ناباروری ثانویه چیست؟ شما یک فرزند دارید و حالا فرزند دیگری می خواهید. اما به دلایلی، با مشکلی در باروری دوم مواجه شده اید. ناتوانی در بارداری دوباره پس از تولد یک یا چند کودک، ناباروری ثانویه نامیده می شود. با توجه به مرکز کنترل بیماری های ایالات متحده  (CDC)، 11 درصد از زوج هایی که حداقل یک کودک داشته اند ممکن است مشکلات ناباروری ثانویه را داشته باشند. این تقریبا چهار میلیون از خانواده ها یا تقریبا نیمی از موارد ناباروری در ایالات متحده را شامل می شود. در این مقاله از بخش زنان و زایمان دکتر سلام، ما به بررسی ناباروری ثانویه و عوامل خطر بروز آن و راه هایی برای مقابله با این مشکل می پردازیم.

علل ناباروری ثانویه چیست؟

از بین بسیاری از عواملی که منجر به ناباروری ثانویه می شود، برخی از آنها مربوط به ناباروری زنان و برخی مربوط به ناباروری مردان است. همچنین مجموعه ای دیگر از مشکلات ناشناخته نیز وجود دارد.

ناباروری ثانویه

افزایش سن و بروز ناباروری ثانویه :

سن عامل مهمی است که در ناباروری ثانویه نقش دارد. یک زن با تخمکی متولد می شود که می تواند برای یک عمر از آن استفاده کند. اما با گذشت زمان، ذخایر تخمدان کاهش می یابد. این بدان معنی است که کیفیت و کمیت تخمک کاهش می یابد. بنابراین اگر مادر قبلا حاملگی را تجربه کرده است، یک فاصله طولانی پس از تولد یک کودک می تواند بر باروری تأثیر بگذارد.

 مسائل ساختاری در سیستم تولید مثل:

اندومتریوز، چسبندگی لگن، جراحی های شکمی قبلی و اختلالات در لوله فالوپ می تواند تا حد زیادی بر سیستم تولید مثل و در نتیجه باروری مؤثر باشد.

 عامل مردانه و بروز ناباروری ثانویه :

همانند باروری زن، باروری مرد نیز با توجه به کیفیت و کمیت اسپرم، با گذشت زمان، کاهش می یابد. این امر می تواند به دلیل افزایش سن، دارو یا وضعیت سلامتی باشد.

ناباروری ثانویه

 افزایش وزن:

وزن بیش از حد تأثیر زیادی بر توانایی فرد برای بارداری دارد. اضافه وزن موجب نارسایی تخمدان در زنان می شود و اختلال عملکرد نعوظ و کاهش تولید اسپرم در مردان را افزایش می دهد. سیگار نیز اثر مشابهی بر باروری دارد.

این نوع ناباروری می تواند یک نتیجه از هر یک از علل فوق یا ترکیبی از آنها باشد. گاهی اوقات شما یا حتی پزشک تان نمی تواند دلیل را دقیقا مشخص کنید. با این حال، شما نیاز به یک پزشک دارید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

زمان نقش مهمی در باروری دارد بنابراین شما باید در جستجوی درمان باشید. شما باید با یک متخصص مشورت کنید، اگر:

  • زیر 35 سال هستید و به مدت یک سال برای بارداری تلاش کرده اید و موفق نبوده اید.
  • بیش از 35 سال سن دارید و برای موفقیت در بارداری حداقل 6 ماه تلاش کرده اید.
  • دو سقط جنین متوالی داشته اید.
  • بیش از 30 سال دارید و سابقه دوره های ماهانه دردناک، سقط جنین، چرخه قاعدگی نامنظم یا بیماری التهابی لگنی را داشته اید. در چنین مواردی، پس از تولد یک فرزند، برای دومی باید بیش از یک سال انتظار بکشید.

ناباروری ثانویه

تاثیر عاطفی ناباروری ثانویه

هنگامی که شما با این نوع ناباروری برخورد می کنید، طبیعی است که با یک سری از عواطف مواجه شوید. ناتوانی در بارداری برای دومین بار می تواند منجر به آشفتگی های عاطفی و احساسات معمولی شود که شما آن ها را احساس خواهید کرد:

  • خشم، زیرا شما قبلا کودکی داشته اید، اما در حال حاضر فکرتان درگیر مسئله ای تازه شده است
  • ناامیدی، زیرا قبلا بارداری، خیلی راحت بوده است، اما در حال حاضر اینطور نیست
  • حسادت، چون که دوستان و بستگان شما به راحتی بیش از یک کودک دارند
  • جداسازی، با توجه به احساساتتان شما نمی توانید در هر گروهی قرار گیرید. مسائل مربوط به باروری می تواند رابطه شما را تحت فشار قرار دهد و شما احساس خستگی می کنید
  • احساس گناه می کنید زیرا شما نمی توانید برای فرزند خود یک خواهر یا برادر بیاورید
  • غم و اندوه، زیرا می فهمید که دیگر نمی توانید یک حاملگی شاد را تجربه کنید
  • درماندگی، به علت عدم موفقیت و برنامه ریزی برای دیدار با پزشک
  • غم و اندوه، برای از دست دادن فرصت داشتن یک فرزند دیگر
  • هنگامی که به دیدار کودک تازه متولد شده فردی می روید یا زمانی که فردی بارداری اش را اعلام می کند، رنج می برید

در میان تمام احساسات منفی، ممکن است احساس کمی امید نیز داشته باشید زیرا هر ماه یک شروع جدید است.

اگر فکر می کنید که با وجود تمام تلاش هایتان قادر به باردار شدن نیستید، وقت آن رسیده است تا به یک پزشک برای تشخیص دقیق تر مراجعه کنید.

ناباروری ثانویه

چگونه ناباروری ثانویه تشخیص داده می شود؟

روش های تشخیصی برای ناباروری ثانویه و ناباروری اولیه مشابه است و هر دو مورد باید مورد آزمایش قرار گیرد.

تشخیص در یک زن با انجام یک تحلیل جامع از چرخه قاعدگی انجام می شود. این امر به دنبال آزمایش های گسترده، از جمله هیستروسکوپی و یا هیستروسالپینگوگرام برای تشخیص حفره رحم و آزمونی برای بلاکیج لوله فالوپ  تشخیص داده می شود.

برای یک مرد، این امر شامل آزمایش برای اختلالات خون و تعداد اسپرم و یا تجزیه و تحلیل اسپرم است.

درمان این نوع ناباروری چیست؟

درمان این نوع ناباروری بستگی به علتی دارد که باعث آن می شود. گزینه های درمان احتمالی عبارتند از:

1. داروهای ناباروری:

داروهای خوراکی مانند لتروزول و کلومید (کلومیفن سیترات) باعث می شوند فولیکول های تخمدان را آزاد کنند تا آن ها تخمک را آزاد کنند.  داروهایی که می توانند تزریق شوند عبارتند از هورمون تحریک کننده فولیکول و هورمون لووتیونی، که باعث تولید تخمک های متعدد می شود.

2. تلقیح داخل رحمی (IUI):

تلقیح داخل رحمی (IUI) شامل جمع آوری یک نمونه مایع منی (از طرف همسر یا اهدا کننده)، متمرکز کردن و سپس قرار دادن آن در حفره رحم در زمان تخمک گذاری است. این امر به قرار دادن اسپرم نزدیک به لوله فالوپی که در آن بارور شدن اتفاق می افتد کمک می کند.

3. لقاح آزمایشگاهی (IVF):

در شرایط آزمایشگاهی ویژه برای ایجاد جنین، تخمک و اسپرم مخلوط و سپس به حفره رحم منتقل می شوند. گاهی اوقات، جراحی برای بهبود شانس باروری ضروری است. به جای اینکه تنها بر روش های درمانی بالا تکیه کنید، شما و همسرتان می توانید درمان های طبیعی برای درمان ناباروری را نیز امتحان کنید.

ناباروری ثانویه

اقدامات طبیعی علیه ناباروری ثانویه چیست؟

در زیر برخی از راه های طبیعی برای بهبود شانس باروری دوباره آورده شده است.

1. رابطه جنسی منظم:

رابطه جنسی منظم را حفظ کنید تا شانس باروری را افزایش دهید. آیا میل به داشتن رابطه جنسی ندارید؟ در هر زمانی که شما و همسرتان دوست دارید، این کار را انجام دهید، نه فقط 4 تا 5 روزی که شانس باروری وجود دارد.

2.  بهبود رژیم غذایی و شیوه زندگی:

شما و همسرتان باید یک رژیم سالم را دنبال کنید و سعی کنید وزن ایده آل خود را حفظ کنید. BMI  ایده آل شما باید در حدود 19 تا 25 باشد، یا برای بهبود شانس تخمک گذاری در برخی مواقع باید 20 تا 25 باشد.

از نوشیدن الکل و کشیدن سیگار خودداری کنید زیرا ممکن است اثرات منفی بر باروری داشته باشد. در صورت نیاز، ممکن است پزشک تان شما را به مرکز توانبخشی ارجاع دهد.

3.  احساسات خود را بپذیرید:

شما طیف وسیعی از احساسات را تجربه خواهید کرد، اما به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید. پذیرش احساسات تان بخشی از مبارزه است. سعی کنید با پیوستن به یک گروه پشتیبانی، یا با صحبت با پزشک خود درباره گزینه های بهتر صحبت کنید.

ناباروری ثانویه

4.  داروهای گیاهی را مد نظر بگیرید:

اعتقاد داشته باشید که گیاهان آیورودیک باروری را بهبود می بخشند و احتمال ناباروری ثانویه را پایین می آورند. با این حال، آنها فاقد حمایت علمی هستند.

شاتاوری: این گیاه غنی از فیتواستروژن هایی است که شبیه به استروژن هایی هستند که به تنظیم قاعدگی و سیستم تولید مثل کمک می کنند. این گیاه برای درمان مسائل مربوط به استرس، یائسگی، باروری و شیردهی شناخته شده است.

کوهوش سیاه: درمانی برای ناباروری زنان است و اعتقاد بر این است که تخمک گذاری را بهبود می بخشد و تخمدان ها را تحریک می کند.

اشواگاندا: درمان ناباروری مردان، تاخیر در پیری، بهبود مقاومت در برابر عفونت و افزایش تحمل به استرس از مزایای آن است.

کاستبری: درمان ناباروری زنان است و برای تنظیم قاعدگی و تعادل هورمون های تولید مثل شناخته شده است.

ناباروری ثانویه

اگر چشم انداز مثبت داشته باشید داروها یا درمان های جایگزین بهتر است. امیدتان را از دست ندهید زیرا شما هنوز هم می توانید شانس داشته باشید، درست مانند جنیفر لوپز.

بسیاری مانند جنیفر هستند که از ناباروری ثانویه رنج می برند. اما با تشخیص دقیق و درمان مناسب، دوباره می توانند باردار شوند. پس بنابراین شما هم می توانید.

ناباروری می تواند ناراحت کننده باشد. سعی کنید باروری خود را قبل از مصرف داروهای گران قیمت یا جراحی هایی که می تواند یک مشکل فیزیکی برای شما، همسرتان و فرزند تان ایجاد کند، از طریق روش های طبیعی بازگردانید. با تغییر در رژیم غذایی، ورزش و سبک زندگی سالم زندگیتان را به سبک سالم برگردانید و کم تر خود را در معرض سموم قرار دهید. هنگامی که از لحاظ جسمی و ذهنی مناسب باشید، بقیه چیز ها نیز به آرامی به ثمر می رسند.

آیا تجربه ای برای به اشتراک گذاشتن و یا راهنمایی برای مادران در تلاش برای بارداری دوباره دارید؟ لطفا آنها را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.