اختلال دو قطبی یک بیماری روحی است که با تغیییرات شدید در حالت روحی تشخیص داده می شود. علائم این بیماری می تواند شامل خلق و خوی فوق العاده بالا به نام شیدایی و همچنین یک بخش افسرده و غمگین باشد. اختلال دو قطبی همچنین با نام های بیماری دو قطبی یا افسردگی شیدایی نیز شناخته می شود. این بیماری تنها مختص بزرگسالان نیست و در کودکان نیز تشخیص داده می شود. بسیاری از کودکان تغیرات خلق و خو را به عنوان بخشی از فرآیند رشد تجربه می کنند. اما زمانی که این تغییر در احساسات ادامه پیدا کند و سبب ایجاد تداخل در فعالیت ها و زندگی روزمره او شود، علت آن را می توان ناشی از اختلال دو قطبی دانست. در ادامه این بخش از روانشناسی دکتر سلام با بیماری دو قطبی در کودکان بیشتر آشنا خواهیم شد. اختلالات دو قطبی را می توان به سه دسته ی اصلی شامل: بیماری دو قطبی تیپ 1، بیماری دو قطبی تیپ 2 و سیکلوتیوم، تقسیم کرد.

اختلال دو قطبی در کودکان و علائم آن

اختلال دو قطبی تیپ 1

بیماری دو قطبی نوع 1، حداقل دارای یک دوره ی شیدایی است. شما ممکن است قبل و بعد از حالت شیدایی، یک دوره ی نمیه شیدایی یا افسردگی شدید را تجربه کنید. احتمال ابتلا به این نوع از بیماری، در مردان و زنان به یک اندازه است و آنها را به یک اندازه تحت تاثیر قرار می دهد.

اختلال دو قطبی تیپ 2

افراد مبتلا به این نوع بیماری دو قطبی، یک دوره ی افسردگی شدید را که به مدت حداقل دو هفته طول می کشد، تجربه می کنند. همچنین آنها یک دوره ی نیمه ی شیدایی که حدود چهار روز طول می کشد را پشت سر می گذارند. این نوع از اختلال دو قطبی در زنان رایج تر از مردان است.

اختلال دو قطبی سیکلوتیوم

افراد مبتلا به سیکلوتیوم بخش های افسردگی و نیمه شیدایی را تجربه می کنند و علائم آن کوتاهتر و خفیفتر از شیدایی و افسردگی شدید ناشی از اختلال دو قطبی تیپ 1 یا تیپ 2 است. خلق و خوی اکثر افراد مبتلا به این نوع ازبیماری، تنها یک یا دوماه حالت پایدار دارد.

بیماری دوقطبی در کودکان

تشخیص اختلال دوقطبی در کودکان بحث بسیار جدی و مهم است، زیرا بروز نشانه های این بیماری در کودکان، مشابه افراد بزرگسال نیست. همچنین خلق و خوی و رفتار آنها ممکن است از استانداردهای مورد استفاده ی پزشکان برای تشخیص بیماری دو قطبی در بزرگسالان، پیروی نمی کند.

بسیاری از علائم بیماری دو قطبی که در کودکان بروز می یابد ممکن است با طیف وسیعی از علائم سایر اختلالات که می تواند در کودکان ایجاد شود، مانند اختلال بیش فعالی کمبود توجه، همپوشانی داشته باشد. با این حال، در چند سال اخیر، پزشکان و متخصصان بهداشت روان مطالعات بسیاری را برای تشخیص این بیماری در کودکان، انجام داده اند. تشخیص این بیماری در کودکان به درمان آنها کمک می کند، اما تشخیص درست آن ممکن است چند هفته یا چند ماه طول بکشد. کودکانی دارای مسائل مربوط به سلامت روان هستند، ممکن است به مراقبت های ویژه و حرفه ای نیاز داشته باشند.

مانند بزرگسالان، کودکان مبتلا به اختلال دو قطبی نیز قسمت هایی از حالت خفیف را تجربه می کنند. آنها می توانند بسیار خوشحال شوند و نشانه هایی از رفتارهای هیجان انگیز را نشان دهند و پس از آن با یک دوره ی افسردگی ادامه می یابد. درحالی که بسیاری از کودکان تغییرات خلقی را تجربه می کنند، تغییرات ناشی از اختلال دوقطبی بسیار برجسته است و معمولا بیشتر و شدیدتر از چرخش روحی معمول در کودکان است.

اختلال اضطراب اجتماعی در کودکان و نوجوانان

نشانه های شیدایی در کودکان

علائم ناشی از دوره ی شیدایی در کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • اعمال بسیار احمقانه و احساس شاد بودن بیش از حد
  • صحبت کردن سریع و موضوع بحث را به سرعت عوض کردن
  • مشکلات در تمرکز
  • انجام و یا آزمایش رفتارهای خطرناک
  • خلق و خوی کم حوصله که به سرعت موجب خشم می شود
  • مشکلات خواب و احساس خستگی پس از کم خوابی

علائم افسردگی در کودکان

علائم افسردگی کودکان ناشی از اختلال دوقطبی می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • رفتارهای بسیار ناراحت کننده
  • خواب بیش از حد و یا کم خوابی شدید
  • انرژی کم برای فعالیت های عادی و یا هیچ نشانه ای از علاقه به چیزی
  • شکایت از اینکه احساس خوبی ندارند، سردردهای مکرر و یا دردهای معده
  • پرخوری زیاد و یا بی میلی به غذا
  • فکر کردن به مرگ و احتمالا خودکشی

سایر تشخیص های احتمالی اختلال دو قطبی

برخی از مسادل رفتاری که ممکن است در فرزندانتان مشاهده کنید، می تواند نتیجه ی یک وضعیت دیگر باشد. اختلال بیش فعالی کم توجهی و سایر اختلالات رفتاری ممکن است در کودکان مبتلا به اختلال دو قطبی رخ دهد. در مورد رفتارهای غیر معمول فرزندتان با پزشک مشورت کنید تا به تشخیص مشکل در آنها کمک کنید. پیدا کردن تشخیص درست می تواند به پزشک فرزند شما برای یافتن درمان های مناسب برای رسیدن به زندگی سالم، کمک کنند.