هفته ششم بارداری نقطه عطفی برای گذراندن سه ماهه اول بارداری خواهد بود. تغییر خلق و خو، شایع ترین عارضه ای است که در این هفته رخ می دهد. در این هفته خلق و خوی شما مانند هوای بهاری متغیر خواهد بود. اما جای هیچ گونه نگرانی و ناراحتی نیست. چرا که همه درک می کنند این تغییرات در نتیجه ی تغییرات هورمونی در بدن شما رخ داده است. با آگاهی از وضعیت جنین و همین طور خودتان در این هفته، می توانید هفته ششم را هم به راحتی پشت سر بگذارید.

هفته ششم بارداری – کودک شما چگونه تغییر می کند؟

اگر شما می توانستید درون رحم خود را ببینید، یک سر بزرگ و چند نقطه تیره رنگ را می دیدید که محل تشکیل چشم ها و بینی او خواهند بود. دو حفره کوچک در دو طرف سر، محل شکل گیری گوش ها هستند و دست ها و پاهای او به شکل برآمدگی های کوچکی قابل مشاهده می باشند. دست ها و پاها شبیه به باله ماهی هستند که پرده ضخیمی بین انگشتهای در حال رشد قرار گرفته است؛ اما انگشتان دست و پای او به زودی از یکدیگر جدا خواهند شد. زیر سوراخی که بعدا دهان او خواهد شد، چین های کوچکی قرار دارند که نهایتا به گردن و آواره پایین تبدیل خواهند شد. در داخل بدن او، زیان و تارهای صوتی در حال شکل گیری می باشند.

قلب کودک شما که مرحله تقسیم به حفره های چپ و راست را آغاز کرده است، حدود 100 تا 130 بار در دقیقه می زند و جریان خون در بدن او آغاز شده است. روده های او در حال رشد هستند و مجاری کوچک عبور هوا به تدریج در محلی که بعدا به ریه او تبدیل خواهد شد، ظاهر می شوند.

تولید سلول های ماهیچه ای آغاز شده است و احتمالا از اواسط این هفته، کودک شما تکان دادن اعضای کوچک خود را آغاز خواهد کرد. متاسفانه باید تا چند هفته پس از پایان سه ماهه اول دوران حاملگی خود صبر کنید تا بتوانید از احساس کردن حرکتهای آرام کودک خود، لذت ببرید!

هفته ششم بارداری – کودک شما چقدر بزرگ شده است؟

اندازه گیری CRM جنین در این هفته ها تقریبی است. در بعضی از آن ها، بین 1/5 – 1/4 اینچ یا 2-4mm خواهد بود، که حدودا هم اندازه یک نخود کوچک یا عدس است. در هفته ششم بارداری، شکل جنین در رحم مادر هنوز شبیه یک نوزاد انسان نشده است، هر چند سر و نیم تنه با سرعت در حال شکل گیری است.

هفته ششم بارداری و علائم و تغییرات در بدن مادر

در هفته ششم بارداری، تغییرات قابل توجهی در ظاهر بدن زنان باردار اتفاق نمی افتد که قابل مشاهده باشند، اما در داخل بدن شما موج عظیمی از تغییرات در هورمون هایی که مرتبط با بارداری است، ایجاد شده و عملکرد اندام ها از جمله رحم و مثانه را دچار تغییرات زیادی خواهد کرد. ممکن است در هفته ششم بارداری، وزن زن باردار به اندازه 5 پوند اضافه شود و یا در برخی دیگر از زنان به علت بیماری صبحگاهی و حالت تهوع و استفراغ بارداری، کاهش وزن قابل توجهی دیده شود، هر دو مورد طبیعی است و اقتضای این دوران می باشد. بنابراین جای هیچ نگرانی برای شما و فرزندتان وجود ندارد.

هفته ششم بارداری و علائم طبیعی در بدن مادر

1- افزایش دفعات دفع ادرار در زنان باردار از هفته ششم بارداری به بعد:

حجم خون مادر در دوران بارداری افزایش خواهد یافت و نتیجه آن درکلیه ها مشاهده خواهد شد. سرعت خون جریان هم افزوده خواهد شد. افزایش حجم و سرعت جریان خون به عملکرد بهتر رحم کمک زیادی خواهد کرد و نیز تغذیه مورد نیاز جنین در حال رشد را هم تامین خواهد کرد. اما متاسفانه، این اعمال تولید ادرار را افزایش خواهد دهد به طوریکه  شما به عنوان یک مادر باردار مجبور می شوید،  وسط شب برای از بین بردن فشار مثانه و دفع ادرار خود، از خواب بیدار شده و به دستشویی بروید.

2- به وجود آمدن ورم در دست و پاهای مادران:

اگر شما احساس می کنید که اعضای بدنتان ورم نموده است و یا احساس سردی می کنید، این چیزی نیست جز نتیجه ورم غشاهای مخاطی که با توجه به تغییرات هورمونی دوران بارداری و مخاطی، با گذر زمان بیشتر هم خواهد شد.

3- حملات عصبی یا سرگیجه و غش کردن:

گاهی اوقات در بعضی از مادران باردار سیستم قلبی، عروقی و عصبی نمی تواند با تغییرات هورمونی کنار بیاید که در این مواقع فشار خون بالا خواهد رفت. با افزایش فشار خون، سرعت حرکت جریان خون به مغز افت پیدا نموده و ممکن است احساس موقتی سرگیجه و یا غش کردن در مادر به وجود آید.

4- به وجود آمدن نوسانات خلقی:

با شروع هفته ششم بارداری، شما متوجه افسردگی شدید در دوران بارداری خود خواهید شد. در طول سه ماهه اول بارداری نوسانات خلقی زیادی در خود مشاهده خواهد کرد.
برای رسیدن به آرامش، از صحبت کردن با همسر خود و یا یک مشاور در مورد چگونگی احساسات خودتان دریغ نکنید و آنچه را که می خواهید، حتما با همسرتان در میان بگذارید.

5- به وجود آمدن ویار صبحگاهی:

وقتی که شما در هفته ششم بارداری هستید، ویار صبحگاهی در شما به وجود خواهد آمد.شما می توانید ویار صبحگاهی را با احساس تهوع شناسایی نموده و در صورت وقوع چنین شرایطی با عجله به روشویی بروید. علت ویار صبحگاهی، تغییرات هورمونی است که در دوران بارداری در بدن شما اتفاق می افتد. خوشبختانه ویار صبحگاهی تا پایان سه ماهه اول بارداری پایان می پذیرد و یا با شروع سه ماهه دوم بارداری، شروع به فروکش کردن و کم شدن خواهد نمود. ویار صبحگاهی در هر زمان از روز و یا حتی در شب هم ظاهر می شود.

 

آزمایشات لازم در هفته ششم بارداری :

  • آزمایش خون
  • آزمایش تعیین عامل Rh
  • آزمایش کمبود آهن
  • آزمایش پاپ اسمیر
  • بررسی اندازه لگن در زنان باردار
  • آزمایش برای بررسی عفونت های دستگاه ادراری در مادران باردار
  • آزمایش ادرار که قند خون، اندازه گلبول های قرمز و سفید خون، عفونت ها و پروتئین های باکتریایی را در مادران باردار می سنجد.

پزشکان تکرار این آزمایشات را برای اطمینان از سلامتی شما و جنینتان در 8 ماه آینده هم لازم و ضروری می دانند.

هفته ششم بارداری و تایید بارداری از طریق سونوگرافی

در هفته ششم بارداری، شما باید حتما از طریق سونوگرافی بارداری خود را تایید نمایید. سونوگرافی کردن در اوایل دوران بارداری، بارداری خارج از رحم را هم تشخیص می دهد که اگر به موقع کشف نشود، می تواند تهدید بزرگی برای زندگی مادر باشد.
شما قبل از انجام سونوگرافی نیاز به یک مثانه پر برای اسکن از شکم خود دارید، چرا که با این کار میدان دید را برای نمایش گسترده تر و عمیق تر آماده خواهید نمود.

هفته ششم بارداری و ورزش های مناسب برای مادر

اگر پزشک شما با ورزش کردن موافقت کرده است، سعی کنید کامل از این موقعیت استفاده کنید. تحرکات ورزشی باعث متعادل شدن تغییرات زمان بارداری می شود. علاوه بر آن ورزش از خستگی و فرسودگی زیاد جلوگیری می کند و شما را به خوردن مواد مغذی مورد نیاز بدنتان ترغیب می کند. هم چنین به احساسات لحظه ای و متغیر شما، ثبات بیشتری می بخشد.

هفته ششم بارداری و مراقبت‌های مادر و جنین

1- اگرشما به عنوان یک مادر باردار می خواهید اشیاء سنگین را برداشته و جا به جا نمایید، صبر کنید تا زمانی که کسی پیدا شود و در این کار به شما کمک کند، چون در دوران بارداری هیچ چیز مهم تر از ایمنی فرزند شما نیست. وظیفه تمیز کردن توالت و دستشویی، برخورد با مواد شوینده قوی، سفیدکننده ها مانند کلر را به دیگر اعضای خانواده خود واگذار نمایید.
2- طبخ غذاها را به خوبی انجام دهید، تا آن ها خام نباشند. هم چنین، قبل از مصرف سبزیجات خام آنها را تمیز بشویید.
3- به یاد داشته باشید که در حالت تهوع و استفراغ، مقدار زیادی از آب و مواد غذایی بدن خود را از دست می دهید، و مکمل های غذایی می تواند جایگزین سالم و خوبی برای مواد غذایی از دست رفته در بدن شما باشد.
4- لباس پوشیدن و بیرون رفتن و استفاده از هوای تازه می تواند سبب بهبود حال شما شود.
5- از خوردن یک وعده غذایی بزرگ خودداری نمایید. خوردن غذا در قسمت های کوچک تر به شما کمک خواهد کرد تا به اندازه کافی غذا بخورید. هم چنین، لازم است بدانید که ویار صبحگاهی با معده خالی و یا مصرف غذای زیاد، شدت خواهد گرفت.
6- مولتی ویتامین ها از قبیل اسید فولیک نیز باید در این دوران در نظر گرفته شود، تا از نقائص لوله های عصبی در مغز و ستون فقرات جنین جلوگیری نماید.

هفته ششم بارداری و تغذیه مناسب برای مادر و جنین

استفراغ و حالت تهوع صبحگاهی، خطر سقط جنین در مراحل بعدی بارداری و سرطان سینه را برای مادر کاهش می‌دهد. تهوع صبحگاهی نشان دهنده این است که هورمون‌های مناسبی در بدن مادر در حال ساخت است. یکی از روش‌هایی که به کاهش این علائم کمک می‌کند، مصرف این مواد غذایی است:

  • خوردن میان وعده یا اسنک در طول روز
  • محدود کردن یا خودداری از مصرف غذاهای چرب، تند و سرخ شده
  • نوشیدن مایعات برای هیدراته ماندن، به خصوص اگر حالت تهوع دارید.
  • مصرف غذاهای سالم
  • اگر هنوز مصرف مکمل‌ها را آغاز نکرده‌اید، لازم نیست برای ملاقات با پزشک و تجویز نسخه منتظر بمانید. همین حالا خوردن مکمل‌های فولیک اسید را با 600 میکروگرم

 

هفته ششم بارداری و هشدارها 

1. حاملگی خارج رحم  معمولا در هفته 6 تا 16 علامت دار می شود با دیدن علائم زیر سریعا به پزشک مراجعه کند: خونریزی شدید، درد شکمی زیاد و تیر کشنده، بیهوشی، سرگیجه، احساس ضعف شدید.
2. عفونت واژینال: چنانچه علائم زیر را دارید عفونت دارید و باید برای درمان آن باید به پزشک خود مراجعه کنید:

  • افزایش قابل توجه ترشحات
  • ترشحات دردناک باشد
  • احساس سوزش یا خارش داشته باشید
  • متوجه بوی بد شدید

 

هفته ششم بارداری و نکاتی برای پدرها 

اگر شما به عنوان پدر، هر گونه شک و تردید و یا نگرانی در مورد علائم هفته ششم بارداری همسرتان دارید، علائمی را که همسرتان در این مرحله از خود نشان می دهد بررسی نماید، و سپس در مورد آن ها با دکتر او صحبت کند.

بسیاری اوقات، آن چیزی که بیش از همه زنان باردار را در مورد این تغییرات طبیعی که در دوران بارداری در حال وقوع است، دچار نگرانی و تشویش می کند، این است که از طرف شریک زندگی خود احساس ناامنی و آسیب پذیری جسمی و عاطفی بکنند.

شما به عنواه همسر و شریک زندگی، در هنگام به وجود آمدن ویار صبحگاهی از مالش دادن پشت خانم باردارتان، و یا آوردن یک لیوان آب برای او دریغ نکنید و بدین ترتیب وحشت و ترس را از او دور نمایید.

امیدوارم که شما از همه این راهنمایی های ارائه شده هنگامی که در هفته ششم بارداری هستید، استفاده نموده و به یاد داشته باشید که سالم ماندن مادر برای سالم بودن فرزند او مهم و حیاتی است.


هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است


دوران بارداری از هفته اول تا سوم

هفته چهارم بارداری و مراقبت های لازم

هفته پنجم بارداری و مراقبت های لازم