هفته پنجم بارداری و مراقبت های لازم

با وارد شدن به هفته پنجم بارداری، در ابتدای ماه دوم از بارداری خود قرار می گیرید. ممکن است در این هفته، هنوز نقش مادری خود را باور نکرده باشید و در مورد آینده احساس نگرانی کنید. بهتر است اضطراب را کنار بگذارید و به این طریق آرامش را به جنین خود هدیه کنید. اکنون لازم است با توصیه های لازم در هفته پنجم بارداری آشنا شوید تا بتوانید سلامت خود و نوزاد درون شکمتان را حفظ کنید.

در هفته پنجم بارداری، شما تمام تست های بارداری در منزل را انجام داده اید و علائم بارداری کم کم در شما شروع به ظاهر شدن می کند. دیگر قاعده نمی شوید و علائمی از قبیل حساسیت به لمس پستان، خستگی و حالت تهوع و استفراغ بارداری را تجربه می کنید. این مرحله، بخش مهمی از بارداری است. در هفته پنجم، سونوگرافی نشان خواهد داد که کودکی در راه است.

هفته پنجم بارداری – کودک شما چگونه تغییر می کند؟

در هفته ی پنجم  بارداری، کودک شما به سرعت در حال رشد است. جنین در پایان هفته پنجم، مانند یک بچه قورباغه به نظر می رسد که دم دارد و تقریبا به اندازه یک دانه پرتقال است و یا ۵ – ۱ میلی متر طول دارد.

در طول این هفته، اندام های حیاتی کودک شما رشد می کنند. قلب، سیستم اعصاب مرکزی ( مغز و نخاع)، استخوان ها و عضلات به سرعت از این زمان شروع به شکل گیری می کنند. به علاوه، اسکلت شروع به شکل گرفتن می کند. قلب کودک شما به سرعت در حال رشد است و شروع به چهار حفره ای شدن و پمپاژ خون می کند.  برخی از دستگاه های سونوگرافی قادرند ضربان قلب را به زودی در پنج هفتگی تشخیص دهند. لوله عصبی، که در نهایت تبدیل به مغز و نخاع می شود، کم کم تشکیل می شود. جفت رشد می کند و از این طریق و همین طور از راه بند ناف، نوزاد شما تغذیه می شود. چشم ها، گوش ها، بینی، دهان، انگشتان دست و پا نیز شروع به ظاهر شدن می کنند.

هفته پنجم بارداری – کودک شما چقدر بزرگ شده است؟

کودک شما هنوز هم بسیار کوچک است و ۰.۱۱۸ اینچ طول دارد. در این زمان طول کودک شما از فرق سر تا پایین پشت (CRL) اندازه گیری می شود . از اندازه گیری CRL  تا هفته ی ۲۰ ام بارداری استفاده می شود، و در آن زمان معیار ما به اندازه گیری از فرق سر تا پاشنه پا  (CHL) تغییر خواهد کرد.

هفته پنجم بارداری و علائم و تغییرات بدن مادر

در این زمان شما تمام علائم بارداری را تجربه می کنید ، تست های بارداری نشان می دهد که سطح HCG  در بدن شما به اندازه کافی برای تایید اینکه باردار هستید، بالاست. شکم شما تا حدود ۱۴ هفتگی بزرگ نمی شود، اما فشار درون شکم افزایش می یابد و شما احساسی شبیه به فوریت در دفع ادرار دارید. اکثر مردم نمی توانند با نگاه کردن به شما بگویند که حامله هستید، اما خود شما می دانید که باردارید.

هفته پنجم بارداری و علائم طبیعی در بدن مادر

اگر در هفته گذشته نشانی از علائم بارداری در شما نبوده این هفته حتماً منتظرش باشید. نشانه های بارداری به قرار زیر است:

1- درد پستان

درد پستان بيشتر به علت توليد بيش از حد هورمون هاي استروژن و پروژسترون است. افزايش ترشح اين هورمون ها موجب افزايش جريان خون و تغييرات نسج پستان مي شوند و در نتيجه ممكن است شما در پستان هايتان احساس تورم، درد، سوزش و گز گز، و حساسيت غيرعادي در لمس داشته باشيد. بعضي از خانم ها معتقدند كه اين ناراحتـي مانند حالت تشـديد شده درد پستان ها درست قبل از شروع قاعدگي است. حساسيت پستان در لمس يكي از علائم اوليه بارداري است و معمولاً حدود هفته 4 تا 6 بارداري شروع شده و در تمام طول سه ماهه اول باقي مي ماند.

2- تکرر ادرار

تکرر ادرار یکی از علائم آزاردهنده بارداری است که هیچ ضرری برای جنین یا مادر ندارد. در واقع ادرار باعث خروج سموم از بدن می شود. تا زمانی که نشانه دیگری مشاهده نشود، تکرر ادرار طبیعی است.

3- افزایش ضربان قلب

بدن یک خانم باردار حدود 50% بیشتر از افراد غیر باردار خون دارد. این حجم خون برای بر آورده کردن نیازهای مادر و جنین می باشد. با این حال، این حجم خون توسط همان قلبی پمپاژ می شود که در حالت عادی در حال پمپاژ خون به اطراف بدن مادر می باشد. بنابراین قلب باید بیشتر از قبل کار کند. تپش قلب در بارداری نتیجه این مسئله می باشد.

4- افزایش خستگی، گیجی و سردرد

خستگی در سه ماهه اول بارداری شایع است و حتی ممکن است تا آخر حاملگی ادامه داشته باشد. بارداری، فشار مضاعفی بر بدن وارد می کند و می‌تواند با خستگی بسیار همراه باشد. بسیاری از زنان باردار، قبل از افزایش وزن، دچار این خستگی می شوند.

5- ویار

ویار را شاید بتوان یکی از دردآورترین لحظات دوران بارداری دانست. برخی زنان به انواعی از مواد غذایی علاقه بسیار زیادی نشان می‌دهند و برعکس، برخی طبع‌شان تغییر کرده و نمی‌توانند خوردن بعضی مواد غذایی و بوهای خاصی را تحمل کنند.

6- خستگی زودرس

یاد بگیرید چگونه با خستگی زودرس کنار بیایید. برای این کار چرت زدن راه حل آن نمیباشد که برای این کار لازم است شب به اندازه کافی بخوابید لازم است قبل از خواب از ورزش کردن بپرهیزید. قبل از خوابیدن غذا نخورید. از چرت های بلند مدت بپرهیزید. زمان رفتن به خواب و بیدار شدن را تنظیم کنید.

هفته پنجم بارداری و ورزش های مناسب برای مادر

 

اگر تا پیش از این دارای سلامت جسمانی نبوده اید یا مشکلی داشته اید، پیش از شروع به ورزش با پزشک خود مشورت کنید. ورزش کردن انرژی شما را بسیار افزایش می دهد و این برای خانم‌هایی که در سه ماهه اول بارداری خود هستند، خبر خوشحال کننده ای است. زیرا به راحتی خسته می شوند و افزون بر آن ورزش، بدن شما را برای فعالیت‌های فیزیکی دوره بارداری آماده میکند. فعالیت‌هایی که باید از آن‌ها اجتناب کنید را بشناسید.

هفته پنجم بارداری و مراقبت‌های مادر و جنین

مصرف داروها را کنار بگذارید. هر دارویی می‌تواند بر روی رویان تأثیر مستقیم بگذارد. اگر نمی‌دانستید باردار هستید و دارو مصرف کرده‌اید حتماً این مسئله را با پزشک متخصص در میان بگذارید. سرخود و بر اساس توصیه‌های بزرگترها داروهای گیاهی مصرف نکنید. چرا که برخی از داروها برای رشد کودک مضر است. به خصوص آسپرین و ایبوپروفن را حتی الامکان مصرف ننمایید.

  • عادات نادرست خود نظیر نوشیدن الکل، سیگار کشیدن، مواد مخدر و غیره را تغییر دهید زیرا ممکن است سلامت کودکتان را به خطر بیاندازید.
  • به سلامت کلی بدن‌تان اهمیت دهید به عنوان مثال با دندان پزشک قرار ملاقاتی بگذارید.

 

هفته پنجم بارداری و تغذیه مناسب برای مادر و جنین

بارداری فرصتی است تا به طور دقیق مواد غذایی مصرفی خود را مورد بررسی قرار دهید. زیرا انتخاب شما هم بر بدن شما و هم بر بدن کودکتان تاثیر خواهد گذاشت.

در طول هفته پنجم بارداری:

* یک رژیم غذایی متعادل را در پیش گیرید.

* به خاطر بسپارید که رژیم غذایی متعادل به معنی خوردن یک نوع غذا نیست. شما باید غذاهای متفاوتی را برای دریافت مواد مورد نیاز بدنتان، مصرف کنید. برای یک برنامه غذایی مناسب، به خصوص در طول بارداری و شیردهی، با پزشک خود مشورت کنید.

* حال زمان آن است که بدن خود را هیدراته کنید و مقدار زیادی آب بنوشید. شما همچنین می‌توانید شیر، آب میوهای 100 % طبیعی یا اسموتی میوه‌ای کم چرب مصرف کنید.

* به محض آگاهی از بارداری خود، باید مصرف روزانه ویتامین و مواد معدنی را آغاز کنید.

* خوردن میزان قابل توجه ویتامین ث می تواند بسیار مفید باشد چرا که اندام های جنین به سرعت در حال رشد است و این ویتامین کمک شایانی به جنین و رشد وی خواهد کرد.منابع ویتامین ث عبارتند از: پرتقال، فلفل قرمز،کیوی و غیره

* ویتامین D نیز برای رشد نوزاد شما بسیار مورد نیاز است. پیاده روی روزانه 15 دقیقه در زیر نور خورشید منبع مناسبی برای کسب این ویتامین می باشد.

* به جای نان سفید، نان سبوس دار مصرف کنید. با این روش فیبر بیشتر و به همان نسبت منیزیم و کرومیوم بیشتری را به رژیم غذایی خود راه می‌دهید. به علاوه زینک، روی، ویتامین ای و ویتامین ب6 خود را فراهم می‌کنید.

* غلات سبوس دار مانند برنج قهوه‌ای، ماکارونی و نان سبوس دار مصرف کنید.

هفته پنجم بارداری و ممنوعیت های غذایی

بهتر است از خوردن برخی غذاها در این هفته اجتناب ورزید چرا که حاوی توکسوپلاسموز بوده وسبب نقائص حین تولد و یا سقط جنین در برخی زنان می شود:

1- پنیر پاستوریزه نشده مانند پنیر فتا، پنیر بز و …

2- شیر غیر پاستوریزه، آبمیوه، شراب سیب

3- تخم مرغ خام و یا غذاهایی شامل تخم مرغ خام مثل انواع موس ها

4- گوشت های فرآوری شده مانند هات داگ

5- ماهی های جیوه ای مانند کوسه ماهی، اره ماهی و …

توکسوپلاسموز همچنین در محل خواب گربه خانگی نیز وجود دارد. از تمیز کردن محل خواب گربه، و یا نزدیک شدن به شخصی که این کار را انجام می دهد، اجتناب ورزید.

هفته پنجم بارداری و هشدار ها

1- مصرف داروها را کنار بگذارید: هر دارویی می‌تواند بر روی جنین تأثیر مستقیم بگذارد. اگر نمی‌دانستید باردار هستید و دارو مصرف کرده‌اید حتماً این مسئله را با پزشک متخصص در میان بگذارید. سرخود و بر اساس توصیه‌های بزرگترها داروهای گیاهی مصرف نکنید. در صورتی که پزشک خود مراجعه میکنید قبل از تجویز دارو حتما او را از باردار بودن خود مطلع کنید و اگر فراموش کردید او را مطلع کنید مجاز بودن دارو را در اوما دارو یا همان قسمت داروهای نرم افزار ما چک کنید. سلامتی شما آرزوی ماست.

2- درد کمر: درد کمر ممکن است نشانه ای از کرامپ رحمی و سقط بالقوه باشد یا حتی نشانه ای ازعفونت و کشیدگی رحم باشد، آن را در هفته پنجم جدی بگیرید.

3- محو شدن ناگهانی علائم بارداری: چنانچه یکی از علائم شایع بارداری در شما محو شد باید به پزشک خود اطلاع دهید.

4- درد یک طرفه: درد یک طرفه مداوم ممکن است نشانه کیست تخمدانی یا حاملگی نابجا باشد.

5- خونریزی شدید و مداوم: ممکن است علامت سقط یا حاملگی نابجا باشد.

هفته پنجم بارداری و نکاتی برای پدرها

سعی کنید بدون اینکه  همسرتان از شما بخواهد، در انجام کارهای خانه به وی کمک کنید، مثل جارو کردن، بیرون بردن سطل زباله، و یا شستن ظروف.


هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است


دوران بارداری از هفته اول تا سوم

هفته چهارم بارداری و مراقبت های لازم