترشحات غیرمعمول شوند. از علائم دیگر می‌توان به درد و خون‌ریزی در حین نزدیکی، درد حین سیکل‌های قاعدگی، تب و سوزش ادرار اشاره کرد.

تشخیص التهابات لگنی چگونه است؟

بعد از مراجعه پزشک، ممکن است برای شما آزمایشات مربوط به وجود عفونت‌های ادراری، عفونت‌های مقاربتی، شمارش گلبول‌های سفید و یا حضور باکتری کلامیدیا، توصیه شود. برای جلوگیری از آسیب به لوله‌های فالوپ، مشکلات بارداری و دردهای مزمن، این التهابات می‌بایست به سرعت درمان شوند. ابتلا به التهابات لگنی ممکن است بیش از یک بار برای شما اتفاق بیفتد.

سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر

یکی دیگر از علل تاخیر در پریود، ابتلا به سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر است. از سایر علائم ابتلا به این اختلال، کرامپ‌های شکمی، نفخ و وجود موکوس‌های سفیدرنگ در مدفوع می‌باشد. درمان آن، با تغییر سبک تغذیه‌ای، استفاده از دارو و مکمل‌های پروبیوتیک می‌باشد.

سرطان دهانه‌ی رحم

ابتلا به سرطان دهانه‌ی رحم در مراحل ابتدایی، علائمی ندارد. به تدریج که گسترش می‌یابد، برخی علائم مثل داشتن خون‌ریزی‌های غیرنرمال در سیکل‌های قاعدگی و بعد از نزدیکی، ترشحات غیرمعمول، داشتن دردهای لگنی و درد در حین نزدیکی، ممکن است برای افراد ایجاد شوند. سرطان دهانه‌ی رحم در خانم‌های 30 تا 45 ساله بیشتر شایع است. درمان این اختلال با رادیوتراپی، شیمی‌درمانی و ایمونوتراپی امکان پذیر است.

فیبروئید و پولیپ

فیبروم و پولیپ، هردو در دسته‌ی رشدهای غیرسرطانی بر روی رحم یا داخل آن می‌باشند. این عوامل می‌توانند منجر به ایجاد اختلال در سیکل‌های قاعدگی و دردهای شدید شوند.

اندومتریوز

اندومتریوز حالتیست که در آن رشد غیرعادی بافتی مشابه رحم را در خارج از رحم یا متصل به سایر ارگان‌ها مثل تخمدان و لوله‌های فالوپ را شاهد هستیم. این اختلال با ایجاد نامنظمی در پریود و خون‌ریزی‌های غیرعادی، کرامپ شدید در هنگام پریودی، درد لگنی، درد هنگام نزدیکی و ناباروری همراه است. علائم را می‌توان باتجویز داروهای هورمونی و در موارد شدید، جراحی، بهبود بخشید.

یکی از مکمل‌های موثر در بهبود علائم پریودی، از جمله دردهای پریودی، درد سینه (ماستالژیا)، تنظیم دوره‌های پریودی و جلوگیری از خون‌ریزی‌های شدید، مکمل آگنومان می‌باشد. این مکمل حاوی 400 میلیگرم عصاره‌ی میوه‌ی گیاه پنج انگشت می‌باشد و شما می‌توانید به شکل روزانه و در طی 2 الی 3 دوره‌ی پریودی برای تنظیم علائم خود از آن استفاده کنید. اگر به مشکلات هورمونی، نظیر انواع سرطان‌ها، اختلالات هورمونی و عصبی دچار هستید، قبل مصرف با پزشکتان مشورت کنید.

جمع بندی

اگر پریود شما به تعویق افتاد و ترشحات سفیدی در پی آن ایجاد شد، درصورت شک‌داشتن به بارداری در پی داشتن رابطه محافظت‌نشده یا حتی محافظت‌شده ، به شما توصیه می‌کنم حتما یک تست بارداری (3 هفته بعد از رابطه محافظت‌نشده) بگیرید و در صورت مثبت‌بودن به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. اگر تست بارداری در شما منفی شد، به بررسی سایر علل ایجاد این اختلال بپردازید تا بتوانید در کوتاه‌ترین زمان ممکن، از ایجاد مشکلات جدی‌تر، جلوگیری نمایید.