هفته سی و یکم بارداری و مراقبت های لازم

شما اکنون تقریبا سه چهارم مسیر بارداری خود را طی کرده اید و در هفته سی و یک بارداری می باشید. در این دوره از بارداری، اکثر مادران باردار از دست و پا زدن های بیش از حد فرزندشان شکایت می کنند. در این مقاله قصد داریم شما را با علائم هفته سی و یک بارداری و مراقبت ها و توصیه های آن آشنا نماییم.

نمو جنین در هفته سی و یک بارداری

در این هفته از بارداری جنین به ۱۵ اینچ طول و درست بالای ۴ پوند وزن می رسد، کودک شما به اندازه ای حدود نصف سایز خود در زمان تولد می رسد.  وقتی که چربی های زیر پوستی رشد می کند، کودک شما خیلی سریع تر روند وزن گیری را طی می کند. دستگاه گوارشی و ریه ها  هم تقریبا بالغ هستند و ریه ها  می توانند در این زمان به خوبی باد شوند و  افزایش سایز پیدا کنند، همچنین سلول های ریوی در این زمان سورفکتانت می سازند که باعث  افزایش کشش سطحی غشاهای کیسه چه های هوایی می شود و به پیشگیری از کولاپس ( روی هم افتادن ) ریه ها پس از تولد کمک می کند.  در این مرحله از بارداری، ریه های شما کاملا به نمو خود ادامه می دهد و کودک شما می تواند همه ی صداها  را وقتی که در رحم است، بشنود. در این مرحله از بارداری کودک شما می تواند صدای تنفس و ضربان قلب مادرش را هم بشنود،  و می تواند به موسیقی گوش دهد و صداهای سایر افراد را هم بشنود.

در این مرحله از بارداری، ناخن های دست و پاها به طور کامل شکل گرفته اند و حتی کودک می تواند در رحم، خودش را بخاراند! در این زمان از بارداری، مایع آمنیوتیکی بسیار اهمیت دارد. کودک شما می تواند در هر روز در حدود نیم لیتر مایع را بلع کند و همین طور ادرار کند. اگر مایع آمنیوتیکی زیادی در ساک بارداری وجود داشته باشد، به این معنی است که کودک شما نتوانسته است به خوبی مایع را بلع کند و ممکن است مشکلات معده ای – روده ای وجود داشته باشد. اگر مایع آمنیوتیکی خیلی کم باشد، به این معنی است که کودک شما نمی تواند به خوبی ادرار کند و مشکلات کلیوی برای وی محتمل می باشد. اندازه ی شکم شما به پزشک کمک می کند تا تعیین کند که مشکل جنین چیست. اگر اختلافی بین اندازه ی شکم شما و مرحله ی بارداری وجود داشته باشد، پزشک از سونوگرافی برای بررسی این وضعیت استفاده می کند.

تغییرات بدن مادر در هفته سی و یک بارداری

با ورود به این هفته از دوران بارداری، به دست آوردن وزن اضافی برای مادر حامله امری طبیعی است، چون یک زن باردار به طور متوسط باید در حدود 9 الی 12 کیلو اضافه وزن را در طول دوران بارداری خود به دست می آورد.

– بروز انقباضات براکستون هیکس در طول هفته سی و یکم بارداری که با عنوان “انقباضات عمل” شناخته می-شود، هم بسیار شایع است و تا زمانی که دردناک نباشد، برای مادر باردار و فرزند داخل رحم او بی ضرر خواهد بود. – علاوه بر این، ترشح موکوس سفید رنگ از بدن زنان حامله هم با ورود به سه ماهه سوم دوران بارداری بسیار رایج است. به عنوان یک خانم باردار به خاطر داشته باشید که اندازه ترشحات این مایع سفید رنگ تا زمانی که زیاد نشده و خونریزی شدیدی به دنبال نداشته باشد،طبیعی است.

رایج ترین علائم بدن مادر در هفته سی و یک بارداری عبارتند از:

  • گرفتگی عضلات پاهای مادر باردار
  • به وجود آمدن سوء هاضمه
  • داشتن خواب آشفته در این دوره از بارداری
  • بروز احساس تنگی نفس در مادر باردار
  • تکرر ادرار
  • نشت مایع رقیق از سینه های مادر باردار
  • بیشتر شدن ادم (تورم در پاها و دست های مادران حامله)
  • یبوست
  • سوزش سردل
  • احساس خستگی شدید
  • تورم دست و پاها

فشارخون در بارداری

هفته سی و یکم بارداری و مراقبت های لازم

اگر زن باردار قبل از بارداری فشارخون 60 روی 100 داشت و حالا در دوران بارداری فشار خون 90 روی 130 است این خانم باردار دچار افزایش فشارخون شده است. اگر بيمار بعد از هفته بيستم بارداری دچار افزايش فشار خون شد ولی بدون دفع پروتئین در ادرار باشد، افزايش فشار خون به علت بارداری است ولی اگر خانم‌ها بعد از طی نيمه اول بارداری دچار افزايش فشارخون می‌شوند و در ادرار پروتئین دفع می‌شود، این نشانه پره اكلامپسی است. ابتلا به افزايش فشار خون بارداری خطرات ديگری از‌جمله عقب افتادن رشد در داخل رحم، زايمان زودرس، جداشدگی جفت و مرده‌زایی را به دنبال دارد.

مهم‌ترین نکته در فشار خون تشخیص به موقع آن است و این که جزء کدام گروه است به تشخیص به موقع بستگی دارد. اساسا معاینات دوران بارداری هر ماه تا 28 هفتگی سپس هر دو هفته تا 36 هفتگی و بعد از آن به صورت هفتگی تا زمان زایمان است. این پیگیری‌ها کمک می‌کند که در اولین فرصت تشخیص افزایش فشار خون صورت گیرد.

مراجعه به پزشک در هفته سی و یک بارداری

با ورود به هفته سی و یکم بارداری مادران حامله باید در موعد مقرر و معمولا هفته ای یک بار معاینات دوران بارداری خود را توسط پزشک متخصص زنان و زایمان انجام دهند. یادتان باشد که افزایش دفعات معاینه به یک بار در هفته از هفته سی ویکم به بعد دوران بارداری الزامی است. این روال معاینات باید تا زمان تولد فرزندتان هم ادامه یابد. آزمایش هایی که مادران حامله در دوران بارداری و در سه ماهه سوم این دوران باید انجام دهند، شامل آزمایش ادرار منظم به منظور شناسایی عفونت ادراری، پره اکلامپسی و آزمایش قند خون می باشد. علاوه بر این موراد، توصیه می گردد که پزشکان معالج در هفته سی و یکم بارداری مادران، انجام سونوگرافی را به منظور تشخیص حالات پرخطر در مادر و جنین داخل رحم او انجام دهند. علاوه بر این موارد، برای بررسی رشد طبیعی جنین هم، بررسی محل جفت او از نکات مهمی است که باید مورد نظر پزشکان متخصص زنان و زایمان باشد.

علائم هشدار دهنده زایمان زودرس در هفته سی و یک بارداری

یک نوزاد طبیعی پس از سی و هفت تا چهل هفته بارداری به دنیا می آید. اما انقباضات پیش از هفته سی و هفتم بارداری نشانه زایمان زودرس است. فرزندی که پیش از هفته سی و هفتم به دنیا می آید نارس است. این فرزندان نیاز به مراقبت های ویژه داند و باید مقدار قند خون، عفونت ها و هیپوترمی آن ها بررسی شود.

علائم زایمان زودرس شامل:

  • درد شدید شکم
  • خونریزی
  • سرگیجه شدید

تغذیه در هفته سی و یک بارداری

هفته سی و یکم بارداری و مراقبت های لازم

برای بسیاری از زنان باردار مصرف روزانه میوه و سبزیجات در این دوران توصیه شده است. اما بعضی از زنان نمی‌دانند این مقدار را چگونه در برنامه غذایی خود جای دهند. ما در اینجا راه های ساده ‌ای را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

  • مقداری کلم خرد شده را با سس سالاد مخلوط کنید، سپس سیب و آناناس خرد شده را به آن اضافه کنید.
  • هویج رنده شده و کدو تنبل را با سس اسپاگتی مخلوط کنید.
  • گوجه فرنگی خرد شده و تازه را به همراه گشنیز به سس سالسا بیافزایید.

ورزش در هفته سی و یک بارداری

می‌توانید در زمان تماشای تلویزیون و یا خواندن روزنامه و مجله، عضلات کگل ( Kegels) خود را تقویت کنید. این تمرینات باعث تقویت عضلات واژن و در نتیجه وضع حمل ساده تر خواهد شد، و همین طور از بروز مشکلات زمان زایمان پیشگیری می‌شود. این تمرینات را یک الی دو بار در روز و هر بار چند دقیقه انجام دهید.

نکاتی برای پدرها در هفته سی و یک بارداری:

پدر می تواند به مادر کمک کند آرام شود. برای همسرتان غذاهای مقوی و خوشمزه تهیه کنید، فیلم ببینید و به همسر خود گوش دهید. راه های آسانی وجود دارد که میتوانید به همسر خود احساس خوب دهید:

  • شماره افراد مهم را به او بدهید.
  • موبایل خود را کامل شارژ کنید.
  • تمام وظایف خود را در محل کار انجام دهید و در هنگام زایمان نگران نباشید.
  • لیستی از علائم هشدار دهنده تهیه کنید تا پیش از شروع درد زایمان مراقب آن ها باشید

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است.

بیشتر بخوانید:

هفته بیست و پنجم بارداری و مراقبت های لازم

هفته بیست و ششم بارداری و مراقبت های لازم

هفته بیست و هفتم بارداری و مراقبت های لازم

هفته بیست و هشتم بارداری و مراقبت های لازم