طی یک بارداری طبیعی پس از لقاح بافت هایی ایجاد می شوند که در نهایت به جفت تبدیل می شوند، اما بارداری مولار با ایجاد رشد غیرطبیعی بافت تحت عنوان خال هیداتیک رخ می دهد. هیچ راهی برای تغذیه کودک بدون جفت وجود ندارد، بنابراین سقط جنین در اوایل دوران بارداری اتفاق می افتد.

علائم حاملگی مولار حدود 8 تا 9 هفته از بارداری قابل تشخیص است. پزشک با بررسی سطح هاش سی جی یا گنادوتروپین جفتی انسان حاملگی غیرطبیعی مولار را تشخیص می دهد.

حاملگی مولار به دو صورت کامل و نسبی وجود دارد: در حاملگی مولار کامل هیچ بافت جفتی تشکیل نمی شود، اما در حاملگی مولار نسبی مقداری از بافت طبیعی جفت و برخی از بافت های جنینی تشکیل می شود که برای زنده ماندن جنین در بارداری سالم کافی نیست.

در هر دو مورد بدن به بافت غیرطبیعی جنین واکنش نشان می دهد، بنابراین ممکن است علائم ابتدای بارداری را احساس کنید.

علائم رایج بارداری مولار

برخی از علائم رایج بارداری مولار شامل خونریزی واژن، درد لگن، حالت تهوع شدید، استفراغ، فشار خون بالا و کیست تخمدان است. علائم بارداری مولار اغلب با سقط جنین یا حاملگی خارج رحمی اشتباه گرفته می شود. آزمایش هاش سی جی همراه با سونوگرافی برای تشخیص صحیح تجویز می شود.

بیشتر بخوانید:آیا عفونت شدید در مبتلایان کرونا به فرد ایمنی قوی تری می بخشد؟

درمان بارداری مولار

درمان حاملگی مولار یک روش جراحی به نام اتساع و کورتاژ (D&C) است. برای این فرآیند پزشک دستگاهی را از طریق دهانه رحم وارد کرده تا به رحم برای از بین بردن بافت مولار برسد.

اگرچه در برخی موارد نادر بافت های مولر می توانند پس از D&C عود کنند و رشد کرده و توموری به نام نئوپلازی تروفوبلاستیک حاملگی ایجاد کنند. نئوپلازی تروفوبلاستیک بارداری در صورت نیاز با شیمی درمانی یا هیسترکتومی درمان می شود.

خطر ابتلا به بارداری مولار

حاملگی مولار تقریبا از هر یک هزار حاملگی اتفاق می افتد، اما در صورت تجربه آن برای یکبار احتمال ابتلای مجدد آن به یک در 100 افزایش می یابد. سن نیز در خطر ابتلا به بارداری مولار تاثیرگذار است.

بر اساس مطالعه ای که در سال 2016 در ‘Gynecologic Oncology’ منتشر شد نوجوانان زیر 20 سال در مقایسه با افراد 20 تا 40 ساله 7 برابر بیشتر در معرض بارداری مولار قرار دارند و این احتمال در افراد بالای 40 سال نیز 2 برابر افزایش می یابد. در صورت تجربه آن باید برای بارداری مجدد یک سال صبر کنید.

هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از بارداری مولار وجود ندارد، اما اگر در گذشته بارداری مولار داشته اید پزشک از شما برای بارداری مجدد می خواهد یک سال صبر کنید. البته دقت داشته باشید در صورت داشتن بارداری مولار قبل درمان است و احتمال بارداری سالم در آینده نیز بسیار زیاد است.

مترجم: الهه زارعی